Senatorul Chiţac - „În cazul în care contractul corvetelor nu i se acordă lui Damen, a doua zi DNA bate la uşa cuiva!“

Senatorul independent constănţean Vergil Chiţac se declară intrigat de modul în care PSD îşi remaniază miniştrii. „Proporţional, actualul Guvern este format din reprezentanţi PSD şi ALDE. Partea PSD a fost drastic schimbată de trei ori, iar partea ALDE, absolut deloc. Asistăm la o galerie de miniştri ALDE care nu sunt niciodată remaniaţi, şi mi se pare un lucru normal, şi o altă galerie de miniştri care sunt periodic supuşi remanierii. Cum poţi să schimbi un ministru după şase luni, când nici măcar nu a fost încheiat un exerciţiu financiar, ce poţi să-i reproşezi unui ministru în şase luni? Ce anume din planul de guvernare trebuia să se întâmple şi nu s-a întâmplat?!”, se întreabă, retoric, parlamentarul.
 
În ceea ce priveşte mandatul la Ministerul Economiei al lui Dănuţ Andruşcă, senatorul spune că acesta a fost un accident, dar că s-a realizat totuşi ceva în perioada în care acesta a activat pe funcţie: „Am reuşit printr-o negociere cu cei de la Damen, cei care luaseră participaţiunile la Daewoo, să mai cesioneze 2% din acţiuni, iar Statul Român a devenit acţionar”.
 
Şi dacă tot am ajuns la subiectul acesta, ajungem şi la subiectul apărării. Chiţac spune că „noul ministru al Apărării este de fapt un ministru vechi, care a venit în vechiul mandat cu opt programe de înzestrare majoră, inclusiv corveta multifuncţională, însumând 10 miliarde de euro pe 10 ani şi care corespunde obiectivelor armatei până în 2026. În vremea guvernului tehnocrat, ministru Gabriel Leş a fost secretar de stat, şeful departamentului pentru armamente. Tot Guvernul Cioloş a emis o hotărâre de Guvern prin care se atribuia contractul corvetei lui Damen Shipyards. Era vorba de o corvetă olandeză Sigma 10514. Chiar dacă au fost negocieri cu sursă unică, a fost o procedură transparentă. Ulterior, când a venit Guvernul PSD, în martie, a anulat HG, pretextând că nu se obţinuse aprobarea de la Parlament şi a început un dialog competitiv cu cele trei companii”, subliniază senatorul.
 
Facem precizarea că în cursa pentru dotarea Forţelor Navale Romane cu patru corvete multifuncţionale, în cadrul unui program de înzestrare în valoare de 1,6 miliarde de euro,  s-au înscris francezii de la Naval Group. Ei concurează cu olandezii de la Damen, germanii de la ThyssenKrupp Marine Systems şi italienii de la Fincantieri (Vard).
 
Legat de această competiţie, Vergil Chiţac afirmă: „Am văzut insistenţa lui Traian Băsescu şi de pe Facebook, prin care sugerează că Naval are cea mai bună corvetă. Nu contest lucrul acesta, însă acum trăim o altă realitate. Între timp, de la iniţierea procedurii, până acum, când trebuie să se publice câştigătorul, statul român a devenit acţionar majoritar la Damen Mangalia. Şi pun şi eu o întrebare: îşi poate permite statul român, acţionar majoritar la un şantier naval, să dea acest contract de 1,6 miliarde de euro altcuiva decât sieşi? Suntem într-o altă realitate. Vă imaginaţi că România îşi va repara navele Marinei Militare într-un alt şantier decât în cel în care România este acţionar majoritar? Părerea mea este că nu are cum să iasă bine Ministerul Apărării din chestia asta, tocmai pentru că a intervenit această situaţie între timp. Eu dacă aş fi fost ministru aş fi făcut aşa: din momentul în care statul român a devenit acţionar majoritar la Damen, întrerupeam procedura şi făceam încredinţare directă. Nu ştiu ce se poate întâmpla. Şi eu sunt curios.  Oricum, oricine va fi câştigător, ceilalţi vor contesta. Pun prinsoare că încă doi ani de zile nu vom avea contract. Eu cred că în cazul în care contractul corvetelor nu i se acordă lui Damen, a doua zi DNA bate la uşa cuiva!”, a conchis senatorul constănţean.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Baza Logistică Navală a bătut palma cu Tehnorex International SRL, din Constanța! (DOCUMENT)

19 Feb 2024 525

Forțele Navale Române 10 noiembrie-Ziua Divizionului 50 Corvete (FOTO)

10 Nov 2023 755

Licitații Constanța Ministerul Apărării Naționale, contract cu Tehnorex Internațional pentru amenajarea spațiilor interioare la navele de tip corvetă (DOCUMENT)

22 Sep 2023 894

Ziua Porților Deschise în porturile militare cu ocazia Zilei Marinei Române. Ce nave se pot vizita la Constanța

04 Aug 2023 887

Vasile Dîncu. Achiziția corvetelor s-a amânat încă o dată

29 Apr 2022 1307

Contractul corvetelor, amânat de discuţiile dintre Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa Ce spune ministrul Apărării

23 Mar 2022 1376

Principalele operații, misiuni și exerciții la care Forțele Navale Române vor participa în anul 2022

21 Jan 2022 1610

Li se va prezenta profesia de marinar militar Tabără de instrucție la mare, pentru mai mulți elevi de la Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova

29 Jun 2021 1688

CCR, sesizată în dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale

13 Apr 2021 1630

Judecata în dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale s-a terminat

05 Feb 2021 2701

Dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale, termen azi la Înalta Curte

20 Jan 2021 2238

Cei curajoși vor birui

20 Nov 2020 5309

Orban a vorbit, la Paris, despre corvete și înzestrarea armatei

27 Oct 2020 2160

Dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale a ajuns la Înalta Curte. Când s-a stabilit primul termen

05 Sep 2020 2030

Soldatul Profesionist al Anului 2019 în Forțele Navale. Laureații

14 Aug 2020 2720