Politic

Un senator de Constanța îl urechează pe ministrul Afacerilor Externe după bilanțul distorsionat - „Să nu ne pierdem bunul-simț... totuși!“

Într-o perioadă dedicată bilanțurilor guvernamentale, a venit rândul ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, să se producă, spune senatorul Vergil Chițac. „Din prezentarea domniei sale, am reținut: «Un eveniment cu totul deosebit pentru noi a fost organizarea vizitei primului ministru al Japoniei în România. Așa cum știți, a fost o vizită istorică». Am crezut că nu aud bine! Oricine face o căutare pe internet despre subiect este întâmpinat cu titluri gen: «România s-a făcut de râs la vizita istorică a premierului Japoniei» sau «The Guardian despre scandalul de după vizita premierului japonez în România». Eu însumi, în vizita pe care am făcut-o în această vară în Țara Soarelui Răsare, am simțit dezamăgirea lor spusă într-un mod specific japonez, adică foarte politicos. În continuare vă prezint faptele”, arată senatorul constănțean.

Vă reamintim că, la mijlocul lunii ianuarie, premierul japonez Shinzo Abe, însoțit de reprezentanții a 30 de companii japoneze (Mitsubishi, Fujitsu, NTT...), a efectuat un turneu diplomatic în 6 țări din Europa de Est și Balcanii de Vest (țările baltice, Serbia, Bulgaria și România), în condițiile în care Japonia încearcă să-și consolideze prezența în această regiune, unde China este foarte activă și stabilește rapid contacte.
 
„Ca atare, vizita a vizat acorduri de investiții din partea companiilor japoneze, fapt ce ar fi trebuit să ne intereseze în principal, ținând cont că investițiile străine directe sunt un motor al creșterii economice. Din această perspectivă, era un prilej foarte bun să mărim volumul investițiilor japoneze, cea mai complexă și performantă economie de pe glob, reducând diferența ce ne separă de țările din jur. Spre știință, investițiile japoneze din România sunt de 500 de milioane de dolari, în timp ce în Ungaria sunt de 4,4 miliarde. Partea japoneză este la fel de interesată să obțină suportul țărilor din regiune pentru politica sa de securitate din zona Asia - Pacific. Despre spațiul de securitate Asia - Pacific voi detalia cu altă ocazie.

Toate acestea împreună cu faptul că niciun prim-ministru japonez nu a vizitat România erau ingrediente suficiente pentru ca vizita dlui Abe să fie una istorică, în adevăratul sens al cuvântului. Ce s-a întâmplat însă în realitate este de neînțeles la un asemenea nivel și foarte rușinos. În seara zilei de 15 ianuarie, prim-ministrul român Mihai Tudose și-a depus mandatul într-o ședință de partid și a hotărât, în mod iresponsabil, să nu se mai prezinte la guvern. Așa încât, când a aterizat la București, oaspetele nostru, în loc să fie întâmpinat de omologul său, a fost așteptat de cine credeți? Nu tu vreun viceprim-ministru, nici ministrul de Externe, dl Meleșcanu, ci un secretar de stat în MAE. Sigur că a doua zi întâlnirea la guvern s-a anulat și în compensare oaspetele nostru și-a luat soția și a vizitat Muzeul Satului. Evident că nicio investiție japoneză în România nu s-a concretizat. Cam asta a fost ceea ce domnul Meleșcanu consideră a fi un succes de proporții al diplomației românești și pe care a numit-o «o vizită istorică!»
 
Atât de «istorică», încât pe contul său de Twitter dl Abe a evitat orice referiri la țara noastră, în timp ce a postat numeroase mesaje despre vizita din Bulgaria, de exemplu. Și uite așa, un personaj ca Teodor Meleșcanu, care a fost cândva frecventabil, distorsionează realitatea, fiind din ce în ce mai deconectat de la problemele ministerului pe care îl conduce. Nimic nu e ceea ce pare!“, conchide senatorul Chițac.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, în vizită la Chișinău. Ce mesaj a transmis cu această ocazie

17 Jan 2019 208

Precizările lui Teodor Meleșcanu, în legătură cu declarațiile publice făcute de Bernd Fabritius

04 Jan 2019 305

Miniștrii Meleșcanu și Ciamba “Președinția României la Consiliul UE este un proiect de anvergură europeană”

29 Dec 2018 341

Teodor Meleșcanu, în vizită oficială, în Republica Serbia

26 Dec 2018 333

Teodor Meleșcanu, față în față cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Regatului Cambodgiei, Prak Sokhonn

13 Dec 2018 222

Ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam în România, Dang Tran Phong, primit de Teodor Meleșcanu

12 Dec 2018 244

Ministrul afacerilor externe participă la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles

09 Dec 2018 294

Teodor Meleșcanu, față în față cu ministrul adjunct al afacerilor externe al Republicii Populare Chineze, Wang Chao

03 Dec 2018 287

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, mesaj cu prilejul Zilei Naționale a României

01 Dec 2018 312

MAE Ministrul afacerilor externe, întrevedere cu delegaţii parlamentare din Polonia și Turcia

28 Nov 2018 254

Teodor Meleșcanu, față în față cu Prim-ministrul Republicii Coreea, Lee NakYon (galerie foto)

23 Nov 2018 284

După rezoluția dură a Parlamentului European, senatorul PSD Ştefan Mihu cere informații despre diplomații români

21 Nov 2018 556

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

18 Nov 2018 275

Noul ambasador al Republicii Macedonia, Gabriel Atanasov, primit de Teodor Meleșcanu

16 Nov 2018 481

Ambasadorul agreat al Japoniei, Hitoshi Noda, primit de Teodor Meleșcanu (galerie foto)

14 Nov 2018 500