Social

De vorbă cu Luiza Martinescu Toma, directorul general al Lui’s Arts O nouă poveste a copiilor din centrele de plasament

Evoluţia în plan artistic a copiilor din centrele de plasament care formează trupa „Arca“ a fost remarcată de o companie ce promovează actul cultural, care le-a urmărit activitatea, venind spre a stimula micile talente şi a le oferi noi oportunităţi.
 
Astfel, firma Lui’s Arts funcţionează exclusiv ca o asociaţie culturală, care le oferă micuţilor entuziaşti atât oportunitatea de a experimenta un alt tip de activitate artistică, respectiv animaţia, cât şi posibilitatea de a munci, stimulându-i din punct de vedere financiar.
 
Despre iniţiativa companiei de a valorifica micile talente artistice şi despre startul proiectului a vorbit, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Luiza Martinescu Toma, directorul general Lui’s Arts: „Am fost voluntar la centrul de plasament «Ovidiu» timp de trei ani şi am avut diverse acţiuni dedicate copiilor din centrele de plasament, implicându-mă în câteva dintre activităţile lor. Din 2015 promovăm planul artistic, tot ceea ce înseamnă producţie de spectacole, în zona de entertainment hotelier. Am crescut şi ne-am dezvoltat în timp şi către alt nivel, un exemplu fiind constituit de concertul de Crăciun organizat, pentru prima dată, la Teatrul de Stat Constanţa. A fost prima ediţie a Festivalului Naţional de Dans «Lui’s Arts» şi de atunci interacţionăm în permanenţă cu tinerii“.
 
Într-un astfel de context, din colaborarea Luizei Martinescu cu actorul Liviu Manolache au rezultat organizarea şi desfăşurarea unor reprezentaţii menite să exerseze talentele tinerilor entuziaşti, să le crească încrederea în ei înşişi şi să le îndrepte energia către acest punct.
 
De la ideea de exprimare, la faptul concret
 
În zilele de 1-5 iunie, copiii au făcut animaţie într-o atmosferă de spectacol, la Phoenicia Holiday Resort, fiind încurajaţi să acumuleze o nouă experienţă. În acest cadru, copiii primeau 100 de lei/zi şi stăteau trei ore. Luiza Martinescu, managerul firmei, a povestit scurtul său istoric în relaţia cu tinerii instituţionalizaţi şi modul de lucru cu aceştia, într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Întrebările redacţiei:
 
Când aţi început colaborarea cu cei mici în acest cadru? Cum aţi dezvoltat-o şi care a fost atitudinea copiilor instituţionalizaţi faţă de iniţiativa dumneavoastră?
 
Anul acesta, începând cu data de 1 iunie, am început să lucrez cu tinerii instituţionalizaţi, propunându-le un alt mod de colaborare pe plan artistic, care să-l completeze pe cel în care au fost formaţi deja, în cadrul trupei „Arca“. Le-am sugerat să facă animaţie şi s-au arătat foarte încântaţi. Eu am dorit să îi angajez pe toată durata verii, însă, dată fiind lipsa lor de experienţă în acest cadru, nu au putut lua un pachet complet. Ei trebuie să se dezvolte într-un segment de piaţă. Fiind la început de drum, nu au formarea profesională de care dispun animatorii clasici. Astfel, lucrurile au rămas într-o primă fază, în care ei au făcut cunoştinţă cu o astfel de acţiune, iar ulterior am oprit activitatea, în speranţa că îi vom putea instrui în viitor, în aşa fel încât să putem forma o echipă de copii foarte bine pregătiţi.
 
Care au fost ideile sau planurile gândite pentru ca cei mici să crească în acest plan, după ce aţi oprit activitatea?
 
Atât anul trecut, cât şi în acest an am gândit o idee prin care ne propunem să creştem partea creativă a copiilor instituţionalizaţi. În acest sens, am depus două proiecte pe fonduri culturale: unul la FCN Constanţa, iar celălalt la ARCUB Bucureşti. Proiectul de la Constanţa a picat, în schimb, proiectul de la Bucureşti a reuşit din punct de vedere administrativ, până în momentul acesta, însă mai există o etapă de examinare, care se va finaliza pe 17 iulie. Proiectul vine ca o metodă alternativă la procesul de educaţie şi se numeşte „Creativitatea în educaţie a copiilor din centrele de plasament“.
 
Cum îi ajută proiectul pe tinerii instituţionalizaţi?
 
