Rachieru nasul de la Regia Lotus

Directorul RADET, spaima severinenilor

Adrian Buturuga, fostul director al regiei de termoficare Constanta si-a dat demisia anul trecut * La carma societatii a fost adus de la societatea similara din Drobeta Turnu Severin, Ilie Rachieru * Acesta si-a dat demisia de la regia din Drobeta Turnu Severin, pentru ca institutia intrase in reorganizare si era transformata in societate comerciala cu capital de stat * Administratorii de blocuri au sesizat in nenumarate randuri ca regia de termoficare functiona ca un fel de firma capusa a termocentralei de la Halanga, avand rolul de a supraveghea ca apa calda sa ajunga la abonati * In urma reorganizarii institutiei, Oficiul pentru Administrarea Fondului Locativ de unde se trageau marile tunuri imobiliare a trecut la Primaria Turnu Severin * Ca urmare a managementului defectuos al lui Rachieru, dar si a altor directori de regii, prefectul de Mehedinti a dat atunci ordin sa se declanseze anchete minutioase * Controalele au vizat modul de furnizare a agentului termic, dar si activitatea acestor unitati si a directorilor sai * Au fost formulate o serie de solutii de imbunatatire a situatiei depistate, raportul confirmand ca nemultumirile administratorilor de bloc sunt justificate * Cele mai grave probleme s-au regasit la Regia Lotus care era condusa de Rachieru si Secom SA * Desi serviciile erau execrabile, salariile directorilor acestor societati ajungeau la cateva zeci de milioane de lei * Retributia lunara de incadrare a lui Rachieru era, in anul 2002, de peste 22 de milioane de lei, iar la aceste sume se adaugau sporuri, dar si indemnizatia de 20% din salariul directorului general, pe care o mai primea, in calitate de membru in Consiliul de Administratie

Regia, sursa de muls

Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Mehedinti si-a luat rolul in serios si dupa scurt timp, a dat publicitatii rezultatul verificarilor efectuate la societatile de gospodarire comunala din judet, printre care si la RA Lotus. Controalele au vizat modul de furnizare a agentului termic, activitatea financiara a acestor unitati, a directorilor fiind incheiate cu o serie de solutii de imbunatatire a situatiei depistate. Raportul a confirmat ca nemultumirile administratorilor de bloc sunt justificate, ca salariile directorilor acestor societati erau mult prea mari, iar pierderile din retea se regaseau in facturile locatarilor.Beneficiarii acestora s-au mai plans ca tarifele solicitate de societatile in cauza sunt prea mari, comparativ cu calitatea oferita. Cele mai grave probleme s-au regasit la Lotus si Secom SA. Termocentrala ROMAG Halanga - furnizorul primar de agent termic - produce apa supraincalzita care, prin pompare, ajungea in reteaua de transport la cele 70 de puncte termice administrate de RA Lotus, furnizorul secundar de agent termic pentru Drobeta Turnu Severin. Desi administratorii de blocuri solicitasera ca RA LOTUS sa fie scoasa din acest circuit, iar furnizarea de agent termic sa fie facuta de ROMAG TERMO, administratorii regiei primariei, in frunte cu Rachieru s-au opus acestei masuri, pentru ca ramaneau fara obiectul muncii.Administratorii mai reclamau ca pierderile din retea erau suportate, in cazul RA LOTUS, de catre populatie, pe cand pierderile din reteaua termocentralei erau suportate de ROMAG TERMO.Desi serviciile erau execrabile, salariile directorilor acestor societati, aprobate in Consiliile de Administratie, ajungea la cateva zeci de milioane de lei. Retributia lunara de incadrare a lui Rachieru era la data controlului de peste 22 de milioane de lei. La aceste sume se adaugau sporuri, dar si indemnizatiile de 20% din salariul directorului general, pe care le mai primea, in calitate de membru in Consiliul de Administratie.Raportul Directiei Generale a Finantelor Publice Mehedinti a fostinaintat prin prefectura Guvernului, cu propunerile corespunzatoare de reglementare a situatiei de fapt, respectiv alinierea salariilor directorilor acestor unitati in conformitate cu performantele obtinute, dar si de gasirea unor solutii privind eliminarea pierderilor din retelele de furnizare a apei sau agentului termic.Rachieru mai este acuzat de catre oamenii din Turnu Severin ca ar fi incercat sa-i pacaleasca cu niste aparate de masurat gigacaloria si ca pretul de achizitie ar fi fost amortizat in nici mai mult nici mai putin de 18 ani. Cu un astfel de CV s-a prezentat Rachieru la Constanta unde este considerat foarte bun.Asupra acestor aspecte, dar si a altora vom reveni in urmatoarele numere ale ziarului nostru.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 1087

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 633

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 880

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 900

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 618

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 777

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 655

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 884

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1502

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 732

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 528

Cumpărări directe Constanța În satul Moșneni, comuna 23 August, se va construi un teren de sport multifuncțional (DOCUMENT)

16 Apr 2024 761

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. CS Peștera a câștigat cu 12-0

15 Apr 2024 1299

Cumpărări directe Constanța Alsar Pro Construct SRL a bifat trei contracte cu Primăria Grădina în valoare de peste 300.000 lei (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 463

Constanța „Nu te vom uita!“. Competiție memorială în amintirea celui ce a fost Paul Cămui, antrenorul de volei decedat la numai 27 de ani

14 Apr 2024 1092