Social

Zeci de memorii, prezentate de Arimex Comexim 2000 SRL Majorarea alocaţiei de hrană pentru pacienţi, pasată între ministere (documente)

La sfârşitul anului trecut, societatea Arimex Comexim 2000 SRL, care prestează servicii de preparare şi livrare hrană pentru pacienţii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi Spitalul Municipal de Boli Infecţioase, reprezentată de Petre Preda, i-a adresat ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, un memoriu referitor la alocaţia de hrană a pacienţilor internaţi.
 
„Începând cu data de 1 ianuarie 2015, nivelul minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile şi unităţile publice de asistenţă socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice a crescut de la 10,30 de lei cu TVA la 16,50 de lei cu TVA, deci cu peste 60%. Tot din 2015, cu peste 50%, respectiv de la 11 lei cu TVA, la 16,60 de lei cu TVA, a crescut şi nivelul alocaţiei de hrană a persoanelor internate în căminele pentru persoane vârstnice. Prin aceeaşi hotărâre, tot din 2015, cu 50% a crescut şi nivelul alocaţiei din cantinele sociale, de la 6 lei cu TVA, la 12 lei cu TVA. La fel şi norma de hrană destinată militarilor şi poliţiştilor, începând cu luna octombrie a acestui an, a crescut cu peste 30%. Astfel, norma de hrană pentru militari şi poliţişti a crescut de la 25 de lei/zi, la 32 de lei/zi, iar pentru personalul civil din domeniul securităţii naţionale, de la 19 lei/zi, la 25 de lei/zi.
 
Alocaţia de hrană pentru persoanele aflate în arest, conform Normei 16, este de 17,24 de lei cu TVA, conform Normei 17, este de 17,74 de lei cu TVA, dar aceştia beneficiază şi de un supliment de hrană, în valoare de 10,73 de lei cu TVA, care se acordă la sărbătorile legale. Media de hrană zilnică a deţinuţilor în penitenciarele româneşti a ajuns, în anul 2014, la 32,109 lei, prin completare, pentru că Administraţia Naţională a Penitenciarelor are în folosinţă terenuri agricole, gospodării agrozootehnice în care se obţin produse vegetale şi animale, gestionând efective importante de suine, bovine şi ovine, iar producţia obţinută este destinată integral consumului intern. Majoritatea spitalelor nu au însă gospodării proprii, cu care să suplimenteze norma de hrană a bolnavilor.
 
Suma alocată din bani publici pentru hrana unui câine comunitar, în adăposturile special create pentru găzduirea maidanezilor, a fost şi este şi acum 10 lei, fiind cu 30% mai mare decât alocaţia de hrană a unui bolnav adult internat în spitalele din România“, a precizat Petre Preda, în memoriul trimis ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

Ministerul Sănătăţii aruncă vina pe Ministerul Finanţelor Publice

„Actualele alocaţii de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice au fost aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 429/16 aprilie 2008, nivelul acestora situându-se între 7 şi 13 lei pentru bolnavii adulţi, corespunzător bolilor pentru care sunt internaţi, şi 1,8 lei şi 14,5 lei pentru copii, pe categorii de vârstă şi afecţiuni. Anexa actului normativ care cuprinde nivelul alocaţiilor pentru bolnavi a fost detaliată pe tipuri de boli, în funcţie de necesarul caloric specific fiecărei afecţiuni. Încă din anul 2011, Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de act normativ pentru actualizarea nivelului acestor alocaţii, proiect respins sistematic de către Ministerul Finanţelor Publice, ultima oară în data de 23.03.2015“, se precizează în răspunsul Ministerului Sănătăţii.

S-a adresat şi Ministerului Finanţelor Publice 

După ce a primit răspunsul Ministerului Sănătăţii, Petre Preda s-a adresat şi ministrului Finanţelor Publice, Anca Dana Dragu. În memoriu, Petre Preda a ţinut să precizeze că alocaţiile de hrană pentru consumurile colective din instituţiile publice de asistenţă socială, pentru cele destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice, pentru cei internaţi în căminele pentru persoane vârstnice, pentru militari şi poliţişti şi pentru persoanele aflate în detenţie au fost majorate.
 
