Ziua Dobrogei

#RespectTeatru #CiteşteDobrogea #Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii Dan Tărchilă. Ceremonial de spiritualitate românească (galerie foto)

„Unul dintre cele mai mari succese ale mele, poate chiar cel mai mare, a fost spectacolul cu piesa «Io, Mircea Voievod», pe scena Teatrului Dramatic din Constanţa.
Dacă piesa a fost scrisă cu «flacără», cum a spus N. Carandino într-o prefaţă, strălucirea acelui spectacol a fost dată de actorii care au jucat, la rândul lor, cu flacără. Conduşi cu mare măiestrie de regizorul Constantin Dinischiotu şi în frumoasele decoruri ale lui Ion Ipser, interpreţii lui «Io, Mircea Voievod» (vezi foto) au realizat un spectacol impresionant (nu eu, ci cronicile timpului, în unanimitate, au spus-o). Premiera a avut loc în seara zilei de 20 mai a anului 1966.

Scrierea piesei o datorez conducerii de atunci a teatrului, actorului Jean Ionescu, ce deţinea funcţia de director, şi regizorului Constantin Dinischiotu. În vara lui 1965, am primit un telefon de la cei doi, întrebându-mă dacă nu vreau să scriu o piesă inspirată din domnia lui Mircea cel Bătrân. Am acceptat imediat. După câteva luni, ne-am întâlnit toţi trei în Bucureşti şi le-am relatat ce gândeam eu despre modul în care înţelegeam să-mi alcătuiesc piesa. În februarie, anul următor, le-am telefonat că documentarea şi planul acţiunii sunt terminate şi am fost invitat să-mi scriu piesa într-o vilă la Mamaia, pusă la dispoziţia mea. Am scris-o în unsprezece zile. În fiecare zi, la prânz, veneam în oraş şi depuneam dactilografei teatrului filele cu scenele terminate. În a unsprezecea zi, am adus finalul şi, seara, m-am întors în Bucureşti. Săptămâna următoare, am fost chemat să-mi citesc piesa dactilografiată în faţa unor reprezentanţi ai teatrului şi ai presei locale.

După trei luni a avut loc premiera!

Aceste amintiri îmi dau prilejul să aduc din nou un omagiu celor care au realizat spectacolul şi să le elogiez dăruirea şi talentul. Acum, după treizeci şi cinci de ani, nu am uitat acea seară a premierei, când actorii au oficiat un ceremonial, aproape sacru, de spiritualitate românească.

Voievodul Mircea a fost interpretat magistral de actorul Sandu Simionică. Hieratic şi uman, năvalnic şi tandru, înţelept şi ironic, solemn şi sentimental. Cu o privire ageră sau cu ochii în lacrimi, actorul a tulburat întreaga sală de spectatori, de la Prolog până la Epilog.

Ileana Ploscaru în rolul Vişei a creat un rol captivant. Admirabilă în scena confruntării cu soţia domnitorului, înţeleaptă şi sentimentală în scenele cu Voievodul, sfâşiată de durere când anunţă moartea Arinei. Cu o privire învăluitoare şi cu o voce nostalgică, actriţa a entuziasmat, a convins şi a vrăjit.

Melania Cîrje, la primul ei rol pe scenă, a realizat cu candoare pe fiica lui Mircea, redând puritatea tinereţii, dar şi judecata unui vlăstar domnesc.

Marcela Sassu, în rolul soţiei lui Mircea, a apărut solemnă şi pătimaşă, ambiţioasă şi aprigă, îndeplinind cu exactitate atributele rolului.

Fiul lui Mircea a fost interpretat de frumosul actor Longin Mărtoiu. Ţinută nobilă, fermecător şi cu o fire năvalnică, jucându-şi impecabil tinereţea clocotitoare, exuberantă şi inocentă, a încântat şi a fermecat. Am admirat atunci, în seara premierei, şi pe ceilalţi interpreţi, care au excelat prin talentul lor în roluri mai mici. Actorii Emil Sassu, Paul Lavric, Emil Iencec, Costel Rădulescu, Virgil Andriescu au reliefat cu nobleţe şi dăruire pe căpitanii tronului; Romel Stănciungel a convins prin jocul lui impetuos şi subtil; Dem Hagiac şi Remus Mărgineanu au fost două feţe bisericeşti autentice; Dan Herdan, prelatul catolic, şi Titorel Pătraşcu, sultanul, au făcut roluri episodice, dar captivante prin pitorescul lor; Emil Bârlădeanu, Fierarul, şi Lucian Iancu, Ciobanul, au avut umor şi înflăcărare în două ipostaze originale.

