Ziua Dobrogei

Istoricul Constantin Tudor, partener în proiectul ZIUA de Constanţa, numit cetăţean de onoare al oraşului Călăraşi


Demarată în urmă cu o lună, ampla campanie ZIUA de Constanţa dedicată istoricului Adrian V. Rădulescu are în spate o frumoasă întâmplare, ce se leagă şi de numele proaspăt numitului cetăţean de onoare al oraşului Călăraşi, istoricul Constantin Tudor.
 
De la propunerea redactorului-şef al cotidianului ZIUA de Constanţa, Emilian Andrei, de a schimba denumirea Şcolii Gimnaziale nr. 1 din comuna Dorobanţu (judeţul Călăraşi), conferindu-i numele ctitorului prof. univ. dr. Adrian V. Rădulescu, şi până la ceea ce se întâmplă astăzi cu adevărat, am avut de parcurs etape importante, în care ne-au fost alături oameni ce respectă istoria şi personalitatea celui omagiat.
 

 
Şi pentru că era nevoie de o punte care să lege ideea cu fapta, istoricul constănţean Stoica Lascu a sugerat să luăm legătură, la Călăraşi, cu colegul său, istoricul Constantin Tudor, actualmente rector al Universităţii Populare „Petre V. Haneş“ din Călăraşi.
Aşa încât istoricul călărăşean a devenit partener important în proiectul ZIUA de Constanţa, intitulat #AdrianV.Radulescu-ctitorul, şi ne-a sprijinit cu tot ceea ce a însemnat oficializarea documentelor care astăzi atestă că începând cu data de 5 octombrie 2018 în comuna Dorobanţu din judeţul Călăraşi va exista Şcoala Gimnazială „Prof. univ. dr. Adrian V. Rădulescu“.

Meritele unui călărăşean autentic

Cu prilejul Zilelor Municipiului Călăraşi, în sala de spectacole „Barbu Ştirbei” a Centrului Judeţean de Cultură şi Creaţie, Primăria Municipiului Călăraşi a acordat cinci titluri de cetăţeni de onoare unor călărăşeni care s-au remarcat prin activitate şi rezultate remarcabile doctorul în istorie, profesor Constantin Tudor fiind unul dintre aceştia.
 
„De un an sunt pensionar şi folosesc o metaforă istorică, cea pe care moş Ion Roată a spus-o atunci când s-a întâlnit cu Alexandru Ioan Cuza: «Dacă te-a scuipat boierul, te pupă Domnul şi ţi-a curăţat ruşinea». Astăzi (n.r. - vineri, 21 septembrie) primesc un titlu pe care, fără falsă modestie, îl merit, pentru că iubesc oraşul, iubesc călărăşenii şi, în aceeaşi măsură, iubesc istoria acestui oraş. Viaţa din 1981, odată cu înfiinţarea judeţului, m-a dus în funcţii pe care aş fi fariseu să spun că nu mi le-am dorit. Am fost numit director la Arhivele Statului când nu aveam nimic, nici măcar clădire. Am salvat de la degradare un monument de arhitectură, Cazarma Pompierilor, pe care cu eforturi deosebite am transformat-o în ceea ce este astăzi, în Filiala Călăraşi a Arhivelor Naţionale. La Prefectură am reuşit, cu ajutorul unor colegi şi al unui vicepreşedinte de la Consiliul Judeţean, Marian Drăgan, să aducem două milioane de la Banca Mondială pentru a începe reabilitarea Palatului Administrativ al judeţului Călăraşi. Sper ca eforturile noastre să nu rămână fără finalitate. Trebuie să readucem Palatul Administrativ acolo unde merită. Am întemeiat Festivalul Internaţional de Folclor care astăzi se numeşte Hora Mare şi mai este o manifestare care mă bucură că a prins din nou contur. Este vorba de festivalul folcloric «La Fântâna Dorului». Eu, împreună cu răposatul Mitică Sandu, căruia îi aduc aici un omagiu, am întemeiat acest festival. Iubiţi Călăraşiul, pentru că merită” (sursa www.observatorcl.info).

Iată cine este prof. dr. Constantin Tudor!