Avem în vedere faptul că sunt restricţionaţi din foarte multe puncte de vedere, încercăm să creştem nivelul lor de creativitate şi, poate, pe viitor, dezvoltăm o nouă linie în viaţa lor, în care s-ar putea regăsi, cum ar fi să urmeze o carieră în artă. Am cunoscut foarte mulţi copii, le-am urmărit activitatea şi am observat că majoritatea sunt foarte talentaţi. Consider că sufleteşte nu sunt ajutaţi aşa cum ar trebui. Prin toate aceste proiecte care vin din partea noastră, a actorilor, aducându-i pe ei la teatru, văzând repetiţii, interacţionând cu ei, îi ajutăm să îşi deschidă orizontul de cunoaştere şi să vadă altceva, diferit de ceea ce se întâmplă la centru. Pe viitor, eu şi Dan Cojocaru vom avea mai multe iniţiative de proiecte împreună, care sperăm că se vor concretiza în aşa fel încât să ajutăm la deschiderea de noi orizonturi pentru aceşti copii.
 
Cum îi vedeţi pe copiii din centre în activităţile lor?
 
Îi văd mai încrezători în forţele proprii faţă de cum i-am cunoscut acum trei-patru ani. Ei sunt veseli, sunt binevoitori, vor să înveţe. Sunt deschişi către cunoaştere, inovaţie, nu se sperie de nimic.
 
Cum vedeţi activitatea dumneavoastră peste zece ani?
 
Mi-aş dori ca, peste zece ani, această companie să aibă proiecte la nivel internaţional, scopul meu vizând creşterea progresivă a activităţii noastre. Ar fi o şansă extraordinară pentru aceşti copii şi o mândrie pentru noi, deoarece am simţi că am reuşit ceva.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Prințesa și broscoiul“ sărbătoresc Ziua Teatrului de Păpuși la Teatrul „Căluțul de mare“

21 Mar 2018 287

Revista presei locale

20 Mar 2018 404

La un pas de tragedie. Trei copii și mama lor s-au intoxicat cu monoxid de carbon. În ce stare sunt victimele

18 Mar 2018 272

Micii fotbalişti de la Cumpăna au început cu dreptul returul campionatului judeţean de fotbal

18 Mar 2018 651

Accident rutier pe DN1, județul Prahova. Șase persone rănite, între care și trei copii, transportate la spital

17 Mar 2018 353

Cumpăna, prima localitate din mediul rural unde s-a lansat proiectul „Campionii României în școli, licee și universități“ (galerie foto)

15 Mar 2018 995

Captură în Portul Constanța Sud Agigea. Ce au descoperit polițiștii Gărzii de Coastă într-un container sosit din China

15 Mar 2018 329

USR vrea să modifice Legea Adopţiei. Timpul petrecut de copii în sistemul de protecţie trebuie să scadă!

15 Mar 2018 296

Poveste de iarnă

15 Mar 2018 529

Copiii supradotați din județul Tulcea vor beneficia de un program educațional diferențiat

14 Mar 2018 525

#citeșteDobrogea 88 de ani de la nașterea celui supranumit „îngerul copiilor“ - Alexandru Pesamosca

14 Mar 2018 1209

Tragedie în sportul românesc A murit, la numai 32 de ani, o cunoscută jucătoare, mamă a doi copii!

13 Mar 2018 1854

Ministrul Sănătăţii - ”Vor intra în ţară 10.000 de doze de imunoglobulină”

12 Mar 2018 412

LIVE. Imagini incredibile. Plaja dintre Eforie Nord și Eforie Sud afectată de furtună. Cum arată plaja frecventată de turiști în sezonul estival (galerie foto-video)

12 Mar 2018 1943

Alunecare de teren în comuna Drajna. Zeci de gospodării au rămas izolate. Cu se asigură intervențiile de urgență (galerie foto)

12 Mar 2018 369

Constanța. Accidente trase la indigo la Balada-Nej. Pe o parte și pe alta a bulevardului. Mașini distruse. 4 victime din care 2 copii (galerie foto+video)

12 Mar 2018 2762

Editorial Virusurile sunt imune la bani. Nu duceţi copiii bolnavi la grădiniţă!

