Politic

Preşedintele PNL Constanţa, deputatul Bogdan Huţucă - „PSD tratează limba română ca pe o marfă politică“

PSD a folosit în cadrul negocierilor cu UDMR limba română ca pe o marfă la care se poate renunţa oricând dacă interesele politice şi de clan o cer, iar acest lucru încalcă flagrant legile ţării, în frunte cu Codul Civil şi Constituţia României, susţine preşedintele PNL Constanţa, deputatul Bogdan Huţucă, vicepreşedinte al Comisiei de buget, finanţe, bănci.
 
„Codul administrativ adoptat prin OUG permite autorităţilor publice locale să decidă prin hotărâre de consiliu utilizarea limbii minorităţilor şi în situaţiile în care nu se atinge ponderea de 20%. Acest lucru intră în coliziune cu articolul 13 din Constituţiei României care arată clar că «În România, limba oficială este limba română», or, la o prevedere constituţională nu se poate renunţa prin OUG”, spune deputatul Bogdan Huţucă.
 
Conform legislaţiei internaţionale, limba oficială este limba prevăzută pentru oficiile şi instituţiile statului, atât ele între ele, cât şi în comunicaţia cu cetăţenii. De exemplu, limba oficială este folosită la formularea documentelor administrative, a legilor şi normelor, la procese (pentru cereri, dezbateri, protocoale), informarea cetăţenilor, relaţiile poliţiei cu cetăţenii ş.a.
 
„PSD a cedat folosirea limbii române de către autorităţile publice locale fără nicio dezbatere în societate şi fără ca măcar să fi adus aceste chestiuni în Parlament, acolo unde modificarea legislaţiei avea o altă legitimitate. Au preferat însă să negocieze limba română în cadrul unor negocieri de culise”, atenţionează liderul liberal.
Acesta atrage atenţia că există mai multe efecte şi costuri despre care nu s-a vorbit până acum.
 
„În primul rând, pachetul adoptat prin OUG obligă autorităţile publice locale să angajeze în numeroase localităţi persoane care cunosc limba maghiară, or acest lucru înseamnă în cele mai multe cazuri cetăţeni români de etnie maghiară. Asta reprezintă o discriminare clară la adresa cetăţenilor români de o altă etnie, precum lipovenii, grecii, italienii, bulgarii ş.a.
 
Există însă şi costuri financiare. În momentul în care obligi o instituţie precum ANAF să comunice în altă limbă decât cea română, eşti obligat să modifici aplicaţiile şi programele IT, deoarece deciziile de impunere, somaţiile sau popririle vor fi făcute obligatoriu şi în limba maghiară. Asta aduce costuri ridicate de milioane de euro. Teoretic, vor trebuie făcute cel puţin atâtea modificări câte naţionalităţi recunoscute avem în România.
 
Forma actuală a Codului Administrativ reprezintă o recunoaştere a faptului că PSD a cedat şantajului UDMR, dar şi că liderii maghiari şi-au minţit electoratul atunci când au anunţat că nu mai susţin actuala guvernare”, explică liderul liberal.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revista presei locale

19 Aug 2019 333

Căldura, mărul discordiei Decebal Făgădău îi acuză pe liberali că fac politică în batjocură, iar Bogdan Huţucă îl somează pe primar să refacă proiectul de hotărâre

15 Aug 2019 293

Organizaţia PSD Constanţa condamnă votul liberalilor din şedinţa extraordinară a Consiliului Local

14 Aug 2019 792

Declarație politică Ştefan Mihu (PSD) - „Avem nevoie de facilitați portuare, de construcții și reparații de nave comerciale și militare destinate transportului maritim“

14 Aug 2019 551

Dăncilă, după CExN „Nu avem în vedere o restructurare în viitorul apropiat, dar ne gândim la o remaniere a miniştilor care nu au performat”

12 Aug 2019 384

Comitetul Executiv Naţional al PSD se va reuni luni

09 Aug 2019 356

Un deputat constănţean taxează afirmaţiile premierului Bulgariei, Boyko Borissov, şi îi transmite acestuia că turiştii români merită respectaţi

08 Aug 2019 372

Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta - o nouă alianţă politică?

07 Aug 2019 392

Remus Negoi (USR) - „Frăţia PMP - PSD lucrează foarte bine în Consiliul Local Constanţa“

05 Aug 2019 447

Consilierii locali municipali constănţeni Cristina Văsii (PNL) şi Irinela Nicolae (PSD) şi-au depus rapoartele de activitate (documente)

05 Aug 2019 1036

Decebal Făgădău (PSD) - „La Constanța, plecăm în alegerile prezidențiale de pe locul trei. Firește, ne propunem o evoluție“

01 Aug 2019 935

LIVE text Consiliul local al municipiului Constanţa, convocat în şedinţă ordinară (galerie foto)

31 Jul 2019 746

Debutul timpuriu al campaniei electorale se vede cel mai bine în Consiliul Judeţean Constanţa. Liderii puterii şi ai opoziţiei, mesaje mobilizatoare!

31 Jul 2019 745

PNL „PSD și ALDE, dispreț față de problemele constănțenilor”

30 Jul 2019 475

PSD Constanța sprijină demersurile lui Dăncilă, în cazul crimelor din Caracal

30 Jul 2019 489