Poezii din cripta

1195590312.jpg

Vantul taios de sfarsit de toamna intregeste peisajul lugubru pe care il ofera cimitirul * Tristete, lacrimi, deznadejde * Si, intr-un mod bizar, tabloul macabru este completat de coloritul florilor, cele mai multe artificiale si de candelele rosii care licaresc langa morminte

O plimbare prin cimitir pare, cel putin la prima vedere, o idee bizara si macabra. Ne plimbam pe aleile mohorate, iar starea de tristete te cuprinde vrei, nu vrei. Fie ca te duci acolo pentru a vizita mormantul unui cunoscut sau ai cu totul alta treaba, cimitirul te face, fara doar si poate sa te deprimi. Insa, de cate ori am stat sa citim versurile gravate pe morminte? Foarte multe dintre mesajele funerare sunt standard, inventate probabil de cei de la pompele funebre sau de cei care se ocupa cu confectionarea crucilor. Zeci de monumente funerare cu acelasi mesaj, asta ca sa nu le mai punem la socoteala pe cele care "gazduiesc" texte presarate de greseli gramaticale. Insa, in multe cazuri, amintirile gravate pe lespezile de marmura alba sunt, intr-adevar, gandurile celor care mai poarta doar durerea pierderii unui om drag in suflet. De multe ori gasesti poeme-dialog intre cei plecati intr-o lume mai buna si cei care au ramas, inlacrimati pe acest pamant sau cei disparuti lasa mesaje celor dragi. "Cei buni si drepti si iubitori/ In ceruri se odihnesc/ Aici parinti cu ai lor copii/ cu totii se-ntalnesc/ Fiti drepti si buni si iubitori/ Fiti buni, parintii mei/ Iubiti-va pan` la sfarsit/ Iubiti-ma caci sunt cu voi" scrie pe piatra funerara a unei fetite care si-a gasit sfarsitul la numai trei anisori. Exista cazuri cand textul povesteste o particica din existenta terestra a defunctului. Putem afla, spre exemplu, cum Raluca a murit la numai 20 de ani lasand in urma ei numai "regret si jale".

Povestea acordeonistului impuscat

Pe aleea principala a Centralului gasim mormantul lui Mugurel Laurentiu Tomescu, care si-a gasit sfarsitul la numai 24 de ani. "Mugure draga, visurile tale frumoase nu le-ai implinit caci prietenul tau te-a impuscat. Nu s-a gandit o clipa la tineretea ta. Niciodata sa nu aveti incredere in prieteni. Mama si sora te plang pe toate cararile. Tineretea si sufletul tau bun va ramane vesnic in inimile noastre", este gravat pe piatra funerara a tanarului. Pe cruce sunt puse mai multe poze cu Mugurel, dintre care una il infatiseaza cu acordeonul in brate. Alaturi, locul de veci al unui alt Tomescu, Constantin de data aceasta. Citind inscriptia funerara putem afla ca barbatul a murit "ars in flacarile elicopterului". Aviatorul Horia Agarici a fost "cantat" in versuri de pastorel Teodoreanu: "L-am urmarit in batalie/ Cu bratul ferm si gandul pur/ sa-l urmarim si pe hartie/ Fiindca vine din azur".

Flori de plastic pentru Petrica

Pe mormantul omului de afaceri Petrica Iordache, familia a inscriptionat un text standard, ce poate fi intalnit pe multe cruci din cimitirul constantean: "Cum poate Dumnezeu sa-ti dea tot ce-ai visat si atunci cand nu te astepti sa-ti ia inapoi tot ce ti-a dat". Insa, putin mai jos, pe o placuta de marmura neagra, familia lui Petrica si-a insemnat gandurile si suferinta: "N-am in ceruri nici o stea/Soarta mea e soarta rea/Am pierdut orice credinta/ Inecata-n suferinta/ Am pierdut orice putere/Nimicita de durere/Insa viata nu-mi blestem/ Si nici moartea nu mi-o chem/Pentru ca pe ast pamant/Am de dus un legamant/Trebuia sa fim noi doi/ In sprijin pentru cei doi". Din nefericire, intreg peisajul este stricat de coroanele din flori artificiale, urate, colorate strident si stricate de vantul tomnatec.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firmă de contabilitate și audit financiar înființată în Cumpăna, județul Constanța. Cine o conduce

15 Apr 2024 460

CSM Constanța Carol Popa, performanță de excepție la Cupa Europeană. O poveste a efortului supraomenesc și a spiritului de echipă (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 954

Licitații Constanța Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu a modificat prețul contractului semnat cu Trident Servicii și Mentenanță pentru sistemul de supraveghere (DOCUMENT)

24 Jan 2024 1160

Trident Triathlon Team Constanța Alexandra Sophie Iofciu, vicecampioană națională la Duatlon (GALERIE FOTO)

14 Nov 2023 1462

Schimbări în conducerea Trident Construct Concept SRL din Valu lui Traian. Care este noua structură a capitalului?

25 Oct 2023 976

Micii sportivi de la Trident Triathlon Team, rezultate frumoase la Trikids Duatlon de la Run For Life (GALERIE FOTO)

16 Oct 2023 1228

Sportivii de la Trident Triathlon Team Constanța, pe podium la H3RO Mamaia 2023 (GALERIE FOTO)

25 Sep 2023 1527

Trident Servicii și Mentenanță SA, contracte importante cu Administrația Porturilor Maritime! (DOCUMENTE)

10 Sep 2023 1319

Triatloniști din Constanța, medalie de argint cu România la Cupa Europeană (GALERIE FOTO)

22 Aug 2023 1218

Triatloniștii din Constanța, un nou rezultat important pentru România

23 Jul 2023 1291

Sportivii de la Trident Triathlon Team Constanța, clasări valoroase la întrecerile de la Tulcea și din Ungaria (GALERIE FOTO)

12 Jul 2023 1185

Trident Triathlon Team Constanța Amalia Singuran și Sophie Iofciu, evoluții deosebite la Cupa Europeană

21 Jun 2023 1472

Medalii pentru sportivii de la Trident Triathlon Team Constanța la Campionatul Național de Triatlon Super Sprint (GALERIE FOTO)

13 Jun 2023 2760

Interviu online cu triatlonista Amalia Singuran, cea mai bună cadetă a României „Toate victoriile sunt foarte importante, fiind realizate cu multă muncă și sudoare“

04 Feb 2023 5442

Amalia Maria Singuran, din nou cadeta anului Sportivii de la Trident Triathlon Team Constanța, premiați la Gala Triatlonului Românesc (GALERIE FOTO)

18 Dec 2022 2240