10 Mar 2018 30401

Preotul militar Ioan Roşculeţ, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe“ din Constanţa

10 Mar 2018 1071

Mii de cereri depuse în primele două zile din calendarul de înscriere în învăţământul primar

09 Mar 2018 259

Programul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Căluţul de Mare” pentru săptămâna viitoare. Copiii, aşteptaţi la spectacole

09 Mar 2018 360

Muzeul de Artă Populară Constanța găzduieşte ateliere cu tematică pascală

09 Mar 2018 350

Micuţii cercetaşi, în vizită la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu (galerie foto)

07 Mar 2018 652

Mai mulţi copii ar fi fost abuzaţi la grădiniţa „Micul Regat“ din Constanţa. Azi vor fi audiaţi părinţii micuţilor

07 Mar 2018 505

Elena Băsescu, însărcinată, cu copiii la Predeal la ski. Ea nu schiază (galerie foto)

06 Mar 2018 398

Caz şocant în judeţul Galaţi. O fetiţă de cinci ani a ajuns în comă alcoolică la spital. Ce le-a spus mama copilei medicilor

06 Mar 2018 280

Cei doi copii răpiți din Prahova au fost găsiţi lângă Ambasada Greciei din Bucureşti

06 Mar 2018 2181

Alertă răpire copii. Poliția caută un băiețel de opt ani și o fetiță de 10 ani. Ce s-a întâmplat cu cei doi frățiori (document)

06 Mar 2018 5466

Aproape 100 de persoane au încercat, în septembrie 2017, să intre ilegal în România. Primele condamnări

06 Mar 2018 422

Spectacol anulat la Teatrului pentru Copii şi Tineret „Căluțul de Mare”

05 Mar 2018 283

Accident județul Constanța. Ghinion. Așa poate fi numit dezastrul. Tânăra șoferiță și doi copii la spital. Cu BMW-ul în singurul copac (galerie foto+video)

05 Mar 2018 5279

UPDATE. Imagini de la eveniment. Accident rutier grav la ieşire din Moviliţa. Trei persoane, printre care doi copii, au fost rănite. Un copil este în stare foarte gravă (galerie foto-video)

04 Mar 2018 9330

Programul spectacolelor la Teatrul pentru Copii și Tineret ”Căluțul de Mare”

02 Mar 2018 262

De-a râsu-plânsu Primăria Baia a curățat parcul de joacă, dar a uitat de trotuare (galerie foto)

02 Mar 2018 3939

Doi copii au decedat din cauza rujeolei, la Bacău. Bilanțul a ajuns la 40 de victime

02 Mar 2018 291

Accident rutier grav în județul Prahova. Şase răniți, între care doi copii

01 Mar 2018 224

1 Martie la români. Tradițiile, simbolurile și evoluția mărțișorului!

01 Mar 2018 1102

Imagini înduioșătoare. Eroii din nămeți. Cum acționează ISU Dobrogea în aceste zile grele. Doi copii, salvați astăzi de la Cobadin (galerie foto)

28 Feb 2018 1224

Intervenţie dificilă a pompierilor în judeţul Constanţa. Doi copii transportaţi de pompieri până la ambulanţă (video)

28 Feb 2018 912

Spectacol anulat din cauza condiţiilor meteo la Teatrul pentru Copii şi Tineret “Căluţul de mare”

28 Feb 2018 171

Ambulanţă de la SAJ Tulcea, care transporta doi copii către spitalul din Constanţa, înzăpezită în zona Taşaul (video)

28 Feb 2018 900

Hunedoara. Doi copii au fost salvați din flăcări de un polițist

27 Feb 2018 277

Spectacol anulat la Teatrul pentru Copii şi Tineret “Căluţul de mare” din cauza condiţiilor meteo

26 Feb 2018 283

Editorial FC Viitorul în play-off. Despre tineri, talent şi spălarea „păcatelor“

26 Feb 2018 629

Concurs de proiecte de management la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare“ Constanţa

24 Feb 2018 595

”Prințesa și broscoiul”, în premieră la Teatrul pentru Copii şi Tineret “Căluţul de mare”

23 Feb 2018 507

Incident șocant. Un elev a ajuns în stare gravă la spital după un experiment inspirat de pe internet

23 Feb 2018 284

Usturoiul vindecă infecțiile urechilor la copii

23 Feb 2018 142

Elena Băsescu, însărcinată cu al treilea copil

19 Feb 2018 4799

Crimă îngrozitoare în Iași. Mamă a opt copii, lovită cu toporul și incendiată

19 Feb 2018 519

Flashmob în Piaţa Victoriei, din Capitală, intitulat sugestiv "Ne furaţi viitorul!"

18 Feb 2018 331