Ce măsuri sunt luate în unităţile spitaliceşti din Constanţa în caz de confirmare a unui pacient cu gripă

Direcţia de Sănătate Publică Constanţa face apel la prevenţie în perioada următoare, din cauza incidenţei ridicate a infecţiilor respiratorii. Astfel, instituţia a transmis un mesaj prin care sunt enumerate ce măsuri trebuie luate în unităţile spitaliceşti unde sunt confirmate cazuri de gripă.
În condiţiile înregistrării creşterii morbidităţii prin infecţii respiratorii acute (IACRS, pneumopatii şi gripă), în perioadă 01 - 10.01.2019 (faţă de perioada precedentă şi aceeaşi perioadă a anului trecut) şi concomitent cu creşterea numărului de izolări de virusuri gripale, se recomandă limitarea accesului vizitatorilor în secţiile cu risc ATI, neonatologie, pediatrie, oncologie, hemodializă, diabet zaharat, HIV/SIDA.
 
Virusurile gripale umane se transmit în mod obişnuit de la om la om prin tuse şi strănut. Există însă şi riscul transmiterii indirecte prin atingerea suprafeţelor sau a obiectelor contaminate cu virusuri gripale.

Contagiozitatea începe cu o zi înaintea apariţiei simptomelor gripale şi durează încă 7 zile de la debutul bolii. Persoanele cu imunodepresie şi copiii (în special copiii mici) pot fi contagioşi mai multe zile.

Măsuri ce se impun la depistarea unui caz de gripă într-o unitate spitalicească:
- izolarea pacientului în încăpere proprie, cu veselă proprie şi dotarea cu echipament individual de protecţie (mască);
- limitarea contactului bolnavului cu vizitatorii;
- personalul în contact cu bolnavul va purta echipament de protecţie complet: bonetă, mască cu 4 straturi care să acopere nasul şi gura, halat, mănuşi. Masca trebuie schimbată dacă se umezeşte;
- după fiecare contact cu bolnavul, mâinile se spală şi se antiseptizează;
- încăperea în care este izolat bolnavul trebuie aerisită în mod repetat, curăţată zilnic şi dezinfectată după externare (dezinfecţie terminală). Virusurile gripale sunt sensibile la dezinfectantele obişnuite;
- vizitatorilor li se va asigura echipament de protecţie de unică folosinţă - halat, mască, botoşi;
- persoanele care au avut contact cu bolnavul vor fi supravegheate medical pe durata a 7 zile de la ultima expunere la sursa de infecţie.
 

Contactul se defineşte de la o distanţă mai mică de 1 m faţă de sursp, pe durată a minimum 15 minute. O atenţie deosebită se va acorda persoanelor cu risc crescut de a face boală: copii, vârstnici, gravide, persoanele cu imunodeficienţă, maladii preexistente, în special cronice, diabet zaharat etc.
- respectarea măsurilor de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare);
- evitarea automedicaţiei şi prezentarea la medicul de familie de la primele semne de îmbolnăvire pentru diagnostic şi tratament;

- vaccinarea antigripală prin medicii de familie;
- în unităţile de preşcolari şi şcolari efectuarea triajului de către cadrele didactice în clasă, la prima oră de curs, pentru evitarea riscului apariţiei de focare în colectivităţi.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Achiziția pentru atribuirea contractului pentru pază și protecție în cadrul Direcției de Sănătate Publică a județului Constanța din nou contestată la CNSC! (DOCUMENT)

10 Mar 2024 552

Angajații DSP din nou la protest, la Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 673

LIVE VIDEO+TEXT Spitalul Modular din curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, inaugurat. Mai multe oficialități, prezente la eveniment (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Feb 2024 1282

DSP Constanța angajează. Iată postul scos la concurs și condițiile de îndeplinit

16 Feb 2024 3241

Declarații de avere Constanța Valentin Vasile Broască - Madar, membru supleant în CA la Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord, averea și interesele (DOCUMENTE)

31 Jan 2024 861

Transguard Security SRL a formulat o nouă contestație DSP Constanța a anulat licitația pentru servicii de pază, CNSC a dispus însă continuarea procedurii!

15 Jan 2024 873

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă „Spitalul de Pediatrie Dr. Alexandru Pesamosca și Alternativa Techirghiol, avizate la nivel instituțional"

22 Dec 2023 898

Știri Constanța Protest al angajaților Direcției de Sănătate Publică Constanța! (FOTO+VIDEO)

15 Dec 2023 770

O firmă de pază locală a reușit să anuleze la CNSC o licitație organizată de Direcţia de Sănătate Publică Constanţa

27 Nov 2023 806

Proteste și la Constanța Proteste spontane la Casele Județene de pensii și DSP-urile din țară (FOTO)

15 Nov 2023 1102

Ziua Mondială a Diabetului- 14 Noiembrie 2023 Conștientizarea și accesul la informații în diabetul zaharat

14 Nov 2023 848

Neconformități în unitățile sanitare cu paturi din Constanța! (DOCUMENT)

27 Sep 2023 846

Doliu în lumea medicală din Constanța

14 Aug 2023 6871

Întâlnire între reprezentanții Sindicatului Național ”Forța Legii” și ai Ministerului Sănătății. Cine a fost invitat din partea DSP Constanța

20 Jul 2023 1214

DSP Constanța poate demola clădirea din municipiu, în locul căreia se va edifica noul spital de pediatrie

20 Jul 2023 1366