Farul Constanța Amintirile de aur ale lui Mihai Guriță. Finala Cupei, meciurile cu Auxerre și eurogolul său. Un atacant care lovea ca fulgerul! (GALERIE FOTO)


 
  • Mihai Guriță a evoluat pentru Farul în 116 meciuri în prima ligă, înscriind 23 de goluri și fiind foarte apreciat de fanii „marinarilor“.
 
Invitat de campioana României să dea lovitura de start simbolică a meciului cu Oțelul Galați, 1-1 la Ovidiu în etapa a 27-a a Superligii, fostul atacant și căpitan al Farului Constanța Mihai Guriță a rememorat, la microfonul Farul TV, perioada petrecută pe litoral.
 
Fostul jucător al formației de pe litoral între 2004 și 2008, Mihai Guriță (acum în vârstă de 51 de ani) a fost aplaudat la scenă deschisă de suporterii constănțeni, la revenirea sa la Constanța, pentru momentul festiv de la partida cu Oțelul, o altă echipă la care a jucat fostul fotbalist. Guriță a evoluat pentru Farul în 116 meciuri în prima ligă, înscriind 23 de goluri. Mihai a prins o perioadă foarte bună a Farului, cu locul 5 în Divizia A, finala Cupei României, dar și un parcurs deosebit în Cupa UEFA-Intertoto, în care a cedat doar în fața echipei franceze Auxerre. Guriță a vorbit la Farul TV și de cel mai frumos gol marcat în tricoul Farului, dar și de atmosfera fantastică din perioada petrecută la Constanța.
 
„O echipă care le inspira teamă formațiilor din capitală“
 
„Am venit cu mare plăcere să dau lovitura de start, sunt onorat de această invitație și țin să mulțumesc conducerii clubului Farul Constanța. Am întâlnit oameni minunați în perioada petrecută la Farul. Am petrecut patru ani foarte frumoși la această echipă, cu reușite, cu succese, cu o finală de Cupa României, cu o calificare în Cupa UEFA-Intertoto, din care am ieșit cu capul sus, fiind eliminați de Auxerre. Am reușit atunci să facem o echipă puternică a campionatului. Cum am venit să joc la Farul? Intrasem în ultimele șase luni de contract cu Oțelul Galați și m-au contactat de la Farul Marcel Lică și Mircea Crainiciuc (președinte, respectiv director sportiv). Am acceptat această provocare, pentru că mi s-a vorbit de proiect important și, drept dovadă, în doi ani am construit o echipă care le inspira teamă formațiilor din capitală. Și președintele Consiliului Director de atunci, Gheorghe Bosînceanu, a fost alături de noi“, a menționat Mihai Guriță.
 
Cel mai frumos gol al său la Farul

Întrebat care gol marcat de el pentru Farul a fost cel mai frumos, Guriță a rspuns fără să stea pe gânduri: „Contra Oțelului, la Constanța. Am înscris din foarfecă, din zona punctului de la 11 m. A fost o reușită care a stat în top doi ani. Cele mai frumoase meciuri nu le aveam nici cu Steaua, nici cu Rapid, nici măcar cu Universitatea Craiova, ci erau cele contra lui Dinamo. Eram două echipe foarte ambițioase, ne doream victoria, iar când jucam acasă, prin prisma spectatorilor, care umpleau stadionul, eram supermotivați. Iar prin evoluțiile noastre reușeam să-i mulțumim pe fani. Foarte mulți suporteri am avut și la finala Cupei României, la București. Lumea ne susținea, chiar și în afara stadionului, ne încuraja. Chiar și când aveam un eșec, erau cu noi“.

„Dacă nu se accidenta Cristocea, câștigam Cupa“
 

În sezonul 2004/2005, Farul a disputat finala Cupei României, cu Dinamo, care s-a impus cu 1-0. „La finala de Cupă, aveam o echipă închegată. Dacă nu era accidentat de un adversar, prin minutul 7, Vasilică Cristocea, noi câștigam meciul. Cristocea livra mingi foarte bune, ne înțelegeam de minune, iar, prin accidentarea lui, întregul mecanism al Farului s-a stricat. Apoi, eu zic că am avut și penalty, care nu s-a acordat. Când mai simulam, recunoșteam după meci, dar atunci chiar a fost penalty“, a punctat Guriță.
 