„Într-un spital obişnuit, majoritatea pacienţilor beneficiază de regimul comun, care cuprinde o alocaţie de 6,42 de lei/zi fără TVA, din care numai o pâine costă mai bine de 1 leu. De diferenţă, adică de 5,42 de lei, trebuie să primească mic dejun, supliment, prânz şi cină. De ce nu a majorat Guvernul României şi alocaţia de hrană a bolnavilor internaţi în spitale? Hrana pacienţilor este pregătită cu alte alimente, cu utilităţi, combustibili şi cu forţă de muncă mai ieftine? Din anul 2008, la conducerea Ministerului Sănătăţii s-au schimbat 11 miniştri. Societatea noastră a adresat memorii fiecărui ministru al Sănătăţii, solicitând să se implice în realizarea unui act reparator în ceea ce priveşte ajustarea valorii alocaţiei de hrană. Din nefericire, niciunul nu a făcut nimic în acest sens. Fiecare a răspuns că a înaintat Ministerului de Finanţe proiecte de hotărâre de Guvern care să remedieze această situaţie, dar, de fiecare dată, Ministerul de Finanţe nu a avizat aceste proiecte.
 
La finele anului trecut, ne-am adresat şi actualului ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, arătând că Guvernul este discriminatoriu în ceea ce priveşte alocaţia de hrană a pacienţilor internaţi. Ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu ne-a răspuns, prin Adresa nr. 74920/11.12.2015, că Ministerul de Finanţe a respins sistematic toate proiectele de acte normative care să actualizeze nivelul alocaţiilor de hrană. Sperăm să analizaţi cu obiectivitate cele semnalate şi să găsiţi soluţii reparatorii pentru a îndrepta cât mai urgent această situaţie“, se arată în memoriul înaintat de Petre Preda ministrului Finanţelor Publice.

Reacţia Ministerului Finanţelor Publice

„Alocaţia de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice, stabilită potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 429/2008, nu a mai fost majorată din luna mai 2008. Precizăm că finanţarea cheltuielilor aferente se face din bugetele unităţilor sanitare publice (spitale), indiferent de reţeaua în care funcţionează acestea. Potrivit prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, spitalele publice sunt instituţii finanţate integral din venituri proprii obţinute în principal din contracte cu casele de asigurări de sănătate.
 
În vederea majorării cuantumului alocaţiei, Ministerul Sănătăţii a iniţiat mai multe proiecte de hotărâre de Guvern, înaintate spre aviz Ministerului Finanţelor Publice, care au fost restituite cu observaţii ce vizau în principal ca în nota de fundamentare să se prezinte în detaliu calculul influenţelor financiare, respectiv numărul mediu de bolnavi internaţi şi numărul de zile de spitalizare/bolnav internat, pentru fiecare categorie de persoane, precum şi sursele de finanţare din care urmează a se suporta creşterea cheltuielilor. Totodată, nivelul alocaţiei de hrană propus de Ministerul Sănătăţii era mult superior ratei inflaţiei pe perioada analizată. Având în vedere cele prezentate, considerăm că o nouă iniţiativă a Ministerului Sănătăţii de indexare a alocaţiilor de hrană în unităţile sanitare publice ar trebui să aibă în vedere cel mult acoperirea creşterii preţurilor de consum la produsele alimentare din perioada 2008 şi până în prezent şi, totodată, trebuie să fie însoţită de fundamentările necesare stabilirii impactului financiar“, se menţionează în răspunsul semnat de ministrul Finanţelor Publice.
 
În ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa, la secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza răspunsul Ministerului Sănătăţii, al Ministerului Finanţelor Publice, precum şi memoriul trimis de SC Arimex Comexim 200 SRL către Ministerul Finanţelor Publice.

Citeşte şi

Arimex Comexim 2000 SRL apelează la ministrul Sănătăţii „Ajustarea alocaţiei de hrană a bolnavilor este un act reparator“

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Friptură de purcel, piept de pui la cuptor, mămăliguţă cu brânză Meniu delicios, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL pacienţilor din Constanţa (galerie foto)

08 Nov 2018 714

Piept de pui la tavă, mămăliguță cu brânză de vaci, calamar la cuptor Arimex Comexim 2000 SRL, meniu de sărbătoare pentru pacienții constănțeni

27 Oct 2018 773

Asociaţia „Suflete deschise“ şi Arimex Comexim 2000 SRL, alături de familia micuţului decedat după ce a fost lovit de o maşină la Valu lui Traian

