Știri din Constanța. Ca rezultat al acțiunilor USR, complexul Bar Orient din stațiunea Mamaia va fi clasat ca monument istoric

  • Stelian Ion, președinte USR Constanța a anunțat că Bar Orient din centrul stațiunii Mamaia va fi salvat, după ce, anul trecut, în luna august, primăria Constanța emitea un certificat de urbanism pentru demolarea acestuia
  • În luna octombrie 2022, consilierii municipali USR au inițiat un proiect de hotărâre prin care a fost declanșată clasarea în regim de urgență a complexului Bar Orient ca monument istoric. Proiectul a fost aprobat de CLM Constanta
  • Luna trecută, Direcția Județeană pentru Cultură a dat aviz favorabil pentru clasarea complexului Bar Orient ca monument istoric, clădirea fiind, practic, salvată de la demolare
  • Bar Orient – restaurant Unirea s-a aflat în patrimoniul Mamaia SA, însă în urmă cu 16 ani a ajuns în proprietatea societății Vulturii Mării SRL, iar proprietarul nu a realizat nicio investiție și a lăsat în paragină clădirile complexului
  • Proprietarul imobilului este SC Vulturii Mării SRL din București
 

 
Stelian Ion, președinte USR Constanța a anunțat că Bar Orient (Vila Reginei Maria) din centrul stațiunii Mamaia va fi salvat, după ce, anul trecut, în luna august, primăria Constanța emitea un certificat de urbanism pentru demolarea complexului din centrul stațiunii Mamaia - un imobil cu valoare culturală, istorică și arhitecturală, parte din peisajul regal din perioada interbelică.

„Alături de colegul meu, senatorul Remus Negoi și consilierii municipali USR Constanța am acționat imediat și am început toate demersurile legale pentru a salva clădirea.

Un pas important a fost trimiterea către Ministerul Culturii, Institutul Național al Patrimoniului și Direcția Județeană pentru Cultură Constanța o solicitare de clasare în regim de urgență a complexului în lista monumentelor istorice.

De asemenea, în luna octombrie 2022, consilierii USR au inițiat un proiect de hotărâre prin care a fost declanșată clasarea în regim de urgență a complexului Bar Orient ca monument istoric.

Practic, proiectul, aprobat prin vot majoritar, a reprezentant asigurarea de care aveam nevoie ca această clădire istorică, pe care Chițac nu avea nicio problemă să o radă de pe fața pământului pentru a face loc unui nou hotel, să fie salvată.

Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) a confirmat, în urma sesizărilor pe care le-am făcut, că Bar Orient corespunde tuturor cerințelor și criteriilor legale de a fi clasat ca monument istoric.

Iar în luna iunie a.c., ca rezultat al acțiunilor USR, DJC a dat aviz favorabil pentru clasarea complexului Bar Orient ca monument istoric, clădirea fiind, practic, salvată de la demolare.


Nu ar fi trebuit niciodată ca un primar și o administrație locală să permită și chiar să încurajeze, prin nepăsare și tăcere, distrugerea reprerelor culturale unice ale unui oraș.

Acestea sunt faptele: dacă USR nu făcea nimic, astăzi Bar Orient nu ar fi fost o clădire istorică, ci doar istorie în sensul cel mai rău al cuvântului.
Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la salvarea acestei clădiri”, a declarat Stelian Ion, președinte USR Constanța.

Reamintim, în 2019, SC Vulturii Mării SRL, proprietarul imobilului, a înaintat o cerere către Direcția pentru Cultură a județului Constanța în vederea avizării documentaţiei de desfiinţare a Bar Orient.

Și Primăria Municipiului Constanța a emis certificatul de urbanism nr.1004/13.05.2022 pentru demolarea acestei clădiri. Certificatul de urbanism a fost solicitat de Vulturii Mării SRL, cu sediul social în București și avea o valabilitate de 24 de luni.
 
Despre Vulturii Mării SRL
 
Societatea Vulturii Mării SRL a fost înființată în data de 29 aprilie 1991.
 
În prezent asociații firmei sunt Cojoc Mihaela și Cojoc Iuliu Liviu iar administrator este Gică Toia.

Potrivit www.termene.ro, societatea avut în ultimul an fiscal cifră de afaceri și profit 0, în schimb are datorii de 401,269 lei.
 
Bar Orient – restaurant Unirea s-a aflat în patrimoniul Mamaia SA, însă în urmă cu 16 ani a ajuns în proprietatea societății Vulturii Mării SRL, iar proprietarul nu a realizat nicio investiție și a lăsat în paragină clădirile complexului.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Consiliul Local a aprobat începerea demersurilor pentru clasarea Bar Orient din Mamaia în categoria monumentelor istorice

Unul dintre greii industriei produselor chimice a primit de la Primăria Constanța certificat de urbanism pentru demolarea fostului Bar Orient- restaurant Unirea din centrul stațiunii Mamaia (GALERIE FOTO)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alegeri electorale 2024 Cornel Bulancea a contestat în instanță decizia Biroului Electoral de Circumscripție nr. 6 Hârșova

03 May 2024 420

Surse Deputatul Dumitru Focșa, suspectat că și-a bătut nevasta – a fost emis ordin de protecție. Reacția parlamentarului

02 May 2024 754

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD pentru Primăria Constanța - “Drepturile constănțenilor nu au culoare politică“! (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Apr 2024 593

Oficial de la Biroul Electoral Central! În ce ordine vor apărea candidații la alegerile europarlamentare pe buletinul de vot

29 Apr 2024 441

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 959

ZIUA LIVE Joacă PSD și Horia Constantinescu cu șanse reale meciul pentru Primăria Constanța?

28 Apr 2024 792

CCR a amânat decizia USR și Forța Dreptei au depus sesizare pe ordonanţa privind transporturile rutiere

24 Apr 2024 478

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Ce planuri are pentru județul Constanța? (VIDEO)

24 Apr 2024 787

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Cum dorește să câștige cursa electorală?

23 Apr 2024 751

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 601

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 610

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 615

Expert Forum susţine că BEC ar trebui să publice alături de lista de candidaturi propusă şi numărul de semnături declarat de către partidul politic sau candidatul independent!

15 Apr 2024 487

Au cerut demisia lui Greblă Opoziția a reacționat după incidentul de securitate cibernetică produs în cadrul AEP

14 Apr 2024 484

Fostul senator Gigi Chiru, din Constanța, declarații după achitarea definitivă – „S-a făcut dreptate!“

12 Apr 2024 593