Începe postul Adormirii Maicii Domnului Acum se adună ultimele plante de leac şi se aduc ofrande din noua recoltă

Postul Adormirii Maicii Domnului începe azi, 31 iulie. Cunoscută şi cu denumirea de „Paştile verii“, aceasta reprezintă cea mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Maria. Pentru români, ea este şi ocrotitoarea marinarilor, în mai multe oraşe fiind organizate procesiuni speciale şi pelerinaje, dar şi manifestări artistice.

În mod tradiţional, Lăsata secului pentru Postul Sfintei Mării se face pe data de 31 iulie. În cazul în care 31 iulie cade în zi de miercuri sau de vineri, se lasă sec în seara zilei de 30 iulie. Cuvântul sec, din sintagma „lăsatul secului“, este înţeles de noi ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Secul pe care îl cere postul ortodox însă este „seculum“ („saeculum“), adică „lumea împătimită“. Biserica Ortodoxă cinsteşte, la 15 august, Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare numită în popor şi Uspenia (termenul slav) sau Sfânta Maria Mare. Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, dar mărturii despre existenţa ei nu există decât începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu.

Acesta este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată. Originea lui trebuie căutată, probabil, prin secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului a început a cunoaște o dezvoltare mai mare și când sărbătoarea Adormirii ei a început a căpăta o mai mare importanță. Data și durata postului au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul al XII-lea, la Sinodul Local din Constantinopol, ținut la 1166, sub patronajul patriarhului ecumenic Luca Crysoverghi, cel care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august), așa cum, de altfel, se practica înainte prin unele părți. Anul acesta, postul începe la 31 iulie şi ţine până la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Postul Sfintei Maria este mai ușor decât al Patruzecimii, dar mai aspru decât al Nașterii Domnului și al Sfinților Apostoli. Principala sărbătoare a Sfintei Maria, din 15 august, se numeşte oficial, în biserica romano-catolică, „Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria“, iar în bisericile ortodoxe, „Adormirea Maicii Domnului“. La 15 august, este celebrată şi Ziua Marinei, Sfânta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor. La malul mării, dar şi în oraşele dunărene sunt organizate, de Sfânta Maria, manifestări religioase, artistice şi culturale.

Tradiţii pentru spor

La ţară se obişnuieşte ca, de Sântămaria Mare, să fie angajaţi pândari în vii şi să fie „legat“ ciocul păsărilor, pentru a nu mai putea strica boabele de struguri. De asemenea, se oferă ofrandă din noua recoltă. De Sântămaria Mare, se adună ultimele plante de leac şi se culeg flori care se pun la icoana Fecioarei Maria, considerându-se că apoi sunt bune de leac. Între cele două sărbători dedicate Sfintei Maria - 15 august şi 8 septembrie, când se sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului - este timp prielnic semănării grâului. De la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se redeschide perioada în care se pot face nunţi, încep târgurile şi iarmaroacele de toamnă, dar şi praznicele de pomenire a morţilor. În unele părţi ale Moldovei, ziua de 15 august este considerată „a morţilor“, fiind pomeniţi toţi cei care au purtat numele Fecioarei Maria. În ziua praznicului, femeile merg la biserică şi duc cele mai frumoase flori din grădină, struguri, prune şi faguri de miere, pe care le dau în amintirea răposaţilor. În Maramureş, sărbătoarea religioasă are o mare însemnătate, iar tradiţiile şi obiceiurile de Sfânta Maria Mare încă se păstrează. Sunt organizate procesiuni religioase spre mănăstiri, iar la slujbele speciale participă câteva zeci de mii de oameni.
 
Sursa: http://www.crestinortodox.ro/post/lasata-secului-pentru-postul-sfintei-marii-120565.html

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Parohia Adormirea Maicii Domnului II Constanța, proces cu CNCI. Dosarul, amânat

14 Jan 2024 871

Bobotează 2024 la Constanța Soțul unei celebre artiste, prezent la evenimentele de la Constanța (FOTO)

06 Jan 2024 1550

Boboteaza, ziua în care aflăm cum va fi noul an

06 Jan 2024 883

Calendar ortodox, miercuri, 13 decembrie 2023. Ce sărbătorim astăzi

13 Dec 2023 890

Parohie din Constanța, la judecată pentru terenul preluat abuziv de comuniști. Obiecțiuni la expertiză

17 Sep 2023 1040

Tradiţii şi obiceiuri pentru spor şi sănătate la Naşterea Maicii Domnului!

08 Sep 2023 798

Zile libere 2023 Care este umătoarea minivacanță a bugetarilor

17 Aug 2023 1588

Debandadă în țară în minivacanța de Sfânta Maria. Numărul de intervenții a crescut față de anul trecut

16 Aug 2023 769

ISU HarghitaPompierii militari harghiteni la datorie, în minivacanța de Sărbătoarea Sfintei Marii

16 Aug 2023 561

IGSUBilanț minivancanță - august 2023

16 Aug 2023 466

ISU BihorIntervenții și misiuni ale salvatorilor bihoreni în minivacanța prilejuită de sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”

16 Aug 2023 467

Slujbă de Adormirea Maicii Domnului, la Cumpăna. Locuitorii comunei au sărbătorit cu evlavie (FOTO)

15 Aug 2023 1928

Calendar ortodox 15 august 2023. Sărbătoare cu cruce roşie. Adormirea Maicii Domnului

15 Aug 2023 868

Adormirea Maicii Domnului Meniu special pentru pacienții constănțeni, oferit de Arimex Comexim 2000

14 Aug 2023 1616

Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și superstiții de Sfânta Maria

14 Aug 2023 1050