Nu sunt cresteri de substante radioactive la Navodari

1193943560.jpg

Populatia nu este expusa niciunui pericol, atata timp cat nu intra in contact direct cu fosfogips-ul din batale

Primaria Orasului Navodari a organizat, ieri, o dezbatere cu privire la probleme de mediu pe care le ridica existenta Combinatului de Ingrasaminte Chimice SA (CICH) din zona. Primarul orasului Navodari, Tudorel Calapod, a invitat la dezbatere reprezentanti din partea Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), Prefecturii Constanta, Agentia de Protectia Mediului (APM), Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatii Nucleare (CNCAN) si ai CICH. Reprezentanta ASP a declarat ca, in perioada iunie-iulie, au fost recoltate probe din jurul batalului numarul trei si chiar din interior si au fost analizate. Laboratorul ASP a scos la iveala ca radioactivitatea din apa si sol nu depaseste limita admisa. Populatia nu este expusa niciunui pericol, atata timp cat nu intra in contact direct cu fosfogips-ul analizat. De asemenea, reprezentanta ASP a declarat ca fosfogipsul nu poate fi comercializat in forma actuala. Din dorinta de a preveni si proteja populatia, ASP a dispus luarea unor masuri de protejarea mediului pe care CICH trebuie sa le respecte. Presedintele CICH, Roberto Vincentelli, a precizat ca in momentul in care a achizitionat combinatul nu fusese prevenit de fosfogipsul radioactiv. Vincentelli considera ca zvonurile legate de poluare nu sunt adevarate, iar acestea ar putea duce la scaderea preturilor la terenurile din zona. Presedintele CICH a cerut ca si CNCAN sa recolteze probe si asteapta un raspuns din partea acestora. Reprezentantul Prefecturii Constanta a declarat ca si Laboratorul National de Referinta efectueaza in acest moment analize, "iar pana nu avem rezultatele discutia este de prisos". Primarul orasului Navodari, Tudorel Calapod, a propus reluarea dezbaterii in momentul in care toate analizele efectuate de diferite laboratoare acreditate sunt gata pentru a stabili cu certitudine nivelul de poluare si daca populatia este afectata. Din pacate, a precizat edilul, efectele poluarii nu ies la iveala imediat, ci sunt de cele mai multe ori pe termen lung.

Scris de: {autor}Violeta BODOLICA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Garda de Mediu a sancționat fabrica de ulei din Constanța!

09 May 2024 478

CL Constanţa, în ședinţă extraordinară Pe ordinea de zi, un proiect ce vizează orașele verzi (DOCUMENT)

26 Feb 2024 626

Garda de Mediu. Control tematic la Primăria Municipiului Constanța!

21 Feb 2024 571

#ConstanțaEsteBine Valul 1 – partea a doua – ziua 5. 16 ianuarie 2024. Radiații, schimbări electromagnetice, variații termice sau hidrice

16 Jan 2024 774

Poluare pe mare în zona Farul Alb din Constanța! Miroase puternic a produse petroliere (GALERIE FOTO+VIDEO)

03 Dec 2023 1356

OMG Mare Nostrum Creștere alarmantă a deșeurilor pe plajele din România în 2023

28 Nov 2023 704

Apele Române Râu din țară, poluat cu un produs petrolier! (FOTO)

26 Oct 2023 805

ARSVOM bagă în reparații remorcherul Hercules. Iată cui i-a fost atribuit contractul! (DOCUMENT)

23 Oct 2023 987

Măsuri drastice luate împotriva unui șofer! Iată motivul

27 Sep 2023 839

Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare Exercițiu pentru utilizare echipamente de intervenție în caz de poluare marină (FOTO)

15 Sep 2023 851

Imagini de pe camera de supraveghere de la Sulina Un remorcher ce transporta o macara a avariat mai multe pontoane și ambarcațiuni (FOTO+VIDEO)

03 Aug 2023 5816

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ organizează la Constanța un atelier internațional despre protejarea mediului

11 Jul 2023 891

Poluare pe Dunăre Zeci de tone de produse petroliere s-au scurs pe cursul principal al fluviului de la o navă sub pavlion bulgăresc (GALERIE FOTO)

21 Jun 2023 1032

Cea de-a X-a ediţie a manifestării științifice „Omul. Mediul. Poluarea”, la Universitatea Ovidius din Constanța

25 May 2023 1023

UPDATE. Apele Române Poluare cu petrol pe Dunăre

06 Dec 2022 1474