Tot ce trebuie să ştii despre depresie

Depresia este o afecţiune medicală ce poate aduce schimbări stării psihologice, gândurilor şi sentimentelor, dar şi sănătăţii corpului.Există mai multe forme sub care această boală se poate manifesta. Simptomele cele mai întânlite se referă la energie scăzută, dificultatea de concentrare şi stări de iritabilitate. Deşi cauza principală pentru care apare este încă necunoscută, s-a dovedit că factorii genetici joacă un rol important în dezvoltarea depresiei. Însă, cu un tratament potrivit, 80% dintre cei care suferă de depresie îşi vor îmbunătăţi starea, iar 60% îşi vor reveni complet.


Cine este afectat?
Comportamentul depresiv este întânlit în proporţie mare la persoanele care sunt izolate din punct de vedere social, care nu au relaţii de prietenie sau la cele care au divorţat sau s-au separat de partenerul de viaţă recent. Nu există, însă, nicio dovadă că depresia afectează o anumită clasă socială sau rasă, în mod deosebit. S-a constatat, totuşi, că vârsta medie la care apare această afecţiune este de aproximativ 40 de ani. Poate fi prezentă şi în copilărie sau adolescenţă, dar se manifestă diferit în fiecare dintre cazuri.


De câte tipuri este depresia?
Aşa cum am spus, depresia se poate manifesta în multe şi variate forme, dar cele mai întânlite dintre acestea sunt:
Tulburările depresive majore(MDD) sun descrise prin pierderea interesului pentru aproape toate activităţile, pentru o perioadă de cel puţin două săptămâni. Apar tulburările somnului şi ale capacităţii de concentrare şi scade nivelul de energie.
Distimia se manifestă aproape la fel ca şi MDD, dar într-o formă mai puţin severă. Însă, chiar dacă nu afectează pacientul pe moment, poate avea consecinţe pe termen lung.
Tulburarea bipolară este mai puţin întânlită decât celelalte două forme, doar 2% din populaţie fiind afectată. Femeile şi bărbaţii sunt afectaţi în proporţii egale, iar simptomele se manifestă prin apariţia subită de episoade de manie sau euforie.


Care sunt simptomele?
Cele mai întânlite simptome sunt: prezenţa continuă a stării de iritabilitate, nervozitate şi supărare, pierderea interesului pentru activităţile zilnice, tendinţa de a plânge fără un motiv anume, pierderea sau dezvoltarea poftei de mâncare, tulburări ale somnului, dificultatea de concentrare şi memorare şi dificultatea de a lua decizii. În plus, se pot manifesta şi probleme fizice precum durerile de cap, de piept sau de stomac.



Cum tratăm depresia?

În primul rând, pentru a începe tratamentul unui pacient depresiv trebuie să îl mutăm într-un mediu sigur. Apoi, este necesară evaluarea completă pentru un diagnostic corect. Aceasta include un istoric al familiei, al bolii, al medicamentelor pe care pacientul le-a luat de-a lungul vieţii, activităţilor şi personalităţii lui. Terapia se face prin diverse metode de discuţie cu medici specializaţi şi persoane apropiate. În unele tratamente sunt incluse şi medicamentele antidepresive.



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiectul de HCL a fost inițiat de grupul consilierilor locali PSD Prefectul județului Constanța a declarat recurs în dosarul denumit generic „Stop depresia"!

19 Apr 2024 536

Steve Trowsdale, șeful Inspectoratului ITF Londra, la Constanța! Discuții despre cursuri privind depresia la navigatori (FOTO)

26 Mar 2024 565

Editorial Depresia, lupta împotriva umbrelor interioare

13 Oct 2023 927

Descoperire macabră! Bărbat din Năvodari găsit mort în mașina personală, la Sibioara, pe malul lacului!

13 May 2023 2193

Cum pot beneficia constănțenii de sprijinul financiar de 3.000 de lei pentru prevenirea bolilor grave și a excluziunii sociale provocate de depresie?

17 Mar 2023 1376

#ConstanțaEsteBine Proiectul anului 2023 – Cărți de suflet. Cartea momentului- Detox sufletesc de Tukaram

08 Feb 2023 1199

Blue Monday - cea mai depresivă zi din an. Care sunt motivele care duc la această stare

16 Jan 2023 1098

Grupul de consilieri locali de la PSD au depus un proiect pentru sprijinirea persoanelor diagnosticate cu depresie

04 Nov 2022 1116

Cum ne folosim cât mai profitabil energia

11 Jul 2022 1596

Un copil din Năvodari, înjunghiat din senin de un recidivist băut aflat în depresie. 15 ani de închisoare

15 Jun 2022 3400

UPDATE. Constanța Femeie decedată după ce a căzut de la etajul unui bloc din zona Dacia (GALERIE FOTO)

12 Feb 2022 5017

UPDATE. Județul Constanța Un preot a murit carbonizat în urma unui incendiu izbucnit în comuna Deleni. Cauza probabilă, acțiunea intenționată (GALERIE FOTO și VIDEO)

25 Jan 2022 6635

Blue Monday 2022. De ce am fi mai triști în această zi

17 Jan 2022 1349

Elicopterul Smurd solicitat pentru un tânăr din Vaslui tăiat la gât cu o drujbă. Se bănuieşte că şi-a provocat rana în mod intenţionat

04 Dec 2021 1989

Buget de 6 milioane de euro pentru programul „Din grijă pentru copii”. În ce constă

14 Sep 2021 1504