24 Sep 2018 2125

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa a semnat cu Arimex Comexim 2000 SRL. Firma va livra hrană pacienţilor

21 Sep 2018 966

Arimex Comexim 2000 SRL şi Asociaţia „Suflete Deschise“, alături de copiii care locuiesc la Casa „Speranţa“

25 Aug 2018 1207

Arimex Comexim 2000 SRL şi Asociaţia Suflete deschise se ocupă de înmormântarea minorului din Făclia decedat într-un accident rutier

21 Aug 2018 778

Meniu de sărbătoare, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL pacienţilor din Constanţa, de Adormirea Maicii Domnului

15 Aug 2018 872

Arimex Comexim 2000 SRL, meniu delicios pentru pacienţii din Constanţa de Sfântul Ilie

20 Jul 2018 1080

Ziua Copilului Baloane colorate, jucării şi un meniu deosebit, oferite de Arimex Comexim 2000 SRL micuţilor pacienţi din Constanţa (galerie foto)

02 Jun 2018 1062

Arimex Comexim 2000 SRL, meniu delicios oferit de Ziua Muncii pacienţilor din Constanţa

03 May 2018 1512

Parteneriat social-misionar O bătrână din Tuzla, ajutată de Asociaţia „Suflete deschise“ şi Arimex Comexim 2000 SRL (galerie foto)

16 Apr 2018 1551

În perioada sărbătorilor pascale, Arimex Comexim 2000 SRL oferă un meniu festiv pacienților constănțeni (galerie foto)

07 Apr 2018 1437

O frumoasă troiţă în curtea Spitalului CFR Constanţa Arimex Comexim 2000 SRL şi Asociaţia Suflete Deschise au inaugurat o nouă fereastră spre cer (galerie foto)

07 Apr 2018 1930

Floriile, sărbătorite de la mic la mare Meniu tradiţional cu peşte, servit pacienţilor constănţeni de Arimex Comexim 2000 SRL

02 Apr 2018 966

De Buna Vestire, Arimex Comexim 2000 SRL oferă o masă de sărbătoare pacienţilor constănţeni

24 Mar 2018 1750

Piatra de temelie a troiţei ridicate de Asociaţia „Suflete deschise“ şi Arimex Comexim 2000 SRL în curtea Spitalului CFR Constanţa a fost sfinţită (galerie foto)

12 Mar 2018 2134

Fereastră spre cer Asociaţia „Suflete Deschise“ şi Arimex Comexim 2000 SRL vor realiza o troiţă în curtea Spitalului CFR Constanţa

09 Mar 2018 1427

Meniu delicios şi multe flori Pacientele de la Spitalul Judeţean Constanţa şi Spitalul de Boli Infecţioase, răsfăţate, de 8 Martie, de Arimex Comexim 2000 SRL

08 Mar 2018 1490

În Postul Paştelui, Asociaţia „Suflete Deschise“ şi societatea Arimex Comexim 2000 SRL lansează apelul „Fii milos precum Hristos!“

08 Mar 2018 1078

Cine poartă mărţişoare poartă-n inimă un soare Mesaj transmis de Asociaţia „Suflete deschise“ şi Arimex Comexim 2000 SRL

02 Mar 2018 1418

Imagini dramatice. Copilul ucis în accidentul de pe Șoseaua Mangaliei din Constanța este condus pe ultimul drum (galerie foto+video)

23 Feb 2018 7320

Situaţie disperată la Spitalul CFR Constanţa Pacienţii ar putea rămâne fără hrană. Datorii uriaşe către Arimex Comexim 2000 SRL (document)

08 Feb 2018 2279

SC Arimex Comexim 2000 SRL, scrisoare deschisă adresată Spitalului Judeţean Ilfov (document)

29 Jan 2018 1970

Tartine cu caviar, friptură de purcel, medalion de somon De Revelion, Arimex Comexim 2000 SRL oferă pacienţilor o masă plină de delicatese

31 Dec 2017 1451

Mesaj de Crăciun din partea societății Arimex Comexim și a Asociației „Suflete Deschise“

25 Dec 2017 1429

De Crăciun, meniu tradițional pentru pacienții din Constanța, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL

24 Dec 2017 1198

Un nou îndemn lansat de Asociaţia „Suflete Deschise“ şi Arimex Comexim 2000 SRL „Dăruiţi iubire pentru Hristos! Faceţi terapie prin fapte bune!“ (galerie foto)

