Eroziunea "mananca" litoralul sudic

1216823635.jpg

Ingrijorare mare in randul autoritatilor judetene si nationale de profil: eroziunea a atacat Mamaia si Constanta, ba chiar si statiunea Eforie

Anual, cel putin o data pe sezon, guvernantii isi amintesc de acest fenomen si, tot periodic, fac fel si fel de proiecte de stopare a sa. Insa, tot de ani de zile, proiectele vizeaza, invariabil, nordul litoralului: se face lobby din greu, se aloca fonduri de refacere, pana si japonezii de la JICA spun ca Mamaia, Constanta si Eforie sunt prioritare. In acest timp, vitregit ca intotdeauna, litoralul sudic, aflat in prag de disparitie, mai are de asteptat... cel putin zece ani! In urma cu doi-trei ani, era elaborat, de catre Guvernul Japoniei, la cererea Guvernului Romaniei prin "Japan International Cooperation Agency" - Agentia Japoneza pentru Cooperare Intenationala (JICA), un program tehnic de cooperare, ce acopera litoralul romanesc al Marii Negre de la Midia la Vama Veche. "Studiul privind protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre" a fost realizat de japonezi, in colaborare cu Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si al Administratiei Nationale "Apele Romane", iar in plan figureaza drept prioritati plajele si falezele din Mamaia si Eforie Nord, considerate drept cele mai afectate de apa marii. Din pacate, litoralul sudic va trebui sa astepte pana in jurul lui... 2021, asa cum reiese din "nota" privind acest proiect, care poate fi citita pe site-ul Ministerului Mediului. In acest timp, in sud, plajele dispar la fel de repede ca si la Mamaia sau la Eforie. Cele mai afectate sunt plajele din Vama Veche, din Mangalia, Venus si chiar si din Neptun.

Plajele, injumatatite

In prezent, aceste plaje, sleite de inundatii, ingheturi si de lamele escavatoarelor DADL, care aduna algele in timpul sezoanelor estivale, si-au diminuat enorm suprafetele. Localnicii sunt cei mai ingrijorati. Ei stiu cum aratau plajele acum 20 de ani. "Aici, pe plaja din Mangalia, mergeai destul de mult pana sa ajungi la apa. Golful cel mic, acolo unde se duc de obicei persoanele care au copii, era undeva in larg. Acum, este aproape de dig, incredibil de aproape de faleza. La fel si intre Saturn si Venus. Aceea era cea mai mare plaja de pe litoral si pana la apa faceai, cel putin, cinci minute. Acum, din cativa pasi ai si ajuns in larg", ne spune Ion Soceanu, localnic din Mangalia. Drept reper, pe plaja din Saturn, ne da si izvorul cu apa sulfuroasa: "asta era undeva la mijlocul plajei, chiar pe mijloc era. Acum, a ajuns in mijlocul... marii. Si mai si arata urat, s-a prabusit intr-o parte", spune cu naduf omul. Falezele din zona o iau, sistematic, la vale - nu exista luna in care imensii pereti din beton sa nu se prabuseasca, fiind carpiti de autoritati, de bine, de rau. Cele mai afectate zone sunt cele din preajma Hotelului "Paradiso" si din dreptul Complexului "President". Catre sud, situatia eroziunii solului din preajma plajelor este si mai grava. Intre Vama Veche si 2 Mai, falezele sunt in plin proces de prabusire. Unele dintre portiuni au fost inchise, iar cine intra in zona, o face pe propria raspundere. Deja mai multe case, cladite in preajma falezei au disparut: au ramas la vedere fundatiile, initial bine "ancorate" in pamant. Pamantul insa, a luat-o la vale, s-au dus catre mare... Plajele de aici au un aspect selenar, doar curajosii mai trec de la una la alta, prin "gatuituri" de nisip. Trebuie sa o faca direct pe pietre, pentru ca legaturile din nisip intre aceste plaje s-au "rupt" de la an la an. Daca privesti in sus, vezi falii intregi de pamant care stau gata sa se prabuseasca peste plajele si asa imputinate.

