Piata Ovidiu, atractie pentru turisti


In perioada interbelica si pana prin anii 1970 Piata Ovidiu a constituit un punct de referinta si de atractie pentru localnici si turistii estivali, caci pe aici trecea locul de promenada. Fara a avea pretentia ca putem epuiza la o prima analiza toate imobilele din piata trebuie sa amintim in primul rand despre palatul comunal (inaugurat la 17 iulie 1921) cladit prin desfiintarea strazilor Neptun si Thetis, pe vechiul drum de acces in port. Au fost voci la timpul respectiv care au criticat nefericita inspiratie a fostului primar Titus Cananau de a alege amplasamentul pe locul viran din Piata Independentei, destinat sa serveasca unui scuar cu deschidere spre port. Constructia masiva s-a ridicat pe un teren impropriu, astfel incat au fost necesare fundatii de 15-20m adancime pe 6-8 metri latime. Definitivata pana la 1940, piata, asemenea intregii zone peninsulare care se integreaza armonios, prezinta imaginea unei arhitecturi eclectice, in care intalnim elemente de arhitectura romaneasca, occidentala, orientala, Art Nouveau etc., combinate arbitrar si armonizate unei eterogenii stilistice ce reflecta gustul comanditarului si influentele vremii. Format in dreptul gradinii publice a liceului de baieti, seara, de cum se racorea orasul sub revarsarea brizei proaspete dinspre mare, suvoiul uman parcurgea Bulevardul Carol lasand in urma elegantele hoteluri, apoi cladirea postei, cu jocul braielor suprapuse ale caramizilor aparente, patrunzand in larga piata dominata de cladirea masiva a Primariei, si aluneca incetisor, in valuri nesfarsite, insotita de acordurile stridente emise de cateva orchestre aliniate pe estrade. Aici in piata, odata cu lasarea serii, mesele restaurantelor si cafenelelor cucereau jumatate din spatiu, la Cafe Elite, la Metropol, Corso sau Gurgau. Lumea buna isi dadea intalnire la cafeneaua cerealistilor, la Jockey Club si la Yacht Clubul Roman. Vremurile acelea au apus, insa, de mult. O serie de cladiri au fost demolate. In locul lor fie au ramas terenuri virane, fie au aparut clasicele blocuri mohorate si fara personalitate ale anilor 1960. Si pentru a completa opera de distrugere si punere in umbra a spatiului cu incarcatura istorica si patrimoniala, dupa Revolutie, s-a permis ridicarea in latura estica, a unei cladiri din beton si sticla, total nepotrivita, ce contrasteaza evident cu linia arhitecturala echilibrata, consacrata in timp. Daca orasului nostru ii lipsesc pietele monumentale, pe care nu le poate oferi sistemul de plan al cartierelor existente, este bine sa ne ingrijim de pastrarea singurei piete, care ar ingrosa fluxul turistic natural in zona Peninsulara.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firmă de contabilitate și audit financiar înființată în Cumpăna, județul Constanța. Cine o conduce

15 Apr 2024 438

CSM Constanța Carol Popa, performanță de excepție la Cupa Europeană. O poveste a efortului supraomenesc și a spiritului de echipă (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 886

Licitații Constanța Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu a modificat prețul contractului semnat cu Trident Servicii și Mentenanță pentru sistemul de supraveghere (DOCUMENT)

24 Jan 2024 1103

Trident Triathlon Team Constanța Alexandra Sophie Iofciu, vicecampioană națională la Duatlon (GALERIE FOTO)

14 Nov 2023 1428

Schimbări în conducerea Trident Construct Concept SRL din Valu lui Traian. Care este noua structură a capitalului?

25 Oct 2023 957

Micii sportivi de la Trident Triathlon Team, rezultate frumoase la Trikids Duatlon de la Run For Life (GALERIE FOTO)

16 Oct 2023 1204

Sportivii de la Trident Triathlon Team Constanța, pe podium la H3RO Mamaia 2023 (GALERIE FOTO)

25 Sep 2023 1509

Trident Servicii și Mentenanță SA, contracte importante cu Administrația Porturilor Maritime! (DOCUMENTE)

10 Sep 2023 1263

Triatloniști din Constanța, medalie de argint cu România la Cupa Europeană (GALERIE FOTO)

22 Aug 2023 1173

Triatloniștii din Constanța, un nou rezultat important pentru România

23 Jul 2023 1252

Sportivii de la Trident Triathlon Team Constanța, clasări valoroase la întrecerile de la Tulcea și din Ungaria (GALERIE FOTO)

12 Jul 2023 1153

Trident Triathlon Team Constanța Amalia Singuran și Sophie Iofciu, evoluții deosebite la Cupa Europeană

21 Jun 2023 1453

Medalii pentru sportivii de la Trident Triathlon Team Constanța la Campionatul Național de Triatlon Super Sprint (GALERIE FOTO)

13 Jun 2023 2728

Interviu online cu triatlonista Amalia Singuran, cea mai bună cadetă a României „Toate victoriile sunt foarte importante, fiind realizate cu multă muncă și sudoare“

04 Feb 2023 5379

Amalia Maria Singuran, din nou cadeta anului Sportivii de la Trident Triathlon Team Constanța, premiați la Gala Triatlonului Românesc (GALERIE FOTO)

18 Dec 2022 2220