„Am avut calificarea pe cap“

 
În Cupa UEFA - Intertoto, Farul a trecut mai multe tururi, fiind învinsă în turul trei de Auxerre, care a câștigat cu 4-1 acasă și a pierdut cu 0-1 în fieful „marinarilor“. „Eu am marcat golul din tur. Printre cei care jucau la Auxerre se număra Sagna, ex-Arsenal, fundaș stânga. Calificarea am avut-o eu, la Constanța. Am reușit să dăm gol, din penalty, prin Dinu Todoran. La 1-0, am trimis mingea cu capul în bară, mingea mi-a revenit, dar nu am putut marca. Am avut calificarea în vârful bocancului sau pe cap, cum se spune. După 4-1 în tur, dacă făceam eu 2-0 acum, având stadionul plin în spate, ne apropiam de calificare, pe care, la 3-0, o obțineam. Oricum, am dominat meciul de la Constanța“, și-a amintit Mihai Guriță.
 
„Cunoșteam toate plajele din Constanța, de la cât ne alerga“

Fostul căpitan al Farului spune că, dintre toți antrenorii cu care a lucrat la Farul, cel mai bine s-a înțeles cu Petre Grigoraș. „Orice schimbare de antrenor pe mine nu mă afecta. M-am înțeles bine cu toți antrenorii, dar cel mai bine cu Petre Grigoraș. Comunica mai mult cu jucătorii, era mai înțelegător și ne-am adaptat stilului său. Cel mai dur a fost Ion Marin, prin stilul său de antrenament, mai spartan, cum se spune. Cunoșteam toate plajele din Constanța, de la cât ne alerga în pregătirea de iarnă. Cu Momcilo Vukotic, am avut un diferend. Farul a avut un stagiu de pregătire în Cipru și am avut un amical cu Naționala de tineret a Coreei. Eu jucam mijlocaș stânga, iar Pașcovici fundaș stânga. Am luat un gol de pe acea parte. La reproșul lui Vukotic, Pașcovici a ripostat, iar eu i-am luat apărarea. Antrenorul ne-a amendat, a zis că nu ne mai bagă în echipă. Dar eram două piese importante în angrenajul echipei și nu aveam cum să nu jucăm. Până la urmă, am ajuns la o înțelegere și am aplanat conflictul“, a punctat Mihai Guriță.

Responsabili cu buna dispoziție

Cosmin Pașcovici este finul lui Guriță, iar cei doi erau responsabili cu buna dispoziție în lotul Farului, atunci când jucau. „Cosmin a trecut prin momente grele, moartea băiatului, chiar am rememorat amintirile, înainte și după decesul băiatului. Acum îi mulțumește lui Dumnezeu că are o fetiță sănătoasă și lucrurile încep să decurgă nomal. Eram responsabili cu buna dispoziție atunci la Farul. Fiind și moldoveni, aveam alte glume. Colegii noștri ne ziceau: «Hai, nu mai spuneți nimic? Astăzi ce mai spunem?». Noi ba le știam, ba le auzeam, iar pe colegi îi puneam într-o dispoziție foarte bună, înainte de antrenamente. Ori înainte de meci, când îi vedeam că sunt mai tensionați, le spuneam câte o glumă“, surâde Mihai.

Degeaba ești tehnic, dacă nu găsești mingea

Acesta menționează că el și colegii săi ertau foarte serioși la pregătire și la meciuri. „La noi, când era antrenament, era antrenament, când era distracție, era distracție. Eram conștienți că jucam pe bani, o partidă era cât salariul unui muncitor de rând. Ne dădeam silința, vorbeam între noi. Mai ales când jucam la Constanța, ne adunam înainte de meci, când coboram la vestiar, fără antrenor, spuneam «hai să câștigăm astăzi, luăm prima și avem timp luni sau marți să bem un șpriț și să mâncăm o friptură, iar apoi începem pregătirea meciului următor». Aripa tânără are acum altă mentalitate. În ziua de azi, mulți spun că alergătura e metodă învechită. Nu, eu spun că, dacă nu poți să alergi, nu ai cum să te întâlnești cu mingea. Degeaba ești tehnic, dacă nu găsești mingea. Nu poți să marchezi, nu te poți demarca. Trebuie să fii într-o continuă mișcare“, spune Guriță.

„Du-te, mă, la vestiar, că nu s-a accidentat nimeni“

Fostul marcator își aduce aminte și de o farsă făcută unui coleg, pe când era la Farul. „Lui Iulian Apostol i-am făcut o farsă, i-am spus că s-a accidentat la încălzire Florin Lungu și că Petre Grigoraș i-a cerut să se schimbe și să intre. El era rezervă și deja intrase pe teren. Iar nea Petre tot spunea: «Ce e cu el aici?». «Păi mi-a spus Guriță - eu eram căpitan de echipă - să intru, că s-a accidentat Lungu», a răspuns Apostol. «Du-te, mă, la vestiar, că nu s-a accidentat nimeni», a spus Grigoraș. Au fost mai multe farse. Eu mai spuneam câte o glumă, câte o poantă, ca să-i deconectez pe băieți“, râde Mihai Guriță.