S-a născut pe 14 aprilie 1952, în comuna Vlad Ţepeş, judeţul Călăraşi. A urmat cursurile gimnaziale şi liceale în municipiul Călăraşi, unde familia sa îşi stabileşte domiciliul în anul 1962.
Este absolvent al Facultăţii de istorie-geografie din cadrul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa (1974) şi al Facultăţii de istorie-filosofie din cadrul Universitaţii din Bucureşti (1977). Din anul 1999 este doctor în istorie, lucrarea sa, intitulată Administraţia românească în Cadrilater (1913-1940), fiind o premieră în istoriografia românească.
 
Tudor Constantin a fost şi a rămas un îndrăgostit de  meleagurile natale, activând ca profesor de istorie la şcolile gimnaziale din Ulmu, Grădiştea, Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul“ Călăraşi şi la Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei“ din Călăraşi, al cărui titular a fost  în perioada 2001 - 2017.
 
Este întemeietorul Filialei Călăraşi a Arhivelor Naţionale, instituţie pe care a condus-o de la înfiinţare (1 februarie 1981) şi până la 30 octombrie 1989. În această calitate a fost iniţiatorul proiectului de reabilitare a fostei cazărmi a pompierilor din Călăraşi, unde în anul 1988 au fost mutate Arhivele călărăşene, sediu în care funcţionează şi azi.
Timp de peste şase ani (noiembrie 1989 - ianuarie 1996), a ocupat funcţia de inspector-şef al fostului Inspectorat judeţean pentru cultură Călăraşi, calitate în care a fost iniţiatorul mai multor acţiuni cu caracter cultural, dintre care amintim Festivalul Internaţional de Folclor, rebotezat între timp Festivalul „Hora Mare“.
A fost prefect al judeţului Călăraşi în două rânduri (15 ianuarie-15 noiembrie 1996 şi 12 ianaurie 2001 - 13 decembrie 2004). În cel de-al doilea mandat a fost iniţiatorul proiectului de reabilitare a localului Prefecturii, proiect care a atras suma de 2 milioane de dolari de la Banca Mondială.
În legislatura decembrie 2004-2008 a fost deputat de Călăraşi, calitate în care a fost iniţiator şi susţinător al mai multor proiecte legislative, printre care şi Legea privind siguranţa în unităţile de învăţământ preunversitar.
În perioada anilor 2009-2017 a ocupat funcţia de inspector şcolar general adjunct şi inspector şcolar general la Inspectoratul şcolar judeţean Călăraşi, funcţie din care s-a pensionat la 1 septembrie 2017.
Din octombrie 2001 are şi calitatea de cadru didactic universitar, ca şef lucrări dr. la Filiala Călăraşi a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.
A desfăşurat o prodigioasă activitate publicistică şi editorială, articolele sale cu caracter istoric fiind publicate atât în reviste de specialitate, cât şi în săptămânale locale. Este întemeietor  şi conducător de gazete şi reviste locale, dintre care amintim Sud, Dunărea de Jos, Dialog şi Evenimentul de Călăraşi, săptămânalul din urmă fiind şi cel al cărui patron a fost.
A publicat 28 de cărţi cu caracter ştiinţific sau de popularizare a trecutului istoric al meleagurilor călărăşene. A fost primul istoric român după Pompei Samarian care a abordat istoria oraşului Călăraşi, preocupările sale în acest domeniu văzând lumina tiparului la Editura Sport-Turism din Bucureşti, în anul 1984, la Editura Alas din Călăraşi, în 1993 şi la Editura locală Agora, în 2008. Este singurul autor al unor lucrări monografice despre istoria judeţului Călăraşi, prima lucrare, intitulată Judeţul Călăraşi. Istorie – Tradiţii – Cultură, fiind publicată în anul 1995 de Editura Pământul, iar cea de a doua, cu titlul Judeţul Călăraşi. Studiu istorico-etnografic, a fost publicată la Editura Agora în anul 2010.
A fost implicat şi în activitatea privată, înfiinţând firme locale, cum au fost: Tucon SRL, Tudor ’92 SRL, Agrirom SRL. Activitatea din domeniul privat i-a fost de ajutor în perioada noiembrie 1996 - ianuarie 2001, când a ocupat funcţia de vicepreşedinte executiv la Camera de comerţ, industrie şi agricultură Călăraşi. În prezent este asociat majoritar la firma Zet Media SRL.
Este un bun creştin şi a susţinut direct activitatea Bisericii Ortodoxe Române în calitatea de membru al Adunării Naţionale a BOR, calitate pe care a deţinut-o în legislaturile 2001-2004 şi 2005-2008.
A fost ales în două rânduri consilier local, în legislaturile 2000-2004 şi 2008-2012, dar a activat în calitatea de consilier local doar 6 luni în perioada iunie 2000-ianuarie 2001, renunţând la mandate din motive obiective.
Din aprilie 2018 este rector al Universităţii Populare „Petre V. Haneş“ Călăraşi.
Este căsătorit, are doi copii şi trei nepoţele.
 
