Investiția s-a ridicat la 1,5 milioane de euro Grădinița Zig-Zag din Ovidiu, județul Constanța, modernizată prin programul România Eficientă (GALERIE + VIDEO)

  • România Eficientă a sărbătorit finalizarea lucrărilor de modernizare a grădiniței Zig-Zag din orașul Ovidiu.
  • La eveniment,  au participat Christina Verchere, reprezentant OMV, Radu Dudău, reprezentat ERG, George Scupra, primarul orașului Ovidiu, Sorin Mihai, inspectorul General de la ISJ Constanța, Mirela Sârbu, directorul grădiniței, zeci de zeci de copii și părinți.
 
Lucrările de consolidare structurală, extindere și reabilitare energetică a Grădiniței Zig-Zag din localitatea Ovidiu au fost finalizate de OMV Petrom și Energy Policy Group (EPG).
 
Aceasta este cea de-a treia unitate de învățământ din țară modernizată la standardul nZEB, consum de energie aproape zero, din cadrul programului România Eficientă. Bugetul modernizării Grădiniței Zig-Zag s-a ridicat la 1,5 milioane de euro.
 
Luni, 22 aprilie, România Eficientă a sărbătorit finalizarea lucrărilor de modernizare a grădiniței Zig-Zag din orașul Ovidiu printr-un eveniment, la care au participat Christina Verchere, reprezentant OMV, Radu Dudău, reprezentat ERG, George Scupra, primarul orașului Ovidiu, Sorin Mihai, inspectorul General de la ISJ Constanța, Mirela Sârbu, directorul grădiniței, zeci de zeci de copii și părinți.
 
În cadrul proiectului realizat prin programul România Eficientă, derulat de Energy Policy Group (EPG) și finanțat de OMV Petrom, grădinița Zig-Zag a beneficiat de consolidarea structurii clădirii și extinderea suprafeței cu două noi săli de clasă, precum și de renovarea energetică la standard nZEB, clădire cu un consum de energie aproape zero.


 

„Clădirile sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie din Uniunea Europeană. Renovarea clădirilor existente poate duce la economii semnificative de energie și la emisii mai scăzute de CO2. Prin România Eficientă ne dorim să creștem calitatea vieții, să educăm generațiile viitoare și să demonstrăm că energia poate fi consumată responsabil. Noua față a grădiniței Zig-Zag este dovada că România Eficientă poate face diferența și vom continua să o susținem, colaborând strâns cu partenerii noștri și autoritățile locale”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

 

„Această lucrare este specială, în primul rând, din perspectiva răspunsului emoțional foarte puternic pe care ni l-a trezit această nevoie a comunității, a populației tinere și dinamice din Ovidiu. Complexitatea reabilitării acestei grădinițe aflate în centrul localității a fost fără egal, implicând și construcția unui corp nou, de legătură, cu un fost punct termic dezafectat, care a fost integrat astfel în ansamblul unității de învățământ, aducând spațiu suplimentar prețios pentru activitățile educaționale. Susținerea oferită de primarul George Scupra și de echipa sa de profesioniști, cărora le mulțumim pentru implicare și dedicare, precum și generozitatea sponsorului OMV Petrom și funcționarea impecabilă a parteneriatului dintre EPG și OMV Petrom, în programul România Eficientă, au fost elemente cheie în finalizarea cu succes a acestui proiect. Mulțumiri speciale și pentru ajutorul primit din partea companiei PPC, care a urgentat realizarea branșamentului la rețeaua de energie electrică în parametrii de putere necesari pentru funcționarea pompelor de căldură ale clădirii. Avem toată încrederea că o nouă generație de copii va înțelege, încă de la grădiniță, avantajele unei clădiri moderne, confortabile, cu performanță energetică ridicată”, a declarat Radu Dudău, Președinte EPG și coordonator al programului România Eficientă.

 
 
Clădirea grădiniței Zig-Zag a trecut din clasa energetică E în cea mai înaltă clasă de eficiență energetică A
 
 
Odată cu finalizarea lucrărilor de renovare, clădirea din anii ‘50 a Grădiniței Zig-Zag a trecut din clasa energetică E în cea mai înaltă clasă de eficiență energetică, A. Consumul total anual de energie va fi diminuat cu peste 60%, iar nivelul emisiilor de carbon va fi de circa șase ori mai mic. La acest rezultat contribuie atât termoizolarea exterioară, cât și montarea tâmplăriei eficiente energetic și instalarea unui sistem centralizat de climatizare hibrid, cu pompe de căldură. De asemenea, o parte din necesarul de energie al grădiniței va proveni din surse proprii, datorită noului sistem de panouri fotovoltaice prevăzut cu invertor și smart-meter.




