Protest inedit la Harsova

Primar, viceprimar si consilieri fara indemnizatii

Ionel Chirita a anuntat ca va sista plata indemnizatiilor pentru ca bugetul local nu mai are resurse * Liberalii vor propune un proiect legislativ pentru modificarea OUG 45/2003, privind echilibrarea bugetelor locale

Toate primariile localitatilor din judetul Constanta, ca de altfel toate administratiile locale din tara, asteapta cu sufletul la gura rectificarea bugetara, preconizata pentru luna septembrie. Ca si alte primarii din judet, si Primaria Harsova se afla in situatia de a pune lacatul pe usa institutiei daca rectificarea mult asteptata nu va acoperi gaura de peste doua miliarde de lei, reprezentand datorii acumulate la plata utilitatilor, si alte trei miliarde necesare desfasurarii activitatii, inclusiv cea de pregatire a unitatilor de invatamant pentru anul scolar 2004-2005. Situatia disperata a administratiei locale Harsova l-a determinat pe primarul Ionel Chirita sa invite presa la o intalnire al carei scop a fost informarea opiniei publice cu privire la dificultatile legate de bugetul localitatii. La aceasta intalnire a participat si Ludovic Orban, viceprimar al municipiului Bucuresti, presedintele Comisiei de administratie publica a Partidului National Liberal.Ionel Chirita si-a exprimat nemultumirea in legatura cu modul in care reglementarile legale in vigoare favorizeaza localitatile resedinta de judet sau pe cele mai mari, in timp ce administratiile din orasele si comunele pe raza carora nu se desfasoara activitati economice rentabile sunt in situatia de a nu isi putea exercita atributiile ce le revin. Revigorarea colectivitatilor umane ce se confrunta cu astfel de probleme nu se va rezolva daca legislatia romaneasca nu va fi modificata in asa fel incat sa permita crearea unui echilibru in ceea ce priveste alocarea sumelor necesare desfasurarii activitatii de la bugetul de stat. Atat Chirita, cat si Orban au sustinut ca PNL a pregatit un proiect de modificare a Ordonantei de Guvern 45 din 2003, actul normativ pe baza caruia sumele de la bugetul de stat, constituit pe baza contributiilor cetatenilor, se intorc la bugetele locale. Primarul orasului Harsova a declarat ca, desi a scazut, rata somajului se mentine la 30%, fapt ce ar permite orasului sa beneficieze pentru inca trei ani de statutul de zona defavorizata. In prezent, desi agentii economici au asimilat o parte din forta de munca disponibila, salariile mici nu permit acumulari mari la bugetul local. Asa se face ca, in momentul in care se echilibreaza bugetul local, sumele sunt insuficiente pentru a acoperi desfasurarea in bune conditii a activitatii Primariei si Consiliului Local. In aceste conditii, Chirita a anuntat ca va sista plata indemnizatiilor ce se cuvin primarului, viceprimarului si consilierilor locali. "Este o modalitate de protest, dar poate fi justificata, mai ales, prin lipsa banilor", a declarat Ionel Chirita.

Politica de perspectiva

Liberalii isi vor anunta in septembrie candidaturile la alegerile generale. Unul dintre criteriile ce trebuie indeplinite de viitorii candidati la fotoliile de primari si consilieri locali este rezultatul alegerilor generale. Liberalii ce vor sa ocupe functii in administratia locala dupa localele din 2008 trebuie sa acumuleze cate 20 de procente pentru performantele la alegerile generale, activitate in partid, cea preelectorala, contributia financiara si, nu in ultimul rand, in aceeasi proportie va conta votul politic. Ludovic Orban a declarat ca, in calitate de viceprimar, este "condamnat la locul de munca". In opinia sa, decizia conducerii partidului de a interzice liberalilor sa paraseasca functiile castigate prin alegeri locale este justa. Orban considera ca ar fi cel mai bine daca unul dintre criteriile pentru candidatii la fotoliile de parlamentari ar fi cel conform caruia trebuie sa aiba experienta muncii in administratia locala. Ludovic Orban a declarat ca astfel, in momentul adoptarii legilor, alesii ar vota prin ridicarea mainii in perfecta cunostinta de cauza, si nu din postura celor care habar nu au despre ce este vorba.Ludovic Orban a mai precizat ca aplicarea, in perioada urmatoare, a unei politici fiscale corespunzatoare ar determina atragerea investitorilor straini care nu au epuizat resursele tarilor din estul Europei. In opinia lui Orban, Romania ar putea absorbi, printr-o politica aplicata la nivel national, capital strain mai ales in zone ca Harsova, unde inlesnirile fiscale acordate investitorilor straini ar contribui la cresterea nivelului de trai al populatiei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Dr. Cătălin Grasa, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, despre turism și planurile sale pentru județul Constanța (VIDEO)

02 May 2024 716

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 597

Președintele Consiliului Județean Constanța are un nou consilier onorific (DOCUMENT)

30 Apr 2024 744

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 999

LIVE TEXT+VIDEO Medicul Cătălin Grasa își depune candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța- „Vom demonstra că putem aduce calitate în ceea ce ne-am propus să facem"

29 Apr 2024 1336

LIVE TEXT+VIDEO Florin Mitroi își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța-„Azi este un început de normalitate” (Galerie FOTO)

29 Apr 2024 1599

Fostul rector de la UOC, Tiberius Dănuț Epure deschide lista consilierilor județeni la partidul Dianei Șoșoacă

28 Apr 2024 1002

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 792

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 624

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 832

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 703

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 592

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 1037

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 622

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 751