Observator de Constanţa Lunar, se fura peste 100.000 de KWh

Enel Distributie Dobrogea spune ca cele mai numeroase cazuri de furt descoperite sunt la agentii economici de pe litoral

Pe de alta parte, in aceasta vara, afaceristii din turism au acuzat Enel de sabotaj pentru numeroasele intreruperi de curent

Vesnic inventivi si in cautare de noi surse de castig, romanii mai putin onesti fac orice pentru a salva din banii pe care ii aloca lunar facturilor la utilitati. Iar printre acestea, unele „dureroase" sunt cele la energie electrica, care au termen scadent scurt, iar numai cateva zile de intarziere a platii atrag dupa sine debransarea automata de la sistemul de alimentare cu energie. Si, cum nimanui nu-i convine sa ramana fara un minimum de confort, apar solutiile, deloc legale, dar adoptate de un numar mare de romani.

Recent, directorul unei firme care se ocupa de servicii de telecomunicatii declara ca sustragerea de energie in Romania este un fel de sport national, iar 20% din consumul anual de electricitate se fura, pierderile fiind cifrate la 1,1 -1,4 miliarde de dolari. Bineinteles, furnizorii de energie nu ies in pierdere, pentru ca altfel afacerea lor ar fi sortita esecului, iar datele contabile arata ca printre cele mai profitabile investitii sunt cele in domeniu. Ramane, atunci, intrebarea cine plateste pentru toate aceste furturi iar, daca oficial, nimeni nu recunoaste, se pare ca pierderile sunt scoase tot pe seama clientului bun platnic.

Pentru a ne face o idee despre valoarea pierderilor la nivelul judetului Constanta, am solicitat o informare in acest sens de la Enel Distributie Dobrogea. Potrivit reprezentantilor Enel, de la inceputul acestui an si pana la sfarsitul lunii august, in judetul Constanta s-au depistat un numar de 134 de cazuri de sustrageri de energie electrica. In ceea ce priveste cantitatea de energie electrica furata din retea, aceasta se ridica la aproape 850.000 KWh. Ca si costuri, acest consum echivaleaza cu 340.000 lei, daca socotim un KWh la 0,4 lei pentru un consumator casnic, dar pentru unul cu o putere instalata mai mare de 1 KWh, valoarea se dubleaza. Una peste alta, pierderile pe care le inregistreaza furnizorul exclusiv de energie nu sunt fabuloase, pentru ca vorbim despre un consum pe opt luni. Neasteptata este insa opinia Enel despre cine fura energie. „Majoritatea cazurilor de sustrageri de energie electrica se inregistreaza in aria agentilor economici din zona de litoral. In ceea ce priveste consumatorii casnici, acestia reprezinta 31% din totalul cazurilor inregistrate", ne transmit reprezentantii Enel. Sa fie acesta raspunsul la razboiul purtat in aceasta vara intre firmele din turism care activeaza pe litoral si Enel, cand s-a ajuns la reclamatii pana la Guvern din cauza numeroaselor pene de curent in varf de sezon...?!

Hotelierii au reclamat in numeroase randuri ca sunt sabotati de Enel, care nu a investit sumele promise in reteaua de energie si, din acest motiv, ei sunt nevoiti sa suporte intreruperi dese si pentru lungi perioade de tensiune.

Cum se fura energie?

Cel mai uzual mod de a scapa de plata energiei consumate este sa ocolesti contorul, printr-o bucla din fire conductoare, cu un racord inaintea contorului si unul dupa aparatul de masura, asa incat acesta nu inregistreaza nimic. Masura este eficienta, dar la un control al Enel poate fi depistata imediat, iar cel in cauza se alege cu un dosar penal pentru furt calificat. O alta modalitate de furt presupune racordarea inainte de contor, dar prin pamant, insa aceasta lucrare presupune cunostinte serioase in domeniu, asa ca nu poate fi realizata de orice neavenit. La fel de eficace se dovedeste furtul de energie de la reteaua de iluminat stradal, numai ca si in acest caz apare riscul descoperirii absolut intamplatoare.

Cele mai frecvente situatii de furt, nedescoperite aproape niciodata, sunt insa cele prin care se intervine asupra contorului, de fapt asupra discului care se roteste si inregistreaza consumul de energie. In toate cazurile, insa, odata depistat, hotul se alege atat cu dosar penal pentru furt calificat, dar este obligat si sa plateasca un consum estimat de Enel.

www.observator.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

SURMELIS ARGENTINA PUSA

04 Sep, 2010 05:03

Cei care au ARME cu MICROUNDE si PSIHOTRONICE ce consuma foarte mult curent electric cum sunt declarati legal ??? ca fiind comercianti sau FIRME DE PAZA SI PROTECTIE ??? Cred ca unii de la ENEL nu sunt chiar straini de FURTURILE CIUDATE sau de INCARCARILE nejustificate sau de incidente finalizate cu CONTOARE care bubuie , explodeaza sau iau FOC. In aceeasi situatie pot fi considerati si cei de la RAJA care lucreaza cu contoare speciale de citire a consumului de apa numite APOMETRE,numai ca ale lor nu EXPLODEAZA ,ci numai INREGISTREAZA cifre majorate nejustificat, nu-i asa ??? In ziua de azi se pot face MULTE cu ajutorul unui calculator , a unui program special , a unui satelit special si a unei inteligente draconice...

Articole asemanatoare

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 1266

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 635

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 894

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 908

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 621

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 781

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 656

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 886

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1507

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 746

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 530

Cumpărări directe Constanța În satul Moșneni, comuna 23 August, se va construi un teren de sport multifuncțional (DOCUMENT)

16 Apr 2024 766

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. CS Peștera a câștigat cu 12-0

15 Apr 2024 1301

Cumpărări directe Constanța Alsar Pro Construct SRL a bifat trei contracte cu Primăria Grădina în valoare de peste 300.000 lei (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 463

Constanța „Nu te vom uita!“. Competiție memorială în amintirea celui ce a fost Paul Cămui, antrenorul de volei decedat la numai 27 de ani

14 Apr 2024 1093