Sondajul pentru Primărie, ţinut la sertar de PNL Constanţa Privire de ansamblu asupra candidaţilor şi concluziile sociologilor

În perioada 14 noiembrie - 2 decembrie, la cererea Partidului Naţional Liberal, la nivelul municipiului Constanţa a fost efectuat un sondaj de opinie privind stabilirea candidatului PNL pentru Primăria Constanţa. Sondajul de opinie a fost realizat pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia cu vârstă de peste 18 ani, fiind intervievate 1.003 persoane. Selecţia gospodăriilor şi a persoanelor intervievate a fost aleatorie. Interviurile au fost efectuate pe bază de chestionar standardizat, faţă în faţă / CAPI, la domiciliul persoanelor intervievate. Eşantionul a fost validat pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică şi are o marjă de eroare de ±3,1%, cu o probabilitate de 95%.La nivelul municipiului Constanţa, intenţia de vot la Consiliul Judeţean Constanţa relevă un avans de 12,2 procente în favoarea PSD. Analizele şi concluziile prezentate reflectă situaţia din luna noiembrie. Atât în cazul candidaţilor pentru Primărie, cât şi pentru Consiliul Judeţean, PNL obţine cel mai ridicat nivel de vot la grupa de vârstă 18-29 de ani, grup considerat cu impact pe termen lung.

În cadrul sondajului, au fost cercetaţi patru reprezentanţi ai PNL Constanţa - Robert Boroianu, Mihai Tararache, Christian Gigi Chiru şi Fabian Iustin Roman, reprezentanţi ai celorlalte partide politice, precum şi rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, contraamiral de flotilă Vergil Chiţac. Conducerea locală a PNL nu a pus la dispoziţia presei sondajul care a stârnit atâtea comentarii.
 
Vă prezentăm mai jos, în exclusivitate, privirea comparativă de ansamblu asupra candidaţilor liberali, plus a rectorului Academiei Navale „Mircea ce Bătrân“, Vergil Chiţac, dar şi concluziile sociologilor ca urmare a sondării imaginii acestora. Ordinea este aleatorie.
 
Iustin Fabian Roman - notorietate 13,4%, potenţial (-2,7%), intenţie de vot 9,7%, atribute de diferenţiere - este de cuvânt, realizează ce-şi propune. Sursa voturi: PNL; M10. La capitolul concluzii, în cazul lui Roman se precizează că a înregistrat cele mai scăzute performanţe comparativ cu ceilalţi candidaţi, ceea ce a condus şi la un grad de notorietate redusă. Are potenţial mic şi îi lipseşte imaginea definită de candidat.
 
Christian Gigi Chiru - notorietate 58,1%, potenţial (-9,7%), intenţie de vot 16%, atribute de diferenţiere - apropiat de oameni. De îmbunătăţit urgent: „de cuvânt“, sursa voturi: PNL, PMP, M10. Concluziile în cazul candidatului Chiru sună astfel: deşi situat pe locul al doilea la intenţie de vot, la diferenţă semnificativă faţă de ceilalţi, înregistrează un scor negativ în privinţa potenţialului (-9,7%). Chiru are performanţe inferioare faţă de ceilalţi candidaţi PNL în ceea ce priveşte asocierea cu atribuţiile asociate.
 
Robert Boroianu are o notorietate de 16,4%, potenţial de 2,4%, intenţie de vot 12,2%, are de îmbunătăţit imaginea de om corect, iar în cazul unei desemnări, ar primi voturi de la PNL şi de la M10. Ca şi în cazul lui Fabian Roman, concluziile în cazul său sună similar: a înregistrat cele mai scăzute performanţe comparativ cu ceilalţi candidaţi, ceea ce a condus şi la un grad de notorietate redusă. Are potenţial mic şi îi lipseşte imaginea definită de candidat.
 
Mihai Tararache - notorietate 31,1%, potenţial 0%, intenţie de vot -12,1% - are de îmbunătăţit modul în care îşi creează imaginea, iar voturi ar putea primi de la PNL, PMP şi M10. Concluziile în cazul său spun că: notorietatea este peste media candidaţilor şi are un potenţial comparativ mai bun faţă ce ceilalţi candidaţi ai PNL. Atributele nu-l diferenţiază însă pozitiv faţă de ceilalţi.
 
