Ziua Dobrogei

#citeșteDobrogea 105 ani de la nașterea artistului emerit dobrogean Florica Cordescu-Jebeleanu

Născută la 10 mai 1913, la Constanța, Florica Cordescu-Jebeleanu a lăsat o creație plastică de o mare forță emoțională.
 
A învățat la Școala de Belle Arte din București, în clasa profesorului Jean Alexandru Steriadi. Ea își afirmă prezența în viața plastică încă din 1933, la doar 20 de ani. Expune în Saloanele oficiale anuale desene colorate și picturi (interioare, peisaje, naturi statice etc.).
În 1937 face o călătorie de studii la Paris, lucrând în atelierele Academiei „Grande Chaumiere“ și ale Academiei scandinave. În același an, în sala Mozart din București, ilustratoarea și graficiana Florica Cordescu își deschide prima expoziție personală.
 
După 1944, numele artistei devine tot mai cunoscut, participând la expozițiile românești - anuale, de gravură, de grafică militantă sau ale grupului Flacăra - cu desene, picturi, ilustrații.
A reprezentat arta plastică românească la expoziții internaționale organizate la Budapesta, Zagreb, Moscova, Saint Petersburg, Paris, Atena, Varșovia ș.a.
 
Ilustrațiile de cărți, colaborările la revistele Flacăra, Contemporanul, Viața Românească, lucrările de grafică din care cităm Muncitoare, Cor de bărbați, Poemul mâinilor care aplaudă, sunt o dovadă a măiestriei artistei. Pentru lucrările sale a primit distincția de Artist Emerit în anul 1964.
 
Se stinge din viață la 29 aprilie 1965, la Sinaia, tocmai când pregătea tablouri și desene pentru o nouă expoziție.
 
Sora sa geamănă, Marcela Cordescu, evident, comemorată tot astăzi, este autoarea picturilor murale de la Clubul Uzinelor Republica și la Palatul Sporturilor din Constanța. Ca și sora ei, a realizat ilustrațiile unor cărți, izbutind să creeze eroi care au devenit familiari, reliefând și adâncind prin desen conținutul cărților. Au reținut atenția desenele create pentru Micul Muck, de W. Hauff, Basmele omului, de Vladimir Colin, sau Făt-Frumos din lacrimă, de Mihai Eminescu.
 
Sursă text și foto: „Reprezentanți ai Dobrogei în știința și cultura românească“, de Constanța Călinescu
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea In Memoriam Valeriu Cuşner, la 82 de ani de la naştere

22 Mar 2019 247

#citeșteDobrogea Prof. univ. Mariana Jurian - „Prof. univ. dr. ing. Garabet Kumbetlian, excepțional om de știință și profesor constănțean“ (galerie foto+document)

22 Mar 2019 245

#citeșteDobrogea Prof. Andrei Gheorghe - „Garabet Kumbetlian m-a considerat prietenul lui de suflet. Îmi lipsesc întâlnirile noastre valoroase“

21 Mar 2019 523

#citeşteDobrogea Sunai Gelmambet, despre fericita coincidenţă de a fi asistentul profesorului pe care l-a „admirat cel mai mult în toată perioada facultăţii“ (galerie foto+document)

20 Mar 2019 610

#citeşteDobrogea „Unde trebuie căutat mormântul lui Ovidiu“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

20 Mar 2019 663

#citeșteDobrogea Corneliu Marinescu, un matematician pasionat de istoria Dobrogei

20 Mar 2019 519

#citeşteDobrogea Inginer diplomat Nicolae Fildan, preşedinte AGIR - Sucursala Constanţa - „Amintiri despre prof. dr. ing. Garabet Kümbetlian, la un an după ce a părăsit această lume“ (galerie foto)

19 Mar 2019 596

#citeşteDobrogea Universitarul Dumitru Dinu - „Garabet Kumbetlian a fost unul dintre profesorii care au iniţiat conducerea de doctorate în UMC“ (document)

18 Mar 2019 536

#citeşteDobrogea Comandor Gheorghe Samoilescu - „În Academia Navală, Garabet Kumbetlian a fost profesorul cu cele mai multe realizări ştiinţifice“ (document)

16 Mar 2019 767

#sărbătoreșteDobrogea Dobrogea 140 de ani. "Etniile împreună pentru Dobrogea!" - O campanie de presă, în premieră, marca ZIUA de Constanța (document)

15 Mar 2019 155

Adrian V. Rădulescu - Ctitorul ZIUA de Constanța cinstește memorabila personalitate a reputatului istoric (document)

15 Mar 2019 129

#citeşteDobrogea Universitarul Adrian Bavaru - „Ingineria dobrogeană este mai bine reprezentată prin Garabet Kumbetlian“

15 Mar 2019 519

#citeşteDobrogea Semicentenarul „Spitalului Mare“. Istoria şantierului, povestită de un martor ocular - „La un moment dat se dusese vestea că va fi hotel“ (galerie foto)

15 Mar 2019 1762

#citeşteDobrogea Giganţi ai arhitecturii şi nemuritoarea lor zestre pe pământ tomitan. Victor Ştephănescu, proiectantul Pieţei Ovidiu, la 142 de ani de la naştere

14 Mar 2019 501

#citeşteDobrogea Dr. biolog Alexandru Ş. Bologa - „Profesorul Garabet Kümbetlian, un veritabil intelectual, germanofon, afabil şi subtil, de cea mai agreabilă amintire“

14 Mar 2019 521