Zeci de mii de credincioşi asistă la Iași la ceremonia Sfintei Liturghii oficiată cu prilejul prăznuirii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva

Foto: Primăria IașiZeci de mii de credincioşi au venit, de la primele ore ale zilei de sâmbătă, pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi şi pe străzile din împrejurimile Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru a asista la ceremonia Sfintei Liturghii oficiată cu prilejul prăznuirii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, informează Agerpres.ro

Începând cu ora 9,30, pe un podium amplasat la limita Pietonalului Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane, ceremonialul va fi oficiat de un sobor de preoţi, episcopi şi arhiepiscopi conduşi de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan. La slujba de la hramul Catedralei Mitropolitane din Iaşi vor mai participa şi ierarhi din România şi din străinătate.

Pe scena special amenajată în curtea mitropolitană pentru oficierea Slujbei Liturgice au fost invitaţi să asiste şi reprezentanţi ai administraţiei ieşene, politicieni, personalităţi ale mediului academic.

Pelerini veniţi din ţară şi străinătate formează un rând lung de câţiva kilometri pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în ziua prăznuirii hramului acesteia, numărul acestora fiind în creştere de la o oră la alta.

Pentru persoanele care nu vor reuşi să ajungă în preajma zonei în care va fi oficiată Slujba Liturgică, Primăria Iaşi a amplasat ecrane de mari dimensiuni în mai multe locaţii.

Autorităţile estimează că în cursul acestei zile la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei vor veni peste 100.000 de credincioşi din Iaşi şi din alte judeţe ale ţării sau chiar din străinătate.

Credincioşii cred că dacă vin în pelerinaj şi se roagă în ziua în care se prăznuieşte Hramul Sfintei Parascheva vor fi binecuvântaţi, vor avea spor în casă şi sănătate mai multă. De altfel, Sfânta Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a sărmanilor.

Anul acesta, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au adus în pelerinaj şi moaştele Sfântului Andrei Criteanul, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori, de pe insula Creta, din Grecia.

Cuvioasa Parascheva este cunoscută îndeosebi de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă şi sârbă. Generalizarea cultului Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă în 1955 de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci a fost stabilită şi data de sărbătorire a Sfintei Parascheva - 14 octombrie.

Agerpres.ro


Citește și: 

Calendar Ortodox14 octombrie - Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Începe „Hramul Bisericii Sfânta Cuvioasă Parascheva” la Cumpăna. Iată care este programul

12 Oct 2023 1289

ZIUA LIVE. Interviu live cu protoiereu Mihai Jan, părintele paroh al Bisericii Adormirea Maicii Domnului I Constanța, în zi de mare sărbătoare

13 Oct 2022 2380

IPS Teodosie, însoțit de un sobor de preoți s-a rugat în câmp la Cumpăna pentru venirea ploii (GALERIE FOTO)

18 Jul 2022 1227

Sfânta Parascheva. Unde avem, în județul Constanța, biserici cu hramul sfintei Parascheva

14 Oct 2020 6866

Slujbă de sfințirea bisericii din Ovidiu. Ce moaşte vor fi aduse spre închinare

06 Oct 2019 2835

Biserica cu hramurile ,,Adormirea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasă Parascheva" va fi sfinţită duminică

03 Oct 2019 2251

În ajunul sărbătorii Sfintei Parascheva Patru copii din centre de asistenţă maternală, botezaţi la Cumpăna

13 Oct 2018 2625

Arhiepiscopi şi preoţi, în maşini de lux la sfinţirea unei biserici - „Am crezut că e vreo nuntă cu manelişti” (video)

18 Jun 2018 6293

UPDATE A plecat dintre noi unul dintre profesorii de legendă ai învăţământului din Constanţa

20 Jun 2017 12675

Procesiune religioasă pe străzile orașului Năvodari

12 Oct 2015 2012

Comunicat de presă Arhiepiscopia Tomisului Procesiune religioasă pe străzile orașului Năvodari

12 Oct 2015 1356

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Năvodari, resfinţită de Arhiepiscopul Tomisului (galerie foto)

12 Oct 2015 2672

Sărbătoare cu fapte bune la Cumpăna În ajun de Sfânta Parascheva, patru micuţi au primit Taina Botezului

14 Oct 2014 3218

Adormirea Maicii Domnului IPS Teodosie va oficia Slujba Tainei Sfântului Maslu la Cumpăna

13 Aug 2014 2706