Solutii exista, bani... la "anul"

In urma cu circa trei ani, fostul presedinte al Asociatiei Balcanice de Mediu B.E.N.A., Fokion K. Vosniakos, atragea atentia autoritatilor competente, de faptul ca legislatia romana trebuie adaptata situatiei actuale, pentru ca, fara investitii masive in stoparea acestui fenomen, in cel mult zece ani, "obiectul" turismului de la Marea Neagra, plajele, va disparea cu desavarsire. Administratiile locale nu au acesti bani si, tocmai de aceea, implicarea ar trebui sa vina in primul rand din partea Guvernului. "Anual, plajele de pe litoralul romanesc dispar cu cate doi metri, iar la o portiune de teren, care la suprafata este erodat in proportie de 25%, in adancime, gradul acestei degradari este de cel putin 80%", se arata intr-un raport intocmit de B.E.N.A. Tot B.E.N.A. arata ca, desi eroziunea este foarte avansata, totusi, si la ora actuala se construieste haotic - hoteluri si vile enorme, amplasate chiar pe nisip, chiar cu riscul de a se prabusi in capul turistilor. Asociatia ofera si solutiile pentru stoparea fenomenului eroziunii: realizarea unui baraj de diguri flotante, care sa fie dotate cu captatoare de energie din cele trei surse disponibile aici, la malul marii - eoliana, solara si hidro-energia valurilor marine. Pentru acest proiect sunt necesare, insa, fonduri substantiale, un metru liniar de astfel de baraje urmand sa coste, cu aproximatie, cat un metru liniar de metrou.

Scris de: {autor}M.D.M.{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proces între Primarul Municipiului Mangalia și Dia Litoral SRL. Dosarul, pe rolul Tribunalului Constanța

19 May 2024 290

Farul Constanța, plan pentru sezonul viitor Hagi - „Trebuie să construim. Sper să fiu inspirat și să fac o echipă frumoasă“ (GALERIE FOTO)

19 May 2024 919

Handbal CSM Constanța, medalie de argint în Cupa României. „Și-a respectat blazonul și a dat totul pe teren“ (GALERIE FOTO)

19 May 2024 443

CJC cere acord de mediu pentru proiectul „Conservare, protejare și punere în valoare a biodiversității în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța”

19 May 2024 472

Handbal CSM Constanța s-a calificat în finala Cupei României (GALERIE FOTO)

18 May 2024 606

Lotul de skandenberg al Constanței, rezultate deosebite la Campionatul de Armwrestling IFA 2024

18 May 2024 511

LIVE TEXT. Sărbătoare pe litoral Fotbalistele de la Farul Constanța au primit trofeul de campioane (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 May 2024 834

Superliga 2023/2024. CFR Cluj - Farul Constanța Hagi - „Mergem cu convingere și curaj, pentru a încerca să câștigăm“ (VIDEO)

17 May 2024 2483

„Împreună scriem istorie!“ Ce performanță! Carol Popa, de la CSM Constanța, pe primul loc în clasamentul european (GALERIE FOTO)

16 May 2024 789

Tomis Spartan Division Constanța, 12 medalii la competiția internațională de la Varna (GALERIE FOTO)

14 May 2024 452

Farul Constanța Gheorghe Hagi - „Nu merge așa. E prea mult! Și-au bătut joc de club! Bătaie de joc!“

14 May 2024 1543

Alegeri locale 2024 Horia Constantinescu- „Trebuie să scoatem Mamaia din adormire cât mai repede, până nu va fi prea târziu“

12 May 2024 729

Statul ia în calcul să investească într-un parc tematic major pe litoral

12 May 2024 799

Imobiliare Constanța Plajă amenajată și beach bar! Autorizație de construire pentru firmele familiei Carabaș

12 May 2024 1368

​Superliga 2023/2024. Farul Constanța - Universitatea Craiova Hagi - „Meci decisiv. Avem nevoie de victorie, care ne ține în joc“ (VIDEO)

12 May 2024 3460