Simona Halep, înapoi pe teren! „Mi-au fost aduse acuzații scandaloase, dar adevărul a ieșit la iveală“. Reacția oficială a ITIA

 
Simona Halep poate reveni pe terenul de tenis, în competiții din circuitul WTA, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) a redus de la patru ani la nouă luni suspendarea jucătoarei din Constanța.
 

Abia aștept să revin pe teren. A fost un proces lung, dar care mi-a întărit convingerea că adevărul va triumfa. Mi-au fost aduse acuzații scandaloase, iar împotriva mea s-au utilizat resurse aparent nelimitate. Chiar dacă totul a durat mai mult decât doream, adevărul a ieșit la iveală. Avocații mi-au fost alături și au crezut în mine de la început. Le mulțumesc! Totodată, le mulțumesc sponsorilor mei, familiei, fanilor, dar și adversarilor care mi-au rămas alături, a declarat Simona Halep.    

Sportiva constănțeană și-a însoțit mesajul cu haștag-ul „contaminată cu integritate“. 

Astăzi, se marchează un moment esențial. TAS s-a pronunțat, afirmând poziția mea și aducând claritate acestei cauze.
În această călătorie provocatoare, am fost călăuzită de credința mea neclintită în integritatea adevărului și în principiile dreptății.

Această încercare a fost o dovadă a rezistenței, iar triumful adevărului este o justificare dulce-amăruie care, deși amânată, este extrem de îmbucurătoare.

Sprijinul copleșitor din partea atâtor români mi-a întărit și hotărârea, permițându-mi să susțin această cauză până la o concluzie pe bună dreptate și onorabilă.

Cu dragoste și recunoștință, Simona, a mai menționat jucătoarea.

După decizia TAS, a venit și reacția oficială a Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului (ITIA), împotriva căreia Simona Halep se îndreptase la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.   

„Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) ia act de decizia de astăzi a Curții de Arbitraj pentru Sport (TAS) în cazul jucătoarei de tenis din România Simona Halep.

În urma unei audieri care a avut loc în perioada 7-9 februarie 2024, la Lausanne, Elveția, completul TAS a admis parțial un recurs formulat de Halep împotriva unei sancțiuni disciplinare impuse de un tribunal independent în septembrie 2023, reducând perioada de ineligibilitate de la patru ani la nouă luni.

Decizia de astăzi vine sub forma unui rezumat «adjudecare operative», decizia completă scrisă a juriului CAS urmând a fi făcută publică la o dată ulterioară.

Directorul executiv al ITIA, Karen Moorhouse, a declarat: «Un element esențial al procesului anti-doping este capacitatea unui jucător de a depune apel, iar ITIA respectă atât dreptul său de a recurge la acest demers, cât și rezultatul».

«ITIA așteaptă decizia complet motivată și o va revizui amănunțit în timp util».

 În 2023, Halep a fost găsită de un tribunal independent în culpa de a fi încălcat programul anti-doping în tenis.

Jucătoarea este liberă să reia jocul începând de astăzi, sub rezerva oricăror cerințe privind data intrării în anumite turnee.



ITIA este un organism independent înființat de membrii săi de tenis pentru a promova, încuraja, îmbunătăți și proteja integritatea tenisului profesionist din întreaga lume“, este comunicatul ITIA.

Cum a judecat TAS:

Acuzația în ce privește Roxadustat: Comisia a căzut de acord că, după toate probabilitățile, substanța Roxadustat a ajuns în corpul Simonei prin intermediul unui supliment contaminat, pe care l-a consumat. TAS a stabilit astfel că Simona Halep a încălcat regulile antidoping neintenționat.

Acuzația în ce privește pașaportul biologic: TAS a respins această acuzație, nefiiind suficient de convins că s-a comis o încălcare a regulilor antidoping (prin prisma articolului 2.2. din TADP). TAS a fost de părere că trebuia să se considere rezultatele probei de sânge de pe 9 septembrie 2022 în contextul operației pe care jucătoarea a suferit-o apoi la scurt timp. Au contat și declarațiile Simonei că nu mai intenționa să concureze în restul anului 2022.  

Sentința a fost pronunțată fără cheltuieli de judecată, cu excepția sumelor de 1.000 de franci elvețieni, plătite, pentru apelul lor, de Simona Halep și de ITIA.
 
Agenția Internațională de Integritate în Tenis este obligată să-i plătească Simonei Halep 20.000 de franci elvețieni (contribuție la cheltuielile de judecată și alte cheltuieli ale constănțencei suportate pentru procedura de arbitraj).

Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:


Victorie mare la TAS
Suspendarea Simonei Halep, redusă de la patru ani la nouă luni! Poate reveni în turnee (DOCUMENT)

 
Tatăl Simonei, Stere Halep
„Eu știam de prima dată că așa se va întâmpla, Dumnezeu are grijă și rezolvă problema” (VIDEO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Simona Halep explică de ce nu va participa nici la turneul de la Madrid

21 Apr 2024 819

Mihai Covaliu, președintele COSR, despre ce șanse are Simona Halep să evolueze la Jocurile Olimpice Paris 2024

18 Apr 2024 573

Simona Halep nu va mai participa la turneul de la Oeiras. „Schimbare de planuri!“

11 Apr 2024 1147

Simona Halep, supusă unui nou control anti-doping

09 Apr 2024 896

Simona Halep a primit wild-card și pentru turneul de la Madrid

03 Apr 2024 1250

Pe ce loc în clasamentul mondial se află Simona Halep, după participarea la Miami Open

01 Apr 2024 876

Simona Halep ratează meciurile echipei naționale împotriva Ucrainei și participarea la Jocurile Olimpice de la Paris

30 Mar 2024 756

Simona Halep a revenit în țară de la Miami „Sunt bucuroasă că, din această carieră, am câștigat un om foarte valoros“

25 Mar 2024 1625

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 864

Simona Halep, petrecere specială, în care au fost sărbătoriți Stere și Nicolae Halep

24 Mar 2024 4392

Simona Halep „Îl aştept pe Carlos Martinez să începem. Am fixat o perioadă de încercare“

21 Mar 2024 746

Simona Halep, revenire de bun augur în turnee. Cu set câștigat! „Această zi va rămâne foarte specială pentru mine“. Cine e noul antrenor

20 Mar 2024 987

WTA Miami 2024 Simona Halep a câștigat setul întâi cu 6-1, dar a pierdut primul meci de la revenirea în turnee

20 Mar 2024 1595

UPDATE Simona Halep și-a aflat adversara de la Miami!

18 Mar 2024 753

Simona Halep, convocată pentru meciul din Billie Jean King Cup cu Ucraina. Pe site-ul competiției, apare pe locul 58 în lume!

15 Mar 2024 731