Edificiul cu Mozaic, „proprietatea" familiei Lazia (video)

Edificiul_Roman_Mozaic.jpgRudele miliardarului vor investi în proiect, alături de Dan Frigioiu, două milioane de euro

Edificiul roman cu mozaic este unul dintre proiectele care ar putea revigora turismul în zona peninsulară din Constanţa. Aflat într-un grad avansat de uzură fizică, monumentul va fi reabilitat şi modernizat de către Groove Hour SRL, societate dispusă să investească circa două milioane euro în proiect. Ridică semne de întrebare faptul că grupul de investitori este, alături de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, beneficiar al proiectului.



Obiectivul arheologic, cu peste 2000 metri pătraţi de mozaic, din care se mai păstrează doar 700 metri pătraţi, a fost înălţat în secolul al IV-lea. Dat fiind faptul că ultimele lucrări de amenajare a monumentului au avut loc în urmă cu aproximativ 40 de ani, cu menţiunea că în proiectul instituţiei muzeale şi al Groove Hour se precizează faptul că obiectivul reprezintă „pericol fizic", reabilitarea era o necesitate stringentă. „Se impun astfel de lucrări de întreţinere şi valorificare a acestei zone. În acest scop, cu acordul Consiliului Judeţean Constanţa, Muzeul de Istorie a încheiat un precontract de parteneriat cu un grup de întreprinzători privaţi". Aceasta este explicaţia directorului instituţiei muzeale, cel de-al doilea beneficiar al proiectului prin care se doreşte modernizarea unui obiectiv arheologic de categoria A. Pe scurt, se doreşte transformare spaţiilor nefolosite din jurul monumentului propriu-zis în spaţii de cultură, unde să se ţină spectacole şi evenimente culturale. Astfel, situl arheologic, am putea spune, va fi îngropat în modernitate. Nu va lipsi niciun bar, numit în documente „caffetteria", unde turistul se va putea relaxa şi va putea admira valea portului. „Aşa-numita caffetteria este una obişnuită în muzeele care se respectă, de importanţă, din Europa. Aceasta este prevăzută în directivele pentru cultură ale Consiliului Europei", a declarat arheologul. În cazul în care va obţine aprobarea Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, primele lucrări vor fi demarate în toamna acestui an, urmând ca monumentul cu mozaic să se transforme într-un spaţiu modern. Cum turiştii preferă soarele şi plaja în locul vizitării muzeelor, probabil noul bar din peninsulă, organizat în stil futurist, îi va atrage să mai arunce câte un ochi la ceea ce a fost o dată edificiul roman. Cum s-a mai precizat, SC Groove Hour SRL şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie sunt cei doi beneficiari ai proiectului. Între modern şi antichitate, până la capăt. Până în prezent, nu se ştie încă dacă CJC, în administrarea căruia se află edificiul, va investi sau nu în reamenajarea acestuia.

Edificiul_roman_cu_mozaic_4.jpgNora şi verişoara, rude negate

Societatea Groove Hour s-a înfiinţat în 2005 şi îi avea ca fondatori pe Dan Frigioiu, Mihai Girip, Denis Iordache, Eugen Gigi Duţă, Constantin Frunză şi Vasile Cuzic. În 2007, componenţa se schimbă. La momentul respectiv, toţi asociaţii îi cesionează acţiuni lui Dan Frigioiu, fostul administrator al societăţii Ami Com SRL care deţinea Irish Pub, şi se retrag din firmă. Potrivit monitorului oficial 3752 din 2008, printr-un act adiţional, Frigioiu cesionează acţiuni către Daniela şi Gabriela Lazia, prima având acelaşi domiciliu cu ocupantul locului 120 din top 500 miliardari întocmit de cotidianul Adevărul. Potrivit clasamentului, Lucian Lazia conduce,  alături de fiul său, Dorin Mihai, grupul de firme Argos SA din Constanţa, „unul dintre cele mai mari holding-uri de construcţii din regiune". De asemenea, atât Lucian Lazia, cât şi soţia acestuia, Liliana Lazia, director al Bibliotecii Judeţene IN Roman, sunt pasionaţi de cultură. Potrivit top 500, familia Lazia are tablouri şi statuete rare, estimate la circa un milion euro. Antichitate, dar cu influenţe moderne, îşi doresc şi asociatele din Groove Hour, Daniela şi Gabriela Lazia, una noră, alta verişoară a lui Lucian Lazia. Gradul de rudenie, confirmat de asociatul lor, Dan Frigioiu, a fost negat de şefa Bibliotecii Judeţene. „Nu. Nu cunosc. Nu sunt rude cu mine", a declarat Liliana Lazia.

