Piata energetica, stimulata de Reactorul 2 de la CNE

1181075682.jpg

Intrarea in functiune a Reactorului 2 de la Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda ar putea stimula deschiderea pietei energiei.

Reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei considera ca importurile de energie electrica din tarile vecine ar aduce beneficii consumatorilor eligibili. "Pana la finele acestui an, estimam ca vom reusi sa incheiem un acord cu tarile din regiune pentru facilitarea tranzitului, daca vrem ca OPCOM sa devina bursa regionala de energie", a declarat vicepresedintele ANRE, Nicolae Opris. Acesta a mai precizat ca, de luna viitoare, consumatorii casnici din Romania isi vor putea alege furnizorii de energie odata cu deschiderea completa a pietei energiei. "Deschiderea pietei ar trebui sa permita si acces la surse de energie ieftina, dar care s-ar putea dovedi ca nu e chiar asa ieftina, pentru ca vor incepe sa apara investitii masive in sector", a precizat Opris. Pentru anul in curs, reprezentantul ANRE a anuntat ca vor ramane preturile reglementate la energie si abia din 2008 vor fi decise alte masuri, iar consumatorii casnici cu un consum de 100 KWh lunar vor fi in continuare protejati de reglementator pe termen lung. De asemenea, intentiile reglementatorului pentru 2008 - pe partea de caldura - sunt, din acest punct de vedere, de a oferi un pachet pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile, astfel incat cheltuielile sa nu depaseasca 15-20 la suta din bugetul acestora. Opris a mai precizat ca tot din acest an vor aparea si primele investitii pe segmentul de energie verde. "Acest lucru reprezinta o provocare in piata, pentru ca energia curata este o energie scumpa si nu toti consumatorii eligibili vor putea avea acces la preturi foarte convenabile", a explicat Nicolae Opris. De asemenea, vicepresedintele ANRE a mai spus ca, pana la finele anului, se doreste infiintarea unei burse a gazelor si armonizarea legislatiei secundare in energie si gaze.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 545

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 489

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 712

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 613

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 550

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 809

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 571

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 675

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 719

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 541

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 588

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 558

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 796

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3408

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 14243