Invatamantul obligatoriu nu va mai fi gratuit

Scolile vor avea tot mai multe probleme

Modul in care vechea echipa ministeriala, condusa de Ecaterina Andronescu, a elaborat proiectul de lege a invatamantului preuniversitar viza o serie de competente * Toate aceste masuri urmau sa intre in vigoare in 2003, in ciuda faptului ca directorii unitatilor scolare atrageau atentia ca nu exista cadre didactice si spatii suficiente * Schimbarea care a avut loc la nivelul ministerului a blocat, pentru o perioada, aplicarea noii legi * In conditiile in care clasele a IX-a si a X-a au devenit obligatorii, elevii ar trebui sa primeasca manualele gratis * Toti elevii claselor a IX-a vor beneficia de carti scolare gratuite daca reprezentantii editurilor vor fi de acord sa vanda manualele direct Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului

Incepand cu noul an scolar, ar fi trebuit sa intre in vigoare prevederile noii Legi a invatamantului obligatoriu de zece ani. Modul in care vechea echipa ministeriala, condusa de Ecaterina Andronescu, a elaborat proiectul de lege a invatamantului preuniversitar viza o serie de competente pentru realizarea unei dezvoltari reale a cunoasterii. Scolarizarea copiilor de la sase ani urma sa ofere elevilor romani sanse egale pentru a intra in competitie cu cei din tarile Uniunii Europene. Mai mult, noul curriculum pentru elevii de clasa I a fost adaptat tinandu-se cont de particularitatile de varsta si de tehnicile de predare. Invatamantul obligatoriu urma sa fie de zece ani, si nu de opt ca pana cum, la sfarsitul clasei a X-a elevii putand opta intre doua rute educationale, respectiv liceala sau profesionala. Cei care absolveau nivelul liceal primeau certificate care le ofereau acestora posibilitatea de a se inscrie la examenul de bacalaureat. In schimb, elevii care optau pentru invatamantul profesional isi continuau studiile la scolile de arte si meserii. Toate aceste masuri urmau sa intre in vigoare incepand cu noul an scolar, in ciuda faptului ca directorii unitatilor de invatamant atrageau atentia asupra faptului ca nu exista spatii suficiente. Schimbarea care a avut loc la nivelul ministerului a blocat, pentru o perioada, aplicarea noii legi.

La profesionala nu exista manuale gratuite

Prima problema cu care s-a confruntat sistemul de invatamant a fost cea a manualelor. In anii anteriori, elevii de la licee si grupuri scolare isi achizitionau singuri manualele, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului neacordand subventii pentru cartea scolara decat pentru elevii din invatamantul primar si general. In conditiile in care clasele a IX-a si a X-a au devenit obligatorii, elevii ar trebui sa primeasca manuale gratuit. Inspectoratul Scolar Judetean Constanta a inaintat Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului o adresa in care se solicita acordarea de manuale gratuite pentru elevii care intra in acest an in clasa a IX-a. Dora Baicu, sef al Depozitului de manuale din Constanta, a declarat ca au fost comandate aproximativ 6.000 de carti scolare pentru elevii de liceu. Cei de la scolile de arte si meserii nu vor beneficia de gratuitate. "Nu am primit nici un raspuns de la minister, ci doar ni s-a spus ca, in acest moment, se discuta cu reprezentantii editurilor. Daca acestia vor fi de acord sa vanda cartile direct Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, toti elevii de la clasa a IX-a vor beneficia de manuale gratuite", a explicat Dora Baicu. Pentru ca bugetul MECT nu permite achizitionarea manualelor la pret de piata, se va propune editurilor semnarea unor contracte pentru cumpararea cartilor in functie de fondurile ministerului. In acest caz, editurile risca sa iasa in pierdere, ceea ce pune sub semnul intrebarii reusita "tratativelor". Reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului au promis ca, in maximum doua saptamani, se va sti exact daca liceenii vor trebui sa-si cumpere din resurse proprii manualele necesare. Aceasta problema pune la indoiala dreptul elevilor de a beneficia de studii gratuite.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

“CONSTRUIESC DE MIC, CU BRICK” – atelier de creatie sustinut de Brick Romania in institutiile de invatamant constantene

26 Apr 2024 324

Ministerul Educației Ghid de întrebări și răspunsuri - Ce acte sunt necesare pentru înscrierea copilului la grădiniță

24 Apr 2024 388

Licitații Tulcea Woodart SRL va dota Școala Gimnazială Ostrov cu mobilier și materiale didactice (DOCUMENT)

19 Apr 2024 353

Licitații directe CJC cumpără servicii de publicitate aferente unui proiect finanțat prin PNNR. Despre ce este vorba?

16 Apr 2024 516

Primăria Tuzla, județul Constanța, organizează licitația pentru achiziția de mobilier școlar și echipamente digitale

14 Apr 2024 441

Centrul Militar Zonal Constanța Înscrierile pentru instituțiile de învățământ superior militar sunt în toi

13 Apr 2024 471

Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța celebrează 34 de ani de învățământ medical constănțean

12 Apr 2024 577

ISJ Județul Constanța, lider în țară la numărul de proiecte acceptate, depuse de liceele agricole

12 Apr 2024 560

Licitații Constanța Licitație pentru dotarea cu echipamente digitale a liceului „Emil Racoviță” din Techirghiol. Când va avea loc (DOCUMENT)

03 Apr 2024 475

Etapa județeană a Concursului de creativitate ”Speak Out”, ediția a XVI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța (FOTO)

02 Apr 2024 671

Licitații Constanța Primăria Topalu, achiziție de la o firmă din Ploiești care vizează Școala Gimnazială nr. 1 din comună (DOCUMENT)

01 Apr 2024 537

Părinții din Constanța susțin instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în unitățile de învățământ preuniversitar

01 Apr 2024 485

Primăria comunei Costinești, județul Constanța dotează cu mobilier și materiale didactice Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“ (DOCUMENT)

29 Mar 2024 580

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 699

Cumpărări directe Constanța O firmă de apartament din București va livra Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca“ 40 de laptopuri (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 464