"Sindicalistii refuza concilierea"

Conducerea SC Daewoo Mangalia Heavy Industries acuza

Conducerea SC Daewoo Mangalia Heavy Industries si-a prezentat punctul de vedere in cadrul unei conferinte de presa * Se considera ca vina de a nu se fi ajuns la un acord apartine in exclusivitate sindicalistilor # Greva de avertisment a fost planificata sa fie declansata in ziua de 31 iulie, intre orele 10.00-12.00 * "Situatia prezenta este o situatie de criza care nu poate fi depasita prin greva, ci prin intelegere mutuala"

Conflictul dintre sindicat si patronatul SC Daewoo Mangalia Heavy Industries a reprezentat unul din principalele evenimentele din ultima saptamana. Acesta nu este deloc aproape de solutionare, din contra, ambele parti incearca sa isi sustina punctul de vedere, de multe ori prin acuze reciproce. In cazul in care in aceste zile nu se va ajunge la un consens, sindicalistii sunt decisi ca in ziua de 31 iulie sa declanseze greva de avertisment.Conflictul colectiv de munca de la SC Daewoo Mangalia Heavy Industries nu a ajuns la final nici in urma negocierilor desfasurate in ultimele doua zile. Reamintim ca divergentele intre cele doua parti au fost declansate cu prilejul negocierii Contractului Colectiv de Munca Unitate - 2002, cand principalele solicitari ale sindicalistilor nu au fost rezolvate. In perioada 15-19 iulie s-au desfasurat la Directia Generala de Munca si Solidaritate Sociala Constanta (DGMSS) o serie de negocieri in vederea solutionarii divergentelor, negocieri la care au luat parte cate doi reprezentanti ai fiecarei parti. In urma negocierilor, s-au rezolvat 26 de puncte divergente, din totalul de 36, iar la recomandarea DGMSS, cele doua parti au cazut de acord cu continuarea negocierilor la sediul societatii Daewoo Mangalia Heavy Industries. In prima sedinta de la reluarea negocierilor s-au solutionat inca doua puncte divergente, ramanand nerezolvate opt articole care fac referire la valabilitatea noului Contract Colectiv de Munca, la cuantumul si plata orelor suplimentare, valoarea tichetelor de masa, la salarizare si cresteri salariale, apoi o serie de neintelegeri legate de programul de lucru, de concediile suplimentare si, nu in ultimul rand, de sporurile pentru conditiile grele de munca si de conditiile nocive in care se desfasoara activitatea.

Parerea patronatului

Conducerea SC Daewoo Mangalia Heavy Industries si-a prezentat punctul de vedere cu privire la acest conflict in cadrul unei conferinte de presa desfasurate, in cursul zilei de ieri, la sediul societatii. Patronatul este de parere ca s-a incercat absolut totul pentru a nu se ajunge la un conflict de interese intre cele doua parti, insa considera ca vina de a nu se fi ajuns la un acord apartine in exclusivitate sindicalistilor: "Se pare ca acest lucru nu este dorit insa de sindicat, care considera ca problemele ramase pot fi solutionate doar prin declansarea conflictului de interese, fapt materializat prin inregistrarea acestuia la DGMSS Constanta in ziua de 10.07.2002". Se arata in continuare ca aceasta decizie de deschidere a conflictului vine in contradictie cu dorinta de a continua negocierile, "atata timp cat sindicatul a recunoscut ca, la data deschiderii conflictului, nu a fost parcurs turul doi al articolelor si anexelor legate de drepturi salariale". Totodata, se considera ca "Sindicatul manifesta o atitudine in asteptare, nemaicontinuand efectiv negocierea deoarece, desi prezenti la fiecare sedinta, refuza sa aduca noi propuneri, negociabile, insistand doar pe revendicari imposibil de aplicat. (...) Acest lucru demonstreaza intentia clara de a apela la actiuni de lupta sindicala, prevazuta de lege, dovedit prin declansarea procedurii de obtinere a semnaturilor necesare declansarii grevei de avertisment". Greva de avertisment a fost planificata sa fie declansata in ziua de 31 iulie, intre orele 10.00-12.00. Nu mai putin de 1.475 de membri de sindicat, din totalul de

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE- Ce spune fostul city manager Felicia Ovanesian câștigă la Tribunal procesul cu Primăria Constanța! Ce a obținut (MINUTA)

24 Apr 2024 875

Doi bărbați, arestați după ce au încercat să fure un cablu de alimentare al unei macarale din Portul Constanța

23 Apr 2024 405

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 627

IPJ ArgeșReținut de polițiști după ce ar fi încercat să incendieze un autoturism

29 Mar 2024 350

Scene șocante la Drobeta Turnu Severin! O adolescentă, înjunghiată pe stradă de un tânăr de 16 ani

23 Feb 2024 842

Coroane de flori, tristețe și lumânări Conflict violent, în județul Ialomița. Un bărbat a fost înjunghiat în centrul orașului Slobozia! Ce spune prim procuror Parchetul de pe Lângă Tribunalul Ialomița (FOTO+VIDEO)

25 Jan 2024 2272

Conflict violent, în județul Ialomița. Un bărbat a fost înjunghiat în centrul orașului Slobozia!

25 Jan 2024 797

Protestele agricultorilor din Franța fac victime. O femeie a fost ucisă, iar alte două persoane sunt rănite

23 Jan 2024 740

Știri Constanța UPDATE. Incident la protestul transportatorilor și fermierilor de la Constanța! Oficial de la IPJ Constanța(VIDEO)

13 Jan 2024 4345

Maia Sandu susține că Rusia a intensificat acțiunile de destabilizare a Republicii Moldova

13 Jan 2024 610

Zeci de cetăţeni străini, depistați în tentativă de trecere ilegală a frontierei. Erau ascunşi în semiremorci

27 Dec 2023 695

38 de cetăţeni străini, depistați într-un TIR cu textile la PTF Nădlac II

26 Dec 2023 734

Acțiuni intense la Nădlac II 145 de persoane depistate ascunse în ultimele 24 de ore (GALERIE FOTO)

20 Dec 2023 668

​Tractor estimat la 70.000 de euro, căutat de autorităţile din Belgia, descoperit în PTF Borș II

12 Dec 2023 871

Poliția de Frontieră 58 de cetățeni străini, depistați în tentativă de trecere ilegală a frontierei (FOTO)

10 Dec 2023 637