Ziua Dobrogei

Moștenirea lui Sever Cărpinișan, primul român jurnalist, o datorie morală pentru edilii constănțeni (galerie foto)


Ce mai reprezintă jurnalismul la ora actuală și ce valoare mai are el în conștiința morală a cititorului care a ajuns să fie cuantificat drept click-ul ce face diferența în traficul online?
Pentru cine mai contează dacă presa în ziua de astăzi este formatoare de opinie sau „canalul colector” al postărilor de pe rețele de socializare?
Care mai este statutul ziaristului când informația culeasă de pe teren a ajuns... cronofagă?
Sunt întrebări care par să deprofesionalizeze bătrâna meserie de gazetar.

Și totuși, Filiala Dobrogea a Asociației Române de Istorie a Presei a provocat, ieri, o întâlnire, la Centrul multifuncțional educativ pentru tineret „Jean Constantin”, lansând în dezbatere tema „Presa Dobrogei și Primul Război Mondial”, moderată de conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan. Evident, discuția nu s-a rezumat la subiectul propus,
Au răspuns provocării studenți ai specializării Jurnalism de la Universitatea „Ovidius”, dar și elevi de la Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza” și... jurnaliști.
Manifestarea, dedicată Centenarului Marii Uniri și împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Țară, l-a avut ca invitat pe președintele Asociației Române de Istorie a Presei, conf. univ. doctor habilitat Cătălin Negoiță.
 
„Gest de solidaritate în presa constănțeană”
Cu același prilej, conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan i-a decernat Premiul Național pentru Jurnalism „Sever Cărpinișan” jurnalistei Sînziana Ionescu, în memoria constănţeanului care a fost primul român licenţiat în jurnalism la prestigioasa universitate franceză, Sorbona în anul 1927.
Sînziana Ionescu a primit, o dată cu placheta, în mod simbolic, aparatul de fotografiat ce i-a aparținut acestui important om de cultură și care a fost oferit pentru prima dată de la prof. univ dr.Letiția Oprean (fiica lui Cărpinișan) în urmă cu șapte ani. Ieri, Sînzianei i-a fost transmis, împreună cu „gestul de solidaritate în presa constănțeană” și un legământ de jurnalist meritoriu, respectiv „bătălia cu Primăria să inițieze o colecție muzeală a orașului în care să stea și acest aparat”.
La final, jurnalista premiată declara: „Sever Cărpinișan a fost un ziarist ca un far, care a datorat și a dăruit Constanței devenirea sa. Sper să dăruiesc și eu cât am primit. Modelele există - în presă, în societate, în comunitate  - uneori anonime. Trebuie doar să le descoperim, să ne luăm inspirația de la ele și să le urmăm”.
 
„Autobiografia” lui Sever Cărpinișan
„Mă numesc Cărpinişan Niculae (mai târziu am adoptat şi prenumele de Sever, în gazetărie), prenume care mi-a rămas uzual. Sunt născut în anul 1900, luna Ianuarie, ziua 6, în suburbia Anadolchioi (oraşul Constanţa). Toată vremea (cu excepţia anilor 1926-1928 când am fost pentru studii la Paris şi cu excepţia a scurte intervale) am locuit în oraşul Constanţa. Sunt în câmpul muncii de la vârsta de 9 ani. Până în 1912 am lucrat ca ajutor rotar de tipografie, tinichigiu (la Fabrica «Tomis», Constanţa), ucenic tâmplar şi în genere am ocupat diverse posturi unde puteam câştiga un ban, familia părinţilor fiind împovărată. Din 1912 am intrat la tipografie şi am învăţat meseria de tipograf zeţar. Am lucrat această meserie până în anul 1923-1924, când pe deoparte, datorită insalubrităţii ei, în condiţiile de lucru de atunci, iar pe de altă parte «talentului» meu de ziarist - scriind între timp - şi de cronicar dramatic, am trecut în meseria de gazetar la ziarul «Dobrogea Jună» din Constanţa. Meseria de cronicar dramatic am practicat-o pentru prima oară, fiind tipograf la ziarul «Neamul Românesc» Iaşi, al lui Niculae Iorga, 1918...“. Citatul este din „Autobiografia“ omului de cultură Sever Cărpinişan, scrisă la 4 august 1951 şi aflată în fondul de manuscrise al familiei Lăpuşan, oferite de fiica acestuia, prof. univ. dr. Letiţia Oprean, împreună cu multe alte acte şi documente originale.
 

 


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiecţii de top în cea mai modernă sală de cinema din Constanţa

11 Jul 2019 602

Filmele momentului, la cinematograful Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”

27 Jun 2019 545

Rețineți în agenda de weekend - sâmbătă, 15 iunie, ora 18 Proiecție de gală la Centrul „Jean Constantin“ - „Parking“, în regia lui Tudor Giurgiu

14 Jun 2019 824

Dublă lansare de carte la Centrul „Jean Constantin“ - dr. Maria Pariza şi Catia Maxim

08 May 2019 1240

Interesantă dezbatere despre fenomenul Zombie și pachetele cu droguri eșuate pe litoral

10 Apr 2019 809

Caravana DocuArt ajunge la Constanța. Iubitorii cinematografiei, invitați la Centrul „Jean Constantin”

02 Apr 2019 1248

Palmaresul Concursului Naţional de Dans „Împreună pentru Constanţa viitor” (galerie foto)

30 Mar 2019 936

Etapa judeţeană a Concursului Naţional de Dans ,,Împreună pentru viitor” organizată la Constanța. Cine participă

28 Mar 2019 687

La Centrul „Jean Constantin” Întâlnire interactivă pe tema hărțuirii psihologice

26 Mar 2019 1303

Constanţa Vernisajul „Femeia dobrogeană, de ziua ei”, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

08 Mar 2019 1091

Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” aduce „Documentary Mondays”, la malul mării

22 Feb 2019 799

La mulţi ani, Dan Cojocaru! #51

31 Jan 2019 1255

„Zece oameni de valoare” la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanța

23 Jan 2019 1294

UPDATE Spectacol, pe scena Centrului Multifuncțional „Jean Constantin”, oferit de elevii Colegiului Național Mihai Eminescu din Constanța (galerie foto)

18 Jan 2019 1107

„Muzica Rănilor de Război”, film-documentar de Ziua Culturii Naționale la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

10 Jan 2019 757