Sursa foto: ISJ Călăraşi
 
Citeşte şi:
 
#citeşteDobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările
 
#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian V. Rădulescu - om de cultură şi prefect al judeţului Constanţa (documente)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE text Filmul documentar „Adrian V. Rădulescu – ctitorul“, proiectat, azi, la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu“ din Constanţa

19 Nov 2018 409

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Studenții de la UMC vor afla ce îi leagă de istoricul Adrian V. Rădulescu, prin vizionarea documentarului dedicat acestuia

14 Nov 2018 358

Dezbatere despre promovarea istoriei Dobrogei, la iniţiativa ZIUA de Constanţa. Documentarul dedicat lui Adrian V. Rădulescu ar putea fi proiectat în Parlament (galerie foto)

12 Nov 2018 803

Sărbătoare mare în satul natal al istoricului Adrian V. Rădulescu. Irina Loghin, la Zilele Comunei Dorobanțu

10 Nov 2018 631

LIVE text Studenții și profesorii de la Universitatea „Ovidius“, prezenți la proiectarea documentarului „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, finanțat de ZIUA de Constanţa

07 Nov 2018 747

De Ziua Dobrogei Ideea s-a născut după întâlnirea din redacţia ZIUA de Constanţa. Două plăci de granit în memoria lui Adrian V. Rădulescu, dezvelite de consilierii judeţeni (galerie foto)

07 Nov 2018 633

Ecouri şi impresii ale celor prezenţi la eveniment Documentarul „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, proiectat în sala „Remus Opreanu“ a Prefecturii Constanţa (galerie foto)

07 Nov 2018 517

LIVE text Prefectura Constanţa, alături de cotidianul ZIUA de Constanţa. Documentarul „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, proiectat, azi, în sala „Remus Opreanu“ (galerie foto)

06 Nov 2018 529

Universitatea „Ovidius“ îşi omagiază fondatorul, prezentând filmul documentar „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“

06 Nov 2018 652

Prefectura Constanţa se alătură proiectului ZIUA de Constanţa Vizionare specială a documentarului „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, în sala „Remus Opreanu“

05 Nov 2018 592

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Consilierii judeţeni constănţeni, invitaţi în redacţia ZIUA de Constanţa să-l cunoască pe omul care a scris istorie pentru Dobrogea (document + galerie foto)

15 Oct 2018 2002

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Marele avocat Istrate Micescu, naşul de botez al istoricului Adrian V. Rădulescu. Aducere-aminte împreună cu senatorul Puiu Haşotti

12 Oct 2018 1315

Personalităţi din judeţ, prezente, alături de ZIUA de Constanţa, la acordarea numelui istoricului Adrian V. Rădulescu şcolii din Dorobanţu, judeţul Călăraşi (galerie foto)

08 Oct 2018 1390

LIVE TEXT La iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa,  Adrian V. Rădulescu devine, azi, de ziua Educaţiei, patronul spiritual al şcolii din comuna unde s-a născut (galerie foto+video)

05 Oct 2018 1918

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul De Ziua Educaţiei 2018, Adrian V. Rădulescu devine patronul spiritual al şcolii din comuna în care s-a născut (galerie foto+video)

05 Oct 2018 1389

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Documentarul despre Adrian V. Rădulescu „declanşează o atitudine faţă de cei buni“. ZIUA de Constanţa, felicitată pentru proiect (galerie foto)

04 Oct 2018 763

LIVE TEXT Varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ şi a revistei „Analele Dobrogei“, lansată de ZIUA de Constanţa, la Pontica 51 (galerie foto + video)

03 Oct 2018 1773

#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)

03 Oct 2018 1573

La Sesiunea științifică Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează Primul film documentar dedicat unui istoric de marcă - „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“

