Ziua Dobrogei

Moștenirea lui Sever Cărpinișan, primul român jurnalist, o datorie morală pentru edilii constănțeni (galerie foto)


Ce mai reprezintă jurnalismul la ora actuală și ce valoare mai are el în conștiința morală a cititorului care a ajuns să fie cuantificat drept click-ul ce face diferența în traficul online?
Pentru cine mai contează dacă presa în ziua de astăzi este formatoare de opinie sau „canalul colector” al postărilor de pe rețele de socializare?
Care mai este statutul ziaristului când informația culeasă de pe teren a ajuns... cronofagă?
Sunt întrebări care par să deprofesionalizeze bătrâna meserie de gazetar.

Și totuși, Filiala Dobrogea a Asociației Române de Istorie a Presei a provocat, ieri, o întâlnire, la Centrul multifuncțional educativ pentru tineret „Jean Constantin”, lansând în dezbatere tema „Presa Dobrogei și Primul Război Mondial”, moderată de conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan. Evident, discuția nu s-a rezumat la subiectul propus,
Au răspuns provocării studenți ai specializării Jurnalism de la Universitatea „Ovidius”, dar și elevi de la Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza” și... jurnaliști.
Manifestarea, dedicată Centenarului Marii Uniri și împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Țară, l-a avut ca invitat pe președintele Asociației Române de Istorie a Presei, conf. univ. doctor habilitat Cătălin Negoiță.
 
„Gest de solidaritate în presa constănțeană”
Cu același prilej, conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan i-a decernat Premiul Național pentru Jurnalism „Sever Cărpinișan” jurnalistei Sînziana Ionescu, în memoria constănţeanului care a fost primul român licenţiat în jurnalism la prestigioasa universitate franceză, Sorbona în anul 1927.
Sînziana Ionescu a primit, o dată cu placheta, în mod simbolic, aparatul de fotografiat ce i-a aparținut acestui important om de cultură și care a fost oferit pentru prima dată de la prof. univ dr.Letiția Oprean (fiica lui Cărpinișan) în urmă cu șapte ani. Ieri, Sînzianei i-a fost transmis, împreună cu „gestul de solidaritate în presa constănțeană” și un legământ de jurnalist meritoriu, respectiv „bătălia cu Primăria să inițieze o colecție muzeală a orașului în care să stea și acest aparat”.
La final, jurnalista premiată declara: „Sever Cărpinișan a fost un ziarist ca un far, care a datorat și a dăruit Constanței devenirea sa. Sper să dăruiesc și eu cât am primit. Modelele există - în presă, în societate, în comunitate  - uneori anonime. Trebuie doar să le descoperim, să ne luăm inspirația de la ele și să le urmăm”.
 
„Autobiografia” lui Sever Cărpinișan
„Mă numesc Cărpinişan Niculae (mai târziu am adoptat şi prenumele de Sever, în gazetărie), prenume care mi-a rămas uzual. Sunt născut în anul 1900, luna Ianuarie, ziua 6, în suburbia Anadolchioi (oraşul Constanţa). Toată vremea (cu excepţia anilor 1926-1928 când am fost pentru studii la Paris şi cu excepţia a scurte intervale) am locuit în oraşul Constanţa. Sunt în câmpul muncii de la vârsta de 9 ani. Până în 1912 am lucrat ca ajutor rotar de tipografie, tinichigiu (la Fabrica «Tomis», Constanţa), ucenic tâmplar şi în genere am ocupat diverse posturi unde puteam câştiga un ban, familia părinţilor fiind împovărată. Din 1912 am intrat la tipografie şi am învăţat meseria de tipograf zeţar. Am lucrat această meserie până în anul 1923-1924, când pe deoparte, datorită insalubrităţii ei, în condiţiile de lucru de atunci, iar pe de altă parte «talentului» meu de ziarist - scriind între timp - şi de cronicar dramatic, am trecut în meseria de gazetar la ziarul «Dobrogea Jună» din Constanţa. Meseria de cronicar dramatic am practicat-o pentru prima oară, fiind tipograf la ziarul «Neamul Românesc» Iaşi, al lui Niculae Iorga, 1918...“. Citatul este din „Autobiografia“ omului de cultură Sever Cărpinişan, scrisă la 4 august 1951 şi aflată în fondul de manuscrise al familiei Lăpuşan, oferite de fiica acestuia, prof. univ. dr. Letiţia Oprean, împreună cu multe alte acte şi documente originale.
 

 


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spectacol interactiv la Centrul „Jean Constantin“ Sărbătorim împreună Ziua limbii române

30 Aug 2018 750

In memoriam. Manifestări dedicate memoriei maestrului Jean Constantin la Constanţa

15 Aug 2018 365

Lansare de film la Constanța, vineri, cu prilejul sărbătoririi Hramului Catedralei Arhiepiscopale

28 Jun 2018 568

Centrul Cultural Județean Constanța ”Teodor T. Burada” organizează concurs. Ce posturi sunt vacante

14 Jun 2018 1197

Elevii constănţeni, premiaţi la “Gala Bursierilor Consiliului Județean Constanța”

18 May 2018 794

Activități de Ziua Europei și Ziua Independenței de Stat a României la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin”

09 May 2018 758

Elevii şi profesorii de la Şcoala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu“ au filmat... „Pentru Independență“. Premiera filmului, pe 9 mai

08 May 2018 4080

Masă rotundă la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“. Tinerii constănţeni, invitaţi la discuţii (galerie foto)

03 May 2018 1208

Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“, sămânţă de scandal între Federaţia Tinerilor şi conducerea Consiliului Judeţean

28 Apr 2018 757

În urmă cu 56 de ani, se inaugura vechiul cinematograf „Republica“ Centrul Multifuncţional „Jean Constantin“ s-a deschis pentru constănţeni! (galerie foto + video)

21 Apr 2018 2590

LIVE TEXT Imagini de la eveniment Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“, în sfârșit prinde viață (galerie foto+video)

20 Apr 2018 3574

Centrul pentru Tineret „Jean Constantin“ trece oficial în administrarea Centrului Judeţean „Teodor T. Burada“ (document)

12 Feb 2018 1692

După trei ani de la data la care urma să fie finalizat Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“ va fi, în sfârşit, inaugurat (galerie foto)

03 Nov 2017 2296

S-au reluat lucrările la Centrul „Jean Constantin“. Inaugurarea va avea loc până la sfârşitul anului

18 Sep 2017 1891

Procedură de achiziţie anulată şi reluată în aceeaşi zi Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“, lovit parcă de blestemul Meşterului Manole!

20 Jun 2017 3125

Inaugurarea se amână sine die Consiliul Judeţean finanţează noi lucrări la Centrul Cultural „Jean Constantin“!

13 Jun 2017 1985

După ani de aşteptări Centrul Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“, aproape de finalizare!

30 Nov 2016 1556

CJC cheamă în judecată vinovații pentru întârzierea proiectului Centrul „Jean Constantin”, finalizat în luna noiembrie?

14 Aug 2016 1021

CJC este acuzat că nu își respectă promisiunile

28 Aug 2015 1241

Reprezentanți ai Consiliului Județean, respectați-vă promisiunile!

28 Aug 2015 847

Partidul M10 solicită ca fostul cinematograf „Republica” să poarte numele maestrului Jean Constantin

26 Jul 2015 947

Partidul M10 Constanța solicită CJC-ului ca fostul cinematograf Republica să poarte numele unui mare actor constănţean

26 Jul 2015 1540