Frigioiu, propriul său client

Numele  Danielei Lazia mai apare şi în Baby Blue SRL, înfiinţată în 2007. Fiul miliardarului Lucian Lazia este acţionar la Corporate United Business SRL, Acvacons SRL şi Neptun Investment SRL. În această ultimă societate, Dorin Lazia este asociat cu naşul său, fostul democrat şi şef al Consiliului Judeţean, Stelian Duţu, şi Dumitru Sutaru. Gabriela Lazia, în schimb, mai face parte din Gatlin Group. Dan Frigioiu, administratorul Groove Hour SRL, omul de legătură cu Muzeul de Istorie Naţională şi de Arheologie Constanţa, are şi Extra Muros SRL. Frigioiu pare să fie pasionat de cultură pentru că a finanţat proiectele mai multor instituţii de muzeale, printre care se regăseşte Muzeul de Artă Constanţa şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie. Ciudat este faptul că, pe site-ul societăţii, www.extramuros.com, unul dintre clienţii principali ai lui Frigiou este cealaltă societate unde este administrator, şi anume Groove Hour SRL. Potrivit acestuia, prin reamenajarea edificiului cu mozaic, pentru care s-a primit aviz final de la Ministerul Culturii, se va spori numărul de turişti care vor vizita monumentul. Frigioiu a mai declarat că de noul edificiu vor fi atraşi chiar şi constănţenii, mulţi dintre ei nevizitându-l până acum. În ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa, poate fi văzut filmuleţul în care se prezintă modul în care va arăta edificiul după reamenajare.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Dan

26 Jan, 2009 17:49

Sa speram ca nu va ramane doar la stadiul de proiect. Salut initiativa dar pana nu vad realizandu-se ceva cu adevarat prefer sa fiu sceptic.

Serban

26 Jan, 2009 15:02

Bravo!! in sfarsit Romania evolueaza! O idee excelenta! Mult succes Domnule Frigioiu! Cu siguranta am sa vizitez astfel muzeul

OLGA

26 Jan, 2009 12:45

POATE ASA SE REVIGOREAZA ZONA PENINSULARA .BRAVO VOUA .

iolanda

26 Jan, 2009 10:34

ma bucur cand vad ca mai exista oamnei care au energia de a infrunta obstacole pentru a realiza obiective utile celor din jur. bravo d-le Frigioiu!

Articole asemanatoare

73 de ani de la nașterea actorului, regizorului și scriitorului constănțean Vasile Cojocaru

17 Jan 2023 2712

#DobrogeaDigitală „Pentru Tafrali, Dobrogea a fost o datorie”

09 Nov 2021 3219

Jurnalist cunoscut, audiat la DIICOT într-un dosar de trafic de droguri. Cine sunt celelate persoane audiate în dosar

16 Jul 2018 3407

Traian Băsescu speră la o redefinire a abuzului în serviciu de către judecătorii CCR

30 May 2016 3454

MAE Atenționare de călătorie Danemarca

03 May 2016 3794

Interviu online cu Robert Boroianu, candidatul PNL pentru Consiliul Judeţean „După 16 ani de administraţie a echipei PSD Constanţa, avem o situaţie dezastruoasă atât la nivel local, cât şi la nivel judeţean!”

30 Apr 2016 6202

Angola – Epidemie de febră galbenă

18 Mar 2016 2671

Plaja Modern, scapă de imaginea dezolantă Se anunţă amenzi pentru cei care nu fac curat

15 Mar 2016 5222

Comisia Europeana lansează Raportul de țară 2016

09 Mar 2016 2993

Comunicat PNL Constanta

08 Feb 2016 3022

Atenţionare de călătorie SUA - Condiții meteorologice severe pentru zonele de Nord - Est și Est, Washinhton DC și metropola New York

22 Jan 2016 3019

Atenţionare de călătorie Turcia – Anulare zboruri de pe aeroporturile din Istanbul

19 Jan 2016 2668

Atenţionare de călătorie Bulgaria – coduri de vreme rece, ninsori și polei

06 Jan 2016 2776

Atenţionare de călătorie Belgia – grevă în sistemul feroviar din capitala Bruxelles și din sudul țării

04 Jan 2016 2765

Ungaria – reglementări privind circulaţia camioanelor în perioada Crăciunului

21 Dec 2015 2761