Social

Săptămâna Patimilor. Sâmbăta mare este ziua tăcerii adânci dinaintea Învierii Mântuitorului

Sâmbăta Mare este ziua dinaintea Paştelui şi ultima zi a Săptămânii Patimilor, în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului. În această zi, credincioşii se roagă, îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii şi se pregătesc pentru ca seara să ia parte la slujba de Înviere.
 
Potrivit tradiţiei, aceasta este ultima zi de pregătire a Paştilor, când se sacrifică mielul, iar gospodinele pregătesc cea mai mare parte a mâncărurilor tradiţionale. Se spune că nu este bine să dormi în Sâmbătă Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea înlăuntrul fiinţelor dacă acestea dorm, iar dorinţele pe care ţi le pui nu se vor putea împlini.
 
Ultima zi a Săptămânii Patimilor, cunoscută drept Sâmbata Mare, este ziua în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos şi pogorârea în iad, prin care neamul nostru fiind chemat din stricăciune a fost mutat spre viaţa veşnică. Sâmbăta cea mare este deci ziua tăcerii adânci dinaintea Învierii, în care Hristos sfărâmă moartea în iad şi cheamă la înviere întreaga umanitate.
 
În Sâmbăta Mare, gospodinele fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşti. Vopsesc ouăle, în cazul în care nu au făcut acest lucru în Joia Mare, pregătesc cozonacii şi pasca, drobul şi friptura de miel. Deretică prin casă şi pregătesc pentru întreaga familie hainele curate pe care le vor îmbrăca la slujba de Înviere.
Seara, lumea porneşte în linişte spre biserică, pe drum se vorbeşte în şoaptă, iar la slujba de Înviere toată lumea stă şi ascultă cu mare evlavie. La miezul nopții, preotul cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: „Veniți să luați Lumină!”. Aceştia aprind lumânări şi transmit, mai departe, lumina, până când toată lumea are lumânările aprinse în mână.
 
După ce iau lumina, oamenii merg în cimitir, la căpătâiul morţilor familiei, şi aprind şi acolo lumânări, ca şi cei trecuţi dincolo să ştie că a venit Învierea Domnului. Lor li se dă de pomană şi în ziua de Înviere, dar şi peste o săptămână, când e Paştele Morţilor.
La plecarea spre casă, fiecare credincios este bine să ducă în căminul său lumânarea aprinsă la Înviere. Aceasta simbolizează Lumina Învierii Domnului Hristos.
 
Obiceiuri şi superstiţii
 
Sâmbăta Mare sau Sâmbăta Paştelui este marcată de superstiţii, tradiţii şi obiceiuri ce încununează străduinţele creştinilor din timpul Postului Paştelui, marcând încheierea unui ciclu al morţii şi sacrificiului şi inaugurând o vreme a renaşterii, învierii şi a reînvigorării speranţei şi împlinirii întru Dumnezeu.
 
În Sâmbăta Mare femeile pregătesc majoritatea mâncărurilor şi fac ultimele retuşuri pentru hainele cele noi ce vor fi purtate în zilele de Paşti. De asemenea, se sacrifică mieii. Pentru ca toţi membrii familiei să fie sănătoşi în decursul întregului an, oasele şi resturile adunate după ce se taie mielul se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr sănătos. De Paşti se spune că femeile trebuie să aibă o camaşă nouă, iar bărbaţii - o pălărie. În ziua de Înviere se schimbă hainele cu altele noi, albe. Se spune că „dacă vrei să ţi se împlinească cele mai arzătoare dorinţe, nu trebuie să dormi cu niciun chip în noaptea de Sâmbăta Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea înlăuntrul fiinţei tale şi nu-ţi poate dărui ce-ţi doreşti.
 
Dacă te împiedici în timp ce te îndrepţi către slujba de Înviere, se spune că vei avea un an greu şi plin de încercări. Atunci când se trag clopotele la slujba de Înviere, este bine să ţii un fier între dinţi, astfel încat să fii ferit de dureri de măsele întreg anul. Ouăle de Paşti apără de ghinioane, iar coaja lor, îngropată în pământ, apără vitele de deochi. Fetele nemăritate, dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria. Sâmbătă seara, înainte de slujba de Înviere, în special la ţară, gospodinele pregătesc coşul cu bucate ce urmează să fie dus la biserică, pentru a fi sfinţite de preot. În coş, fiecare gospodină pune un ştergar nou, o lumânare albă aprinsă, ouă, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină, o ramură de busuioc, un miel figurină din aluat copt şi vin.
Se spune că sâmbătă seara se deschid cerurile, iar sufletele rudelor decedate vin la casa unde au locuit înainte de plecarea în eternitate.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ediţia a patra a Memorialului „Aurel Simionescu“ reuneşte la Constanţa boxeri de la şase cluburi

25 Jan 2019 724

Intervenție a jandarmilor din Poiana Brașov pentru salvarea unei femei care s-a abătut de la pârtia de schi

05 Jan 2019 425

Sportul cu un mare avânt în SUA Pickleball va fi prezentat sâmbătă, la Constanţa, în premieră naţională

22 Dec 2018 624

FC Viitorul înfruntă sâmbătă FC Hermannstadt. E ultimul meci din 2018. Trupa lui Hagi vrea să intre în vacanţă cu o victorie

22 Dec 2018 501

„Eveniment istoric!“ Adus de Eden Lică din SUA. Pickleball va fi lansat sâmbătă, la Constanţa, pentru prima dată în România

20 Dec 2018 1233

Academia Hagi 2010 începe, la Işalniţa, turneul final al Memorialului „Gheorghe Ene“

14 Dec 2018 450

Editorial Meciul de la Cardiff şi debutul lui Ianis Hagi. Ce coincidenţă fericită!

19 Nov 2018 631

Gică Hagi - „E lucru mare!“ Cu şase titulari cu vârsta între 19 şi 21 de ani, FC Viitorul a dominat clar Concordia Chiajna

12 Nov 2018 838

Sărbătoare mare pentru militari 140 de ani de la înființarea Diviziei Active Dobrogea, celebrată la Babadag (video)

27 Oct 2018 1003

Ivan Patzaichin a dat startul, la Constanţa, la „Marathon Kayak 2018“ „În sportul românesc lipseşte un proiect de ţară“ (galerie foto+video)

15 Oct 2018 1495

Cursă pe lacul Tăbăcărie din Constanţa Ivan Patzaichin dă startul „Marathon Kayak 2018“

11 Oct 2018 1151

„Un mare Da, din toată inima!“ Cerere în căsătorie pe stadionul „Flacăra“, după meci. Rugbyştii de la CS Năvodari, complici

08 Oct 2018 3447

Ionuț Stănescu - „Îmi doresc să jucăm din ce în ce mai bine“ HC Dobrogea Sud Constanța întâlnește Minaur Baia Mare în Liga Națională

29 Sep 2018 1028

CS Năvodari joacă acasă Rugbyştii de la Tomitanii Constanţa, un nou meci dificil în Superligă. Întâlnesc CSM Bucureşti

22 Sep 2018 670

Tulcea. Incendiu în apropiere de lacul Ciuperca. Este pericol de extindere (galerie foto)

01 Sep 2018 984