Observator de Constanţa Au schimbat catalogul cu sapa

Jale in invatamantul local!

60 de dascali constanteni au plecat sa munceasca in strainatate

Foarte multi dintre ei opteaza pentru joburi in agricultura sau posturi de baby sitter

Saracia si nesiguranta zilei de maine sunt doua ingrediente sociale sigure pentru ca din ce in ce mai multi dascali sa-si paraseasca, temporar, catedrele. Este vorba de cadre didactice titulare, care au dreptul sa-si pastreze timp de un an de zile catedrele. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Constanta, pana in prezent, au fost depuse 60 astfel de cereri pentru concedii fara plata.

Profesorii care si-au depus astfel de cereri intentioneaza sa plece la munca in strainatate pana anul viitor, cand spera ca salariile vor mai creste in invatamant. Locurile ramase libere vor fi completate de suplinitori, in ordinea notelor luate la examenele de suplinire. Catedrele care vor fi ocupate de suplinitori sunt diverse. Au renuntat sa mai predea, de exemplu, dascali de romana, istorie, engleza, franceza, educatie fizica sau muzica. Au depuse, de asemenea, cereri pentru concedii fara plata educatoare si invatatoare.

Toti acesti angajati din invatamant au ajuns la aceasta decizie din cauza salariilor foarte mici pe care le primesc. Cel mai greu este pentru cei care predau in unitati de invatamant din mediul rural si care isi platesc din buzunar naveta. Asa se face ca unii dascali mai raman in mana cu maximum 200 de lei.

Cu decizia de concediu fara plata, semnata de inspectorii de spcialitate si avizata la departamentul Resurse Umane, profesorilor nu le mai ramane decat sa gaseasca alternative mult mai bune de a supravietui. Nu mai conteaza, in acest caz, diploma de studii superioare sau diploma de masterat. Important este ca, timp de un an de zile, acestia sa-si rotunjeasca veniturile pentru a-si putea plati ratele la banci si pentru a-si intretine familiile. Odata ajunsi in strainatate, foarte multi opteaza pentru munca in agricultura sau posturi de baby sitter.

La nivel national, mii de dascali titulari si-au facut cereri pentru concedii fara plata.

www.observator.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Maarif Instituții Internaționale de Învățământ SA continuă demersurile pentru edificarea campusului școlar din orașul Ovidiu, județul Constanța

30 Apr 2024 384

Licitații Tulcea Școala Gimnazială Carcaliu, dotată cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale de firmele Woodart SRL și Abitek Devices SRL (DOCUMENTE)

28 Apr 2024 556

“CONSTRUIESC DE MIC, CU BRICK” – atelier de creatie sustinut de Brick Romania in institutiile de invatamant constantene

26 Apr 2024 502

Ministerul Educației Ghid de întrebări și răspunsuri - Ce acte sunt necesare pentru înscrierea copilului la grădiniță

24 Apr 2024 456

Licitații Tulcea Woodart SRL va dota Școala Gimnazială Ostrov cu mobilier și materiale didactice (DOCUMENT)

19 Apr 2024 393

Licitații directe CJC cumpără servicii de publicitate aferente unui proiect finanțat prin PNNR. Despre ce este vorba?

16 Apr 2024 538

Primăria Tuzla, județul Constanța, organizează licitația pentru achiziția de mobilier școlar și echipamente digitale

14 Apr 2024 480

Centrul Militar Zonal Constanța Înscrierile pentru instituțiile de învățământ superior militar sunt în toi

13 Apr 2024 492

Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța celebrează 34 de ani de învățământ medical constănțean

12 Apr 2024 606

ISJ Județul Constanța, lider în țară la numărul de proiecte acceptate, depuse de liceele agricole

12 Apr 2024 599

Licitații Constanța Licitație pentru dotarea cu echipamente digitale a liceului „Emil Racoviță” din Techirghiol. Când va avea loc (DOCUMENT)

03 Apr 2024 511

Etapa județeană a Concursului de creativitate ”Speak Out”, ediția a XVI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța (FOTO)

02 Apr 2024 724

Licitații Constanța Primăria Topalu, achiziție de la o firmă din Ploiești care vizează Școala Gimnazială nr. 1 din comună (DOCUMENT)

01 Apr 2024 562

Părinții din Constanța susțin instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în unitățile de învățământ preuniversitar

01 Apr 2024 505

Primăria comunei Costinești, județul Constanța dotează cu mobilier și materiale didactice Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“ (DOCUMENT)

29 Mar 2024 620