„Ai greșit - plătești cu scaunul“

Acesta are acum 51 de ani, dar continuă să joace, la Liga a 4-a, dar și pe teren mic. „Am continuat să joc, chiar la 36 de ani jucam în Liga a 2-a, la Suceava. Am jucat acolo și la Liga a 3-a, până la 40 de ani. Momentan, joc în Liga a 4-a, la 51 de ani, plus pe teren mic, unde cât de cât mă țin de cei tineri“, menționează Mihai. Guriță a fost și antrenor, atât principal, cât și secund (al lui Petre Grigoraș). „Pe banca tehnică este foarte greu, trebuie să urmărești 11 jucători, să fii atent la orice eroare. În timpul meciului, dacă greșești, repară un coleg sau chiar tu, dar, ca antrenor, ai greșit - plătești cu scaunul“, spune Mihai Guriță.

„Farul a practicat un fotbal foarte bun, modern“

Fostul căpitan farist s-a bucurat nespus că, sezonul trecut, echipa de pe litoral a devenit campioana României. „Anul trecut, a fost un campionat mult mai disputat decât cel actual. Farul a practicat un fotbal foarte bun, modern. A avut un colectiv disciplinat, se vede munca lui Mister Hagi. A știut să sudeze această echipă, să facă un grup unit, iar, prin forța grupului, a reușit să învingă marile echipe din capitală. În acest an, Farul n-a avut un parcurs constant. A avut și suișuri, și coborâșuri. Dacă erau mai atenți, se puteau lupta la primele două locuri, chiar și la titlu. Dar nu e târziu, mai sunt trei etape din retur, sunt sigur că vor prinde turneul play-off și vor face o figură frumoasă. Îi doresc Farului să se califice în play-off și să se bată la primele trei locuri. Eu îmi doresc să fiu sănătos, cu toții să fim și să avem un viitor mult mai bun, fără evenimente neplăcute“, a încheiat Mihai Guriță.  

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța și capturi Farul TV       
   
Citește și:
 
Mihai Guriță a revenit la Constanța
„Situația actuală a Farului este jalnică”

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Farul Constanța. Luca Andronache a spart gheața „Încercăm să jucăm cât mai bine pentru fani și pentru toată Constanța“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Apr 2024 646

Farul Constanța a primit licență pentru participarea la competițiile de club UEFA și UEFA WCL, sezonul 2024 / 2025

26 Apr 2024 663

Superliga 2023/2024 Cu un egal contra Farul Constanța, FCSB iese campioană. „Marinarii“ sunt pregătiți însă pentru un nou meci mare

26 Apr 2024 1128

CS Farul Constanța Halterofilii au urcat pe podium la Naționalele de juniori 2 (GALERIE FOTO)

25 Apr 2024 358

Superliga 2023/2024 Farul Constanța – Rapid 3 – 1. „Marinarii” urcă pe locul 2. Două goluri în două minute au decis soarta partidei (GALERIE FOTO + VIDEO)

24 Apr 2024 1053

Constanța. Asociaţia Fotbal Club Unirea a intrat în faliment! Vasile Geambazi, nepotul lui Gigi Becali, s-a opus (MINUTĂ)

24 Apr 2024 675

Au trecut 23 de ani de la meciul de retragere al lui Gheorghe Hagi (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 441

Noul stadion de la Constanța Gheorghe Hagi - „Nu cred că îmi va purta numele“. Ce variantă ar fi cea potrivită (VIDEO)

23 Apr 2024 3171

Superliga 2023/2024. Farul Constanța - Rapid Hagi - „Sperăm să prindem iar o zi bună și, cu ajutorul publicului, să câștigăm“ (VIDEO)

23 Apr 2024 1863

Farul Constanța are patru jucători în echipa rundei! Gheorghe Hagi, desemnat antrenorul etapei

23 Apr 2024 678

Farul Constanța luptă pentru locul doi Dina Grameni - „Am demonstrat că suntem o echipă foarte bună, care merită să fie pe podium“ (VIDEO)

22 Apr 2024 1363

Farul Constanța Fotbalistele, pe drumul către titlul de campioană. Victorie în deplasare cu Poli Timișoara

21 Apr 2024 875

Farul Constanța Louis Munteanu și Ionuț Cojocaru, gemenii golului. „Se înțeleg foarte bine, sunt fericiți că joacă împreună“ (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 937

Fotbal Constanța Rezultatele etapei a 26-a de la Liga a 4-a (seniori și juniori + clasamentele) - FOTO - VIDEO

21 Apr 2024 795

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1489