02 Oct 2018 1023

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian V. Rădulescu - om de cultură şi prefect al judeţului Constanţa (documente)

02 Oct 2018 844

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Amintirile prof. univ. dr. Alexandru Barnea despre colegul său, Adrian V. Rădulescu (galerie foto)

01 Oct 2018 661

#AdrianV.Radulescu - ctitorul Dr. Magdalena Tiţă - „Un mare Om, un excelent arheolog și strălucit profesor“ (galerie foto)

29 Sep 2018 828

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Un om pentru oameni - Adrian V. Rădulescu, primul prefect al Constanței postdecembriste (galerie foto)

28 Sep 2018 881

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. biolog Alexandru Şerban Bologa - „Profesorul Adrian Rădulescu, aşa cum l-am cunoscut“ (galerie foto)

27 Sep 2018 970

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Academicianul Emilian Popescu - „Epoca lui Adrian V. Rădulescu nu va putea fi depăşită uşor“ (galerie foto)

26 Sep 2018 869

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Vasile Sârbu - „Adrian V. Rădulescu a fost un foarte bun patriot“ (galerie foto inedită)

25 Sep 2018 934

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Rădulescu „simţea“ potenţialul unor situri. Povestea fortificaţiei doriene recompuse în 25 de ani (galerie foto)

24 Sep 2018 979

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Florin Stan - „Prof. univ. dr. Adrian Rădulescu făcea să prindă viaţă viaţa de demult...“ (galerie foto)

22 Sep 2018 1020

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Istoricul Adrian Rădulescu şi legăturile cu viaţa spirituală a Tomisului (galerie foto)

21 Sep 2018 1121

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian V. Rădulescu şi devenirea universitară a Constanţei (galerie foto)

19 Sep 2018 1066

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Activitatea ştiinţifică a profesorului Adrian Rădulescu, oglindită în studiile şi monografiile dedicate istoriei Dobrogei (galerie foto)

17 Sep 2018 824

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea - „Profesorul Adrian Rădulescu (1932-2000), personalitate plurivalentă a Constanţei“ (galerie foto)

15 Sep 2018 923

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Liviu Lungu - „Cu emoţie calmă, despre Adrian Rădulescu, scurte amintiri răvăşite...“ (galerie foto)

13 Sep 2018 917

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Prof. univ. dr. Ionel Cândea - „Adrian Rădulescu, un nume de prestigiu al muzeografiei româneşti“ (galerie foto)

11 Sep 2018 1159

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Conferenţiar Emanuel Plopeanu - „Niciodată personalitatea profesorului nu transmitea impresia suficienţei şi detaşării“ (galerie foto inedită)

10 Sep 2018 1064

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Academicianul Ioan Opriş, despre proiectul iniţiat de ZIUA de Constanţa - „Restituiţi comunităţii o personalitate de primă mână“ (galerie foto inedită)

03 Sep 2018 1050

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Un nou proiect marca ZIUA de Constanța, dedicat personalității impresionante a istoricului Adrian V. Rădulescu

29 Aug 2018 1122

Interviu online cu Anca Constantin și Irina Sodoleanu, fiica, respectiv nepoata istoricului Adrian V. Rădulescu „Precum Pitagora, considera că dușmanii sunt de fapt prieteni rătăciți“

17 Aug 2018 2566

Sub egida Filialei Constanța a Societății de Științe Istorice Zilele Basarabiei în România de la Mare, la Murfatlar (galerie foto)

24 Mar 2018 1040

DNA Trei ofițeri de Poliție, retinuti

18 Aug 2015 1135

Manifestare culturală la Constanţa Expoziţie „Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securităţii”

20 Aug 2014 1129

Fapte bune - legături de suflet Daruri de la elevii Şcolii din Murfaltar pentru copiii din Centrul de plasament „Antonio”

01 May 2013 2787

Elevii din Murfatlar au spus Nu abandonului școlar

07 Dec 2012 1086

Inlocuirea sistemului de incalzire clasic cu sisteme ce utilizeaza energia produsa din surse regenerabile la Scoala cu clasele I-VIII "Adrian V. Radulescu, Oras Murfatlar, judetul Constanta - 22.08.2011

22 Aug 2011 709

Un derby al retrogradarii

13 Mar 2004 344

Radulescu este multumit de amanare

04 Mar 2004 373

Sub zodia amicalelor

31 Jan 2003 453