Lucrările realizate prin programul România Eficientă au constat în:
 
  • consolidarea structurii de rezistență a clădirii,
  • realizarea unui corp de legătură între clădirea grădiniței și fostul punct termic,
  • extinderea spațiului utilizabil cu 2 noi săli de clasă,
  • izolarea termică a acoperișului, pereților exteriori și pardoselii,
  • montarea tâmplăriei exterioare și interioare performante energetic,
  • instalarea unui sistem centralizat de climatizare hibrid, cu pompe de căldură, centrală pe gaz și încălzire în pardoseală,
  • refacerea instalației de producere a apei calde menajere
  • înlocuirea instalației electrice și montarea unui sistem de iluminat cu corpuri de tip led
  • instalarea unui sistem de ventilație modern, cu recuperare de căldură
  • dotarea cu un sistem de panouri fotovoltaice prevăzut cu invertor și smart-meter
  • instalarea parasolarelor din aluminiu, reglabile electric, la ferestrele puternic însorite.
 
Datorită amplului proiect realizat prin România Eficientă, Grădinița Zig-Zag va putea oferi copiilor și personalului didactic un mediu sigur, sănătos și confortabil, iar costurile de funcționare și întreținere vor fi mult diminuate.
 
Programul România Eficientă, derulat de Energy Policy Group și finanțat de OMV Petrom va continua cu noi proiecte de renovare energetică a unităților de învățământ din România, activități și evenimente educaționale, precum și campanii de informare subordonate obiectivului de creștere a eficienței energetice în clădiri.  Până în prezent, bugetul pentru cele trei proiecte de modernizare din cadrul programului se ridică la circa 4,1 milioane de euro.  Prima unitate renovată prin România Eficientă a fost Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești, în 2022, urmată de Școala Gimnazială Liliești din Băicoi (jud. Prahova), în anul 2023.


 
România Eficientă este un proiect privat de anvergură națională, realizat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării.
 
Asociația Energy Policy Group (EPG) este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG contribuie la realizarea unui sistem energetic avansat din punct de vedere tehnologic, sustenabil și acceptabil social. De asemenea, EPG promovează politici și măsuri de decarbonare pe termen lung în toate domeniile economice: energie, clădiri, transporturi, industrie, agricultură.
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.


 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

 Citește și:
 
Achiziții Constanța: Primăria Ovidiu cumpără laptopuri și multifuncționale. Iată suma cheltuită
 
Licitații Constanța: Școala Gimnazială din satul Culmea, reabilitată de Leader Construct SRL. Primăria Ovidiu va achita peste 3 milioane de lei (DOCUMENTE)

Primăria Ovidiu lansează licitația pentru creșterea eficienței energetice a Liceului tehnologic „Ion Podaru” (DOCUMENT)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Renovată la standarde nZeb Grădinița Zig-Zag, inaugurată azi în orașul Ovidiu, județul Constanța (Galerie FOTO+VIDEO)

22 Apr 2024 670

Primăria Medgidia cumpără carburant auto de la OMV Petrom! Iată despre ce cantitate este vorba

21 Apr 2024 428

Certificat de urbanism eliberat pentru OMV Petrom Marketing. Este vizată o investiție în municipiul Constanța

09 Apr 2024 533

Primăria Constanța în proces cu OMV Petrom Marketing SRL pentru readucerea unui teren în proprietate (DOCUMENT)

05 Apr 2024 780

Constanța Peste 16.000 arbori și arbuști, plantați în pădurea urbană de pe bulevardul Aurel Vlaicu

18 Mar 2024 683

Confruntare legală OMV Petrom Marketing SRL și SC Tisgal SRL împotriva Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea

13 Mar 2024 841

Acțiune de control în mai multe stații ale OMV Petrom! Ce nereguli au găsit comisarii ANPC (GALERIE FOTO)

12 Mar 2024 925

Greenpeace atacă în instanță PUZ-ul emis pentru proiectul Neptun Deep

07 Feb 2024 825

OMV Petrom semnează cea mai mare achiziție de proiecte verzi din România

03 Jan 2024 778

Protest al angajaților OMV Petrom la Constanța! Ce nemulțumiri au salariații (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Dec 2023 2298

Academia Hagi a câștigat ambele trofee la Cupa „Micilor Campioni“ OMV Petrom (GALERIE FOTO + VIDEO)

04 Dec 2023 1385

Academia Hagi 14 echipe participă, la Techirghiol, la Cupa „Micilor Campioni“ OMV Petrom

30 Nov 2023 1797

Constanța Gimnastele Alexia Vânoagă și Miruna Botez, medaliate la „Top Gym“, concurs internațional în Belgia (DOCUMENTE)

27 Nov 2023 982

Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, anunț public în privința unui proiect al OMV Petrom SA derulat la Tuzla

26 Nov 2023 1035

Beneficiile alegerii unui liceu cu profil tehnologic. Un demers susținut de Asociația Firmelor Constănțene

07 Nov 2023 841