Social

Praznicul Nașterii Maicii Domnului în Arhiepiscopia Tomisului


Mâine, 5 septembrie, de la ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Strunga, apoi va face slujba înmormântării unei monahii din obște, care a trecut la Domnul.

La ora 23.00, IPS Teodosie va oficia Acatistul Învierii Domnului în Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
 
„Nașterea Maicii Domnului” în Arhiepiscopia Tomisului

Marți, 8 septembrie, Biserica Ortodoxă cinstește Nașterea Maicii Domnului, primul praznic al anului bisericesc.
Duminică, 6 septembrie, de la ora 9.30, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Maria” („Nașterea Maicii Domnului”) din Constanța (bdul. 1 Mai, nr. 21, zona Far). După slujbă, vor fi rostite rugăciuni de binecuvântare pentru începutul noului an școlar.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Haralambie, Sf. Nectarie și unei părticele din Lemnul Sfintei Cruci.
Luni, 7 septembrie, de la ora 7.30, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, iar de la ora 16.30, va oficia slujba Vecerniei cu Litie la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Murfatlar. Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Constantin cel Mare, aduse spre închinare de la biserica „Sfântul Dimitrie” din Constanța. De la ora 18.30, ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei cu Litie și la schitul Deleni, ce are hramul Nașterea Maicii Domnului.

Marți, 8 septembrie, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Naşterea Maicii Domnului” din localitatea constănțeană Biruința.
 
Sfinții Ioachim și Ana

Miercuri, 9 septembrie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana. Cu acest prilej, marți, 8 septembrie, de la ora 17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei cu Litie la biserica „Sfinții Ioachim și Ana” din Constanța (str. Badea Cârțan).

Cu binecuvântarea IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, miercuri, 9 septembrie, de la ora 9.00, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la schitul „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul și Sfânta Ana” din comuna Mestecăniș (județul Suceava).

 
Sfinții Ioachim și Ana sunt părinții Fecioarei Maria. E din neamul lui David și locuiau în cetatea Nazaret din Galileea. Dreptul Ioachim provenea din seminţia lui Iuda, fiind un păstor bogat, iar familia lui se distingea printr-o adâncă evlavie față de Dumnezeu. Ana era din seminţia lui Levi. O veche tradiție arată că Dreptul Ioachim îşi împărţea în fiecare an câştigul muncii în trei părţi: una pentru templul din Ierusalim, alta pentru săraci şi a treia pentru nevoile sale.
Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana erau drepţi înaintea lui Dumnezeu şi trăiau după prescripțiile Legii Vechi. Pentru că nu aveau copii, Ioachim și Ana erau defăimați de către comunitate, fiind considerați blestemați. Cu nădejde în Dumnezeu, Ioachim s-a retras în munte, în post și rugăciune, iar Ana a rămas acasă, rugându-se lui Dumnezeu. Arhanghelul Gavriil s-a arătat fiecăruia în parte și le-a vestit faptul că ruga le-a fost ascultată și vor fi binecuvântați, iar cea care se va naște va fi „vas ales” al lui Dumnezeu. Prunca a primit, în a opta zi de la naștere, numele de Maria, care înseamnă „doamnă, împărăteasă”.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procesul pentru Sfânta împărtășanie continuă, la Judecătoria Constanța

17 Oct 2020 1462

Arhiepiscopia Tomisului, obligată să „desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire“ la Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din Tomis Nord

16 Oct 2020 4298

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva în Arhiepiscopia Tomisului. Donare de sânge

07 Oct 2020 1425

Primăria a dat în judecată Arhiepiscopia! Azi s-ar putea decide soarta Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ din Tomis Nord!

29 Sep 2020 2050

#DobrogeaDigitală – „Tomis. Revista eparhială a Constanței” Izvorul musulmanilor și creștinilor de la Crucea

22 Sep 2020 1230

Arhiepiscopia Tomisului Târnosire de biserică la Mangalia. Hram la mănăstirea Dervent

11 Sep 2020 926

Doliu în Arhiepiscopia Tomisului. Slujba înmormântării va fi oficiată de arhiepiscop

05 Sep 2020 2817

Rugăciuni pentru ploaie și hram în Arhiepiscopia Tomisului

30 Aug 2020 677

Fonduri nerambursabile Un afacerist și un responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului, trimiși în judecată de DNA Constanța. Urmează un nou termen

22 Aug 2020 1313

Slujbă de hram la biserica de lemn „Sf. Mina” din Constanța și sfințire de biserică în localitatea Credința

05 Aug 2020 601

Unde va sluji ÎPS Teodosie în această dimineață

03 Aug 2020 2108

Când începe procesul pe tema sfintei împărtășanii. Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, adversara Arhiepiscopiei Tomisului

28 Jul 2020 691

Sărbătoarea Sf. Pantelimon în Arhiepiscopia Tomisului

24 Jul 2020 807

ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie, diseară, la mănăstirea Dervent

20 Jul 2020 695

Arhiepiscopia Tomisului Trei sfinți importanți sunt cinstiți de Biserica Ortodoxă

15 Jul 2020 691