Vergil Chiţac - notorietate 19,5%, potenţial 0,2%, intenţie de vot 12,6%, atributele de diferenţiere: corect, realizează tot ce-şi propune. Trebuie să îmbunătăţească imaginea de gospodar. Sursa voturilor în cazul desemnării în calitate de candidat sunt: PNL, ALDE, M10 şi PMP. Concluziile în cazul Chiţac arată că: în ceea ce priveşte atributele de imagine, Chiţac obţine cea mai bună performanţă dintre candidaţii sondaţi, cu un număr mediu de 1,64 atribute de imagine asociate şi două elemente de diferenţiere. Punctul slab îl reprezintă notorietatea scăzută, ceea ce determină şi o intenţie de vot pe măsură. Din punct de vedere al potenţialului, Chiţac are un scor mai bun decât Roman, Chiru şi Boroianu, apropiat de Tararache. În cazul candidaturii, sociologii recomandă îmbunătăţirea atributului „gospodar“, pe care-l consideră esenţial.

Declaraţii post-sondaj

Înscrierea oficială în competiţia electorală şi programul electoral adresat tuturor constănţenilor alături de calităţile personale pot asigura câştigarea alegerilor pentru Primăria Constanţa, chiar dacă în acest moment candidatul PSD este mai bine plasat în sondaje, susţine copreşedintele PNL Constanţa Gheorghe Dragomir. Acesta a afirmat că Vergil Chiţac este, potrivit sondajului, candidatul PNL la Primărie. Contactat telefonic pentru a comenta anunţul PNL, care-l indică în acest moment drept candidat al formaţiunii liberale la Primăria Constanţa, rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ (ANMB) a precizat că, în acest moment, încă reflectează la intrarea în politică, iar un răspuns final va da în următoarea perioadă. Cât despre sondaj, Vergil Chiţac este de părere că rezultatul pozitiv al cercetării sociologilor este de fapt rezultatul muncii întregii echipe a ANMB din ultimii ani.

În loc de epilog

Deşi cifrele sunt ţinute la sertar, în concluziile sociologilor se precizează faptul că Decebal Făgădău se detaşează semnificativ faţă de toţi ceilalţi candidaţi, cu performanţe superioare pe toţi indicatorii - notorietate, potenţial, intenţie de vot şi atribute de imagine. Surse din PNL ne-au precizat că actualul viceprimar cu atribuţii de primar al municipiului Constanţa se bucură de o notorietate de peste 60%, iar la intenţia de vot de peste 50%.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

chivu andrei

11 Dec, 2015 09:25

si cu si fara sondaj tot Chitac era singura optiune - si sa zica saru'mana PNL ca o are ;)

Articole asemanatoare

Sondaj INSCOP Intenţie vot alegeri locale

25 Apr 2024 522

PSD va câștiga detașat alegerile locale, conform unui sondaj la nivel național

01 Apr 2024 884

Sondaje Avangarde Cum ar vota românii dacă europarlamentarele ar avea loc duminica viitoare?

21 Feb 2024 808

PSD, PNL și AUR sunt într-un ușor regres al intenției de vot comparativ cu luna precedentă

06 Nov 2023 916

Sondaj de opinie. Fotografie de moment. Ce partide ar vota constănțenii la alegerile locale din 2024?

30 Jul 2023 2407

Sondaj de opinie Pe cine ați vota primar la alegerile locale din 2024?

27 Mar 2023 9676

PSD e pe primul loc în ultimul sondaj realizat de Avangarde. 34% dintre români vor plafonarea prețului la carburanți

06 Jul 2022 1311

Cine este principalul vinovat pentru războiul din Ucraina? Ce cred românii (sondaj INSCOP)

09 Mar 2022 1530

Sondaj de opinie Pe cine vor vota constănțenii la alegerile parlamentare?

16 Nov 2020 1971

#alegerilocale2020 Locuitorii din Murfatlar își doresc aducerea gazelor în localitate. Acesta este și provocarea lui George Cojocaru, candidatul PNL pentru funcția de primar al orașului!

09 Sep 2020 4093

#alegerilocale2020 PNL cere votanților PMP și USR PLUS o majoritate pentru modernizarea Mangaliei, format în jurul primarului Radu Cristian

01 Sep 2020 1911

#alegerilocale2020 Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța - „Aceste alegeri vor fi câștigate cu oameni de bună credință, nu prin sondaje măsluite”

29 Aug 2020 3850

Surse. PNL a încheiat un sondaj de etapă în municipiul Constanța. Cum stau Chițac, Făgădău, Ion și Murad în preferințele celor chestionați

22 Jun 2020 9258

Avem numele măsurate în cercetarea sociologică a PNL Constanţa. Pe cine iau în calcul liberalii ca adversari în lupta pentru primărie

21 Jan 2020 6776

PNL va lansa un sondaj de opinie pentru testarea a patru potenţiali candidaţi la Primăria Capitalei

19 Jan 2020 1695