Reuniune a reprezentantilor ATOP la Constanta

# Conducerile Autoritatilor Teritoriale pentru Ordine Publica vor sa infiinteze o Asociatie Nationala * Acestia vor sa modifice cadrul legislativ pe baza caruia functioneaza autoritatea astfel incat institutia sa capete personalitate juridica * Conform reglementarilor din tara noastra, ATOP are rol doar consultativ, spre deosebire de atributiile autoritatilor din statele membre UE

Presedintii Autoritatilor Teritoriale pentru Ordine Publica din regiunea de sud-est s-au intalnit ieri la Constanta, la invitatia lui Petre Stanca, seful autoritatii locale. Motivul intrunirii a fost discutarea oportunitatii infiintarii Asociatiei Nationale a Autoritatilor Teritoriale pentru Ordine Publica, propunere care a fost facuta de sefii ATOP la Conferinta Nationala care a avut loc in luna octombrie. Ca urmare, presedintii ATOP din judetele Buzau, Vrancea, Galati, Braila, Tulcea si Constanta s-au intalnit la malul marii pentru a gasi solutii de modificare a cadrului legislativ intrucat, potrivit presedintelui din judetul Vrancea, Gabriel Nedelcu, "Legea 218/2002 in baza careia a fost infiintata si functioneaza autoritatea nu mai satisface necesitatile cetateanului si ale ATOP". In acest sens, sefii ATOP sunt hotarati sa faca lobby pe langa parlamentarii din judetele lor, iar la Braila a avut loc deja o prima runda de discutii, fapta cu care nu s-a putut lauda si Petre Stanca.Una peste alta, ideea promovata de cei sase sefi ATOP a fost aceea ca autoritatea trebuie sa aiba mai multa putere, asa cum se intampla in statele membre ale Uniunii Europene. In tara noastra, ATOP are doar rol consultativ, nu are personalitate juridica si functioneaza pe langa consiliile judetene. Iar modificarea esentiala in opinia conducerii ATOP este aceea ca ATOP trebuie sa capete personalitate juridica inainte ca acest lucru sa fie impus de UE.Sefii ATOP vor ca institutia sa functioneze dupa model englezesc unde autoritatea are 37 de membri, specialisti din diferite domenii care au in vedere problematica societatii in ansamblu. Iar durerea presedintilor ATOP din Romania este cu atat mai mare cu cat stiu ca omologii lor din Marea Britanie pot sa repartizeze fonduri, sa analizeze cum au fost cheltuite acestea si mai ales sa il demita pe comandantul inspectoratului teritorial de politie.Ca urmare, pentru a exista o asemanare, fie ea si minuscula cu activitatea Autoritatii de Ordine Publica a englezilor, a fost elaborat un manual cadru care stabileste atributiile autoritatii, asa cum sunt ele reglementate in Marea Britanie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 482

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 464

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 689

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 586

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 545

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 782

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 561

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 669

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 716

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 526

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 583

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 557

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 787

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3408

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 14219