Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea In Memoriam compozitorul Dumitru Lupu. Ar fi împlinit astăzi 66 de ani

Anul trecut, pe 22 iulie, anunţul decesului compozitorului Dumitru Lupu, în urma unui stop cardiac, în chiar ziua soţiei sale, a făcut înconjurul României, încremenind întreaga lume muzicală şi nu numai.
 
Astăzi, 25 mai, ar fi împlinit 66 ani. Cel care avea să devină compozitorul imnului Dobrogei, alături de poeta Carmen Aldea Vlad, şi iniţiatorul Festivalului „Mamaia Copiilor” s-a născut în Giurgiu, pe 25 mai 1952, având ca părinți pe Gheorghe și Marioara Lupu. Absolvent al Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, secția Canto, Dumitru Lupu a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) și al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF).
 
A fost profesor universitar doctor la Universitatea „Ovidius” din Constanța din anul 2014. A fost dirijor al orchestrei Teatrului Al. Davila din Pitești între anii 1982-1990 și al Teatrului Fantasio din Constanța între anii 1990-2004.
 
Decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B - Muzică.
 
Sute de cântece din fonoteca Radiodifuziunii Române poartă semnătura lui Dumitru Lupu, ca şi numeroase spectacole şi filme pentru copii.

Cea care i-a fost soţie timp de 24 de ani, interpreta de muzică ușoară Ileana Șipoteanu, a fost cea care, anul trecut, cu prilejul evenimentului organizat pe 23 noiembrie, de Ziua Dobrogei, la iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa, ridica distincţia Meritul Dobrogean, un omagiu postum adus distinsului compozitor dobrogean.

Momentul emoţionant a fost precedat de citirea unui Laudatio, pe care îl facem public şi cu acest prilej:

„«Un adevărat profesionist al muzicii, cu o rar întâlnită sensibilitate, care mânuiește cu talent nu numai o baghetă dirijorală, ci și una magică, propagatoare de sunete cristaline, care încântă urechile tuturora», scria Aurel Manolache, prefațând una din multele lucrări semnate de confratele și colegul său de orchestră.
Dumitru Lupu este un compozitor care s-a impus definitiv în muzica românească prin calitatea şi mesajul artei sale componistice. Artist complex, de mare talent, profesionalism, sensibilitate, implicându-se cu convingere în spațiul cultural al Dobrogei. Autorul unor lucrări muzicale păstrate în Cardex-ul Radiodifuziunii și al Televiziunii Naționale, compozitorul îndrăgit al unor șlagăre de mare circulație în spațiu și timp, autor de spectacole, emisiuni radio, tv., laureat al multor concursuri și festivaluri cu profil muzical, inițiator și fondator - alături de Aurel Manolache și alți câțiva colaboratori - al Festivalului național de creație și interpretare «Mamaia copiilor» și al manifestărilor «Ștrumfii din Constanța». Autor de lucrări pentru copii printre care: ALBĂ CA ZĂPADA , SCUFIȚA ROȘIE, MICA SIRENĂ, ALI BABA și cei 40 de hoți etc.
A semnat muzica spectacolelor radiofonice: „Franțuzitele”, „O soacră”, „Licoarea fermecată”, „Pădurea albastră”, „DĂNILĂ PREPELEAC” etc, direcția muzicală a serialului „Antologia umorului românesc” produs de TVR.
A dedicat Dobrogei muzica sa, i-a scris un excelent Imn și o lucrare nemontată încă, «Adio, Kustenge», premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor.
Cetățean de onoare al orașului natal, Giurgiu, și postmortem al orașului Constanța”.
 

Citeşte şi:


#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru compozitorul Dumitru Lupu
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Primari ai Medgidiei după Primul Război Mondial (IV) (galerie foto)

06 Nov 2019 1420

#citeşteDobrogea Cum arătau satele Dobrogei la sfârşitul secolului XIX? (II) Alacapî, Docuzyol, Kiostel...

05 Nov 2019 2057

#DobrogeaDigitală O călătorie în timp. Constanța în urmă cu 130 de ani (V). Strada, parfumul oriental și magia mării (galerie foto)

29 Oct 2019 1271

#citeșteDobrogea O călătorie în timp. Constanța în urmă cu 130 de ani (IV). Străzi, lăcașuri și... amintiri (galerie foto)

28 Oct 2019 1452

#citeșteDobrogea O călătorie în timp. Orașul Constanța în urmă cu 130 de ani (III). Sala de Cură, edificii și străzi

22 Oct 2019 1749

#citeşteDobrogea O călătorie în timp. Orașul Constanța în urmă cu 130 de ani (II). Statuia, Delavrancea, plajele și primarii

21 Oct 2019 1310

#citeșteDobrogea Primari ai Medgidiei după Primul Război Mondial (II) (galerie foto)

16 Oct 2019 1144

#DobrogeaDigitală „Constanţa pitorească“ (1908) Acum un secol, oraşul Ovidiu era satul Canara - „loc de unde se scoate piatra“

12 Oct 2019 2051

#citeşteDobrogea Valentin Ciorbea - istoricul născut ardelean, devenit dobrogean prin vocaţie

12 Oct 2019 1181

#DobrogeaDigitală „Constanţa pitorească“ (1908) Descoperirea Monumentului de la Adamclisi a ajutat la interpretarea Columnei lui Traian

11 Oct 2019 844

#DobrogeaDigitală „Constanța pitorească“ (1908) Descrierea orașului de la poalele Monumentului de la Adamclisi, în starea de acum un secol

10 Oct 2019 667

#citeșteDobrogea Primari ai Medgidiei după Primul Război Mondial (I)

09 Oct 2019 1191

#DobrogeaDigitală „Constanța pitorească“ (1908) Dilema tumulului de la Adamclisi. Mormântul bravilor soldați, căzuți în războiul dacic, sau al unui ofițer superior roman?

09 Oct 2019 701

#DobrogeaDigitală „Constanţa pitorească“ (1908) Columna de la Roma şi Monumentul de la Adamclisi, „isvorâte din aceeaşi concepţie“

08 Oct 2019 676

#DobrogeaDigitală „Constanța pitorească“ (1908) Curiozități de-acum un secol despre Monumentul de la Adamclisi

07 Oct 2019 1237