Primarii fug de contractele cu cioclii

contract_cu_mortii.jpg„Doar câteva primării din jurul municipiului Constanţa, pe o rază de 25 de kilometri, au astfel de contracte încheiate", afirmă comisarul şef Constantin Dancu

Majoritatea primarilor din judeţ nu au încheiat contracte cu firme de specialitate pentru ridicarea cadavrelor rezultate din accidentele rutiere petrecute pe raza unităţilor administrativ teritoriale pe care le conduc. Legea, însă, îi obligă să ridice cadavrele animalelor moarte.

În administraţia publică locală, lucrurile se urnesc greu chiar şi în cazul în care legislaţia este cât se poate de explicită. Când există portiţe de scăpare, şefii autorităţilor locale nu evită să profite de ele. Un exemplu elocvent îl constituie subiectul abordat de comisarul-şef Constantin Dancu - şeful Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) Constanţa, în cadrul întâlnirii cu primarii, desfăşurată miercuri, în sala mare a Prefecturii. Acesta a solicitat edililor să încheie contracte cu firme de specialitate care să intervină şi să ridice persoanele decedate în accidentele de circulaţie petrecute pe raza localităţilor pe care le păstoresc. „Doar câteva primării din jurul municipiului Constanţa, pe o rază de 25 de kilometri, au astfel de contracte încheiate. Comunele mici n-au, deşi legislaţia îi obligă să rezolve singuri astfel de probleme", ne-a declarat comisarul-şef Constantin Dancu. Situaţia a revenit în atenţia şefului de la Rutieră, după un accident petrecut la Negru Vodă şi soldat cu trei morţi. „Atunci, am stat circa patru ore cu morţii în stradă până ce am găsit o maşină care să-i transporte la morgă", a afirmat Dancu. Pe fondul crizei economice pe care o traversăm şi pentru a evita argumentul invocat de mai toţi edilii din teritoriu, şeful SPR Constanţa consideră că era normal ca primarii să discute acest aspect şi, eventual, „să facă un contract la nivel de judeţ, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa". Însă cum strategia conducerii CJC merge pe ideea de a lua bani de la primării prin tot felul de „inovaţii legislative" şi nicidecum să dea, varianta indicată de comisarul-şef Constantin Dancu pică. Sau, dacă CJC îşi face firmă specializată pe servicii funerare, am putea asista la apariţia unui contract la nivel judeţean pentru ridicarea cadavrelor rezultate în accidentele rutiere petrecute pe raza judeţului nostru.

Contracte moştenite

Printre primării care au încheiat asemenea contracte de prestări servicii se află Valu lui Traian, Murfatlar şi Agigea. Primarul oraşului Murfatlar, Gheorghe Cojocaru, ne-a explicat că acest contract nu este costisitor, preţurile fiind stabilite de comun acord, iar plata fiind realizată pe cazuri punctuale. Edilul din Valu lui Traian, Florin Mitroi, are contractul încheiat din 2004 şi-l reînnoieşte anual, dar a prevăzut ca firma să intervină şi în cazul persoanelor fără adăpost. „Anual, avem circa două-trei cazuri în care apelăm la serviciile acestei firme. Ultimul a fost acela al bărbatului înecat în canal. Contractul este pe perioadă nedeterminată şi poate fi reziliat oricând, fără a atrage penalităţi sau alte obligaţii ale părţilor semnatare", a specificat Mitroi.

Edilul din Agigea, Cristian Cârjaliu, a moştenit contractul de la predecesorul său şi a preferat „să mergem pe el pentru că era bun". „Nu am avut accidente mortale, dar avem un spital unde mai mor persoane fără urmaşi şi le îngropăm noi, primăria. Este de bun simţ şi chiar vreau să cumpărăm o maşină mortuară, întrucât nu poţi transporta persoane degerate cu tractorul sau căruţa", a conchis Cârjaliu.

Să plătească CJC

Foarte mulţi primari nu au contracte şi nici nu intenţionează să încheie. Cauza: lipsa banilor. „Nu avem şi nici nu vreau. Nu e obligatoriu şi nici nu am bani. Ne asumăm responsabilitatea de a lua cadavrele, dar până acum n-a fost cazul", ne-a spus primarul din Tuzla, Constantin Micu. Nici Primăria Dobromir, Ion Corvin sau cea din Negru Vodă nu au avut vreodată contracte pentru ridicarea cadavrelor. „Poate vom face, nu e rea-voinţă, dar suntem prea săraci", a explicat primarul din Dobromir, Visel Iusein. Cristian Telehoi (Cobadin) a aflat abia la şedinţa cu primarii că ar trebui să aibă un asemenea contract. El se va consulta cu secretarul primăriei şi, „dacă nu există prevedere legală, nu fac contract". „Nu avem, nu sunt bani. Dacă se întâmplă vreun accident mortal în localitate, sunt eu răspunzător cu transportarea cadavrelor. Pe drumurile naţionale şi judeţene nu suntem noi administratori. CJC are taxă pe drumuri, de ce să achităm noi!?", a fost replica edilului din Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni.

O situaţie bizară am descoperit la Mihail Kogălniceanu, primărie ce are arondată şi localitatea Piatra, unde joi au murit cinci oameni într-un accident rutier. „Am contract, dar pentru animalele moarte, nu pentru persoane... pentru că mă obligă legea", a fost răspunsul primarului Valer Mureşan, care a refuzat să dea amănunte, când l-am întrebat cum va interveni în cazul de la Piatra, şi a închis telefonul.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 1478

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 643

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 932

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 914

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 621

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 785

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 656

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 892

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1514

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 760

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 530

Cumpărări directe Constanța În satul Moșneni, comuna 23 August, se va construi un teren de sport multifuncțional (DOCUMENT)

16 Apr 2024 766

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. CS Peștera a câștigat cu 12-0

15 Apr 2024 1308

Cumpărări directe Constanța Alsar Pro Construct SRL a bifat trei contracte cu Primăria Grădina în valoare de peste 300.000 lei (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 464

Constanța „Nu te vom uita!“. Competiție memorială în amintirea celui ce a fost Paul Cămui, antrenorul de volei decedat la numai 27 de ani

14 Apr 2024 1094