23 Dec 2017 950

O pacientă a reclamat mâncarea primită Ce au constatat inspectorii DSP și DSVSA Constanța la Arimex Comexim 2000 SRL. ‚„Nu au găsit deficiențe“

23 Dec 2017 1638

Pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean Constanţa, colindaţi de studenţii de la ASCOR, Asociaţia „Suflete Deschise“ şi Arimex Comexim 2000 SRL (galerie foto)

18 Dec 2017 1037

În slujba aproapelui Asociaţia „Suflete Deschise“ şi Arimex Comexim 2000 SRL, zeci de programe social-misionare (galerie foto)

18 Dec 2017 1265

Arimex Comexim 2000 SRL a solicitat un control din partea DSVSA Constanţa, după ce un pacient a găsit un vierme în mâncare

13 Dec 2017 1400

Daruri de Sfântul Nicolae, de la Arimex Comexim 2000 SRL Dulciuri, fructe, creioane şi cărţi de colorat, dar şi un meniu de sărbătoare pentru pacienţi

06 Dec 2017 1399

Acţiuni caritabile Arimex Comexim 2000 SRL lansează îndemnul „Înseninează-ţi viaţa! Fă o faptă bună! Fii miracolul!“

06 Dec 2017 1202

Sfântul Apostol Andrei şi Ziua României, sărbătorite la spitalele din Constanţa. Meniu tradiţional, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL

29 Nov 2017 1159

Meniu tradiţional de Sfinţii Mihail şi Gavriil, pregătit de Arimex Comexim 2000 SRL pentru pacienţii din Constanţa

08 Nov 2017 1509

Arimex Comexim 2000 SRL nu a abandonat pacienţii Spitalului CFR Constanţa. A furnizat mâncare, în pofida datoriilor uriaşe

19 Oct 2017 1814

Arimex Comexim 2000 SRL, la judecată cu ANPC. Reprezentanţii societăţii, despre control. Ce au solicitat magistraţilor

18 Sep 2017 2564

Arimex Comexim 2000 SRL, oficial despre controalele efectuate de comisarii CJCP „Salutăm acest control. Nu au fost constatate nereguli grave, ci unele minore“

04 Sep 2017 3440

UPDATE Arimex Comexim 2000 SRL, amendată cu 3.000 de lei de CJPC Constanţa. Iată ce spune administratorul Petre Preda

31 Aug 2017 2861

Spitalul CFR Constanţa, datorii uriaşe către societatea Arimex Comexim 2000 SRL. Rămân pacienţii fără hrană? (documente)

17 Aug 2017 3439

Sfânta Maria Mare, prăznuită de Arimex Comexim 2000 SRL. Pacienții din Constanța vor primi bucate delicioase și căldură sufletească

15 Aug 2017 2093

Arimex Comexim 2000 SRL, cea care oferă hrana zilnică pacienţilor din Constanţa, se pregăteşte de Adormirea Maicii Domnului

03 Aug 2017 2597

De Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel Bucate tradiţionale româneşti, oferite pacienţilor din Constanţa de Arimex Comexim 2000 SRL

29 Jun 2017 2277

De 1 Iunie Terapie prin zâmbete şi dragoste, oferită copiilor internaţi la Spitalul Judeţean Constanţa de Arimex Comexim 2000 SRL

01 Jun 2017 3590

Ouă roşii, cozonac şi friptură De Înălțarea Domnului, Arimex Comexim 2000 SRL a oferit pacienţilor un meniu deosebit

26 May 2017 1827

De Paște, Asociația „Suflete deschise“ a împărțit daruri și bucurii bătrânilor singuri și oamenilor străzii (galerie foto)

17 Apr 2017 2716

Ouă roşii, cozonac şi multe bucate tradiţionale Echipa Arimex Comexim 2000 SRL va oferi un meniu special de Înviere tuturor pacienţilor

15 Apr 2017 2045

Meniu de zile mari, de Florii Arimex Comexim 2000 SRL va oferi pacienţilor din Constanţa bucate tradiţionale

08 Apr 2017 2984

Meniu de sărbătoare de Buna Vestire, oferit de echipa Arimex Comexim 2000 SRL pacienţilor din Constanţa

25 Mar 2017 3148

Mucenici, friptură şi alte bucate delicioase pentru pacienţii constănţeni, oferite de Arimex Comexim 2000

10 Mar 2017 1893