#citeşteDobrogea Lăcaşuri creştine transformate în geamii. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Fiecare piatră din bătrânul Tomis are o poveste. Trebuie doar să ai timp să te opreşti un pic şi să o asculţi. Pentru că oraşul este înţesat cu vestigii antice. Iar multe dintre aceste „pietre“ au servit ca material de construcţie pentru alte edificii, pe vremea când respectul pentru trecut părea să nu preocupe pe nimeni.
 
De exemplu, se ştie că cel mai vechi edificiu de cult musulman din Constanţa actuală, Geamia „Hunkiar“, care are o vechime de aproape 150 de ani, este construit din fragmente ale vechii cetăţii Tomis. Pe locurile unor vechi edificii, cu o anumită semnificaţie, s-au înălţat altele menite să „şteargă“ memoria celor care au fost mai înainte. La fel cum se pare că s-a întâmplat cu fosta geamie „Mahmudie“, pe locul căreia se înalţă acum Moscheea „Carol I“. Pe acest loc, spune colonelul Marin Ionescu Dobrogianu în lucrarea sa „Tomi - Constanţa“, a existat episcopia Tomisului. Însă urmele aşezământului creştin au fost şterse prin înălţarea edificiului musulman.
 

„Biserica episcopală, trebuie că Turcii (după datinele lor) s’o fi transformat în geamie. Aşa au procedat cu toate locăşurile (sic!) creştine de închinare din Constantinopol, care după spusele călătorului evreu din secolul Xll-lea, Benjamin de Tudele, «avea atâtea biserici câte zile sunt într’un an».

Toate, dar absolut toate, au fost prefăcute în giamii. Este ştiut, că în 1822 Sultanul Mahmud Il-lea a reclădit giamia de jos pe temeliile alteia mai vechi, care de sigur erau acele ale fostei episcopii a Tomisului“,
scrie Marin Ionescu Dobrogianu.

 
Mai multe despre edificiile Tomisului de altădată aflaţi din lucrarea „Tomi - Constanţa“ , disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .
 
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogea Digitală Dobrogea, „adevărata Mesopotamie românească”

21 Jan 2021 1027

#citeșteDobrogea Fabrica de ciment din Medgidia

20 Jan 2021 1197

#Dobrogea Digitală Istoriografie românească. Povestea cneazului grec devenit om de încredere al Sultanului Mahmud II

20 Jan 2021 970

#citeșteDobrogea Creatorul reportajului românesc – Filip Brunea Fox, la 123 ani de la naștere

18 Jan 2021 1086

#Dobrogea Digitală Inaugurarea Ateneului Popular „Sf. Gheorghe” din Constanța

18 Jan 2021 1492

#citeșteDobrogea Versuri închinate lui Eminescu de Constantin Sarry, părintele presei moderne dobrogene

15 Jan 2021 913

#Dobrogea Digitală Volumul „A fost odată... Grigore Moisil”, de astăzi în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța

15 Jan 2021 1160

#citeșteDobrogea Militari de carieră care au condus unităţi din Constanţa în prima jumătate a secolului al XX-lea

13 Jan 2021 1904

#citește Dobrogea Boris Caragea, sculptorul de repere

11 Jan 2021 1743

#Dobrogea Digitală Liviu Rebreanu la Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanța

09 Jan 2021 2629

#citeşte Dobrogea Poetul îmblânzitor de pietre

09 Jan 2021 2255

#citește Dobrogea Grigore Moisil - un geniu de sorginte dobrogeană, la 115 ani de la naștere

09 Jan 2021 2449

#citeșteDobrogea Participarea musulmanilor din Medgidia la cel de-al Doilea Război Mondial

06 Jan 2021 1368

#Dobrogea Digitală Inedit articol semnat de Nicolae Sever Cărpinișan în „Dobrogea Jună” (1934)

06 Jan 2021 1556

#Dobrogea Digitală Principesa Ileana, devenită stareța unei mănăstiri din America, a vizitat România post-decembristă chiar înainte de a muri

05 Jan 2021 3600