Dan Pasat "Daca Nastase ia spaga, profesorii de ce nu?"

1219088113.jpg

Presedintele comisiei de bacalaureat considera ca elevii nu ar trebui sa fie supravegheati video in timpul examenelor

Sfarsit de august. Zi torida, in care gandu-ti zboara la o adiere tomnatica si frunze uscate cazute pe trotuar. Vreme pentru a sta in casa, tolanit in pat, relaxandu-te in fata televizorului, cu aer conditionat. Imagine utopica pentru adolescentii care au ratat prima sesiune a examenului de maturitate. Nu sunt putini cei care au fost prinsi pe picior gresit la prima proba. Mai bine de cinci sute. Subiectele la romana fie nu li s-au parut floare la ureche, fie s-au gandit ca-n toamna vor scapa de toropeala. Degeaba. Mercurul din termometre pare sa fi crescut. Aer conditionat? "Nu credeti ca vrem prea mult? Uite, au la director, la secretara! Ne-au zis ca pe noi ne baga la parter, pentru ca e mai racoare", spune o absolventa de la Colegiul Comercial Carol I. E ora 10.00 dimineata. Mai are de asteptat pana la 18.00. "Facem fata cum putem", adauga colega ei, care spera ca va intra mai devreme. Nici presedintele comisiei nu-si face probleme legate de canicula. Aer conditionat, intr-adevar, nu exista in Colegiul Tehnic Tomis, singurul centru de examen din Constanta. "Au fost date doar salile la parter si la umbra. Am vorbit cu portarul si, la doua dimineata, a venit si a deschis geamurile. Dar la scris...", spune prof. univ. Dan Pasat, presedintele Comisiei.

Fite da, emotii ba

Inarmati cu apa plata si ochelari de soare, slapi si haine ca pentru o promenada pe plaja, elevii asteapta. Unii, in fata portii, altii se arata interesati de liste. Mai multi, grupulete-grupulete, au gasit putina umbra in curtea liceului. Copacii sunt salvarea lor. Ba chiar si un evantai e bun. "Am venit sa inscriu o prietena", spune o adolescenta imbracata in culori tipatoare, fluturand un evantai. Robert Pavel, un candidat de la Colegiul Tehnic de Marina Alexandru Ioan Cuza Constanta, nu are emotii. "Am avut corigenta la fizica si am ramas cu media neincheiata", spune acesta. S-a pregatit din prima sesiune, in speranta ca, poate, profesorul ii va da, cumva, o nota de trecere. "Nu-mi fac probleme daca s-a picat mai mult aici", spune el, sigur de reusita. Dar nu numai adolescentii asteapta rabdatori in fata centrului de examen. Parintii, nu intr-atat de emotionati ca in prima sesiune, se adapostesc si ei de soarele dogoritor. Singurii care pastreaza o tinuta adecvata. Printre ei, se regasesc si absolventi din promotii anterioare. Or fi si ei parinti, dar au lasat meseria asta pentru a sustine, putin in intarziere, examenul de bac. "Nu asteptam pe nimeni, noi suntem "copiii" care dau bac-ul", marturiseste o doamna trecuta demult de varsta adolescentei. "Din 281 inscrisi pentru limba romana oral, 140 sunt din aceasta promotie, iar restul din anii trecuti", explica prof. univ. Dan Pasat.

"Nu am nevoie de camere video"

In Capitala, supravegherea video la bac a devenit realitate. Desi ideea a plecat de la Marian Sarbu, inspector scolar general al ISJ Constanta, centrul de examen nu a fost dotat cu camere video. Desi in 14 licee din judet exista, Colegiul Tehnic Tomis nu se numara printre ele. Presedintele comisiei, profesor universitar la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, nu vede utilitatea supravegherii video. "Eu n-am nevoie de camere video. Camerele mele video sunt profesorii cu care stau de vorba. Eu consider copiatul furt. Iar cand profesorul colaboreaza cu elevul, este prostitutie intelectuala. Eu voi lua masuri organizatorice, sa nu apara astfel de probleme. Intrebarea mea este... o sa instaleze si in WC-uri? De unde isi ia elevul fituica? Daca esti corect si consecvent, nu intra cu ea in sala, pentru ca nu-i dai voie sa intre cu papornita inauntru. Parerea mea e ca nicaieri nu ar trebui sa se instaleze", considera Dan Pasat.

Sistemul, bata-l vina!

Profesorul apreciaza ca sistemul, si nu salariile minime ale cadrelor didactice, ii indeamna pe cei care fac parte din comisie sa ia plicul cu bani. Noi nu trebuie sa stimulam spaga prin masurile pe care le luam. "Daca Nastase ia cat ia si nimeni nu-i face nimic, ei de ce sa nu ia? Le-au dat bani judecatorilor. Nu mai iau ei spaga? Va duc eu intr-o zona unde au casa si ar trebui cinci salarii de judecatori. Iar profesorul ce spaga ia? Spagulica", concluzioneaza acesta. Dovada a corectitudinii pe care profesorul universitar din Capitala vrea sa o instaureze in judetul unde s-a inregistrat un procent de promovabilitate de 97,24% in prima sesiune sunt notele care s-au luat in prima parte a zilei. "Nu a picat nimeni pana acum. S-au luat note intre 5 si 8.50. Zece? Cam greu in toamna", apreciaza acesta.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 545

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 489

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 712

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 613

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 550

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 809

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 571

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 675

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 719

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 542

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 588

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 558

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 796

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3408

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 14243