În monologurile lui Mircea («Tu curgi, Oltule, sau eu? » etc.), care au cutremurat spectatorii, Sandu Simionică a fost admirabil. Datorită regizorului Constantin Dinischiotu, întregul spectacol curgea atât de firesc, încât părea că replicile actorilor nu au fost învăţate de pe un text, ci sunt spontane. Întreaga scenă a teatrului devenise Ţara Românească de la 1400 a lui Mircea Voievod, iar spectatorii, din sală, oamenii Ţării!

După sfârşitul spectacolului, aplauzele furtunoase au ţinut minute în şir, nu se mai terminau. Era un entuziasm general impresionant. Poate că atunci nu mi-am dat bine seama de ceea ce se petrecea, dar astăzi înţeleg că nu pe mine, ca autor al piesei, mă aplaudau spectatorii, nici pe actorii care-mi jucaseră piesa. În seara aceea, spectatorii îl aplaudau pe Mircea, pe unul dintre cei mai mari, mai înţelepţi şi mai viteji voievozi români.

Prezentul aplauda trecutul! Aplaudându-l, investea în Viitor eterna dragoste de patrie!“

Textul face parte din antologia teatrală „Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii“ disponibilă în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa.  

Despre Dan Tărchilă  

Potrivit teatruldramaturgilor.ro, Dan Tărchilă s-a născut în 1923; „absolvă Facultatea de Medicină din București; în 1972 devine redactor-șef al revistei Astra, apoi director al Teatrului Dramatic din Brașov. În 1959  debutează ca dramaturg, eroii pieselor sale (istorice sau parabole, dezbateri sau monoloage ca «Io-Mircea Voievod», «Marele fluviu își adună apele», «Mireasa lumii», «Într-o gară mică» ș.a) fiind surprinși în momentele de criză a opțiunii. Deși critica de specialitate consideră că uneori rezolvarea conflictului este convențională, situându-i dramaturgia între «clipă și eternitate», subiectele rămân interesante și incitante. Scrisă în 1968, piesa «Hoțul perfect» se dovedește actuală și cincizeci de ani mai târziu“.

#citeștemaideparte
#memoriateatruluiconstănţean
#Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii
#Autoare - Anaid Tavitian, Georgeta Mărtoiu 
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .

DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa. 
 
Citeşte şi:
 
#RespectTeatru #CiteșteDobrogea #Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii Dr. Romeo Profit. Cu gândul și cu fapta la un semicentenar (galerie foto)
 
#RespectTeatru #CiteşteDobrogea #Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii 1951. Constanţa sovietică şi înfiinţarea Teatrului Dramatic (galerie foto)

#RespectTeatru #CiteşteDobrogea #Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii Prof. univ. dr. Ileana Berlogea. Din cutia amintirilor (galerie foto)

#RespectTeatru #CiteşteDobrogea #Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii Seri de teatru antic


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru solista Iacobina Vlad

01 Sep 2018 860

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Vasile Mihai

31 Aug 2018 1498

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Nina Udrescu (galerie foto)

30 Aug 2018 654

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Mircea Tegzeşiu (galerie foto)

29 Aug 2018 950

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Gina Tătaru

28 Aug 2018 749

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Milidi Tătaru (galerie foto)

27 Aug 2018 791

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru scenografa Eugenia Tărăşescu Jianu

25 Aug 2018 1021

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Ghiorghiţă Tănase (galerie foto)

24 Aug 2018 1015

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Gheorghe Stanciu (galerie foto)

23 Aug 2018 1546

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Paul Staicu

22 Aug 2018 1110

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Mihai Sorin Vasilescu (galerie foto)

21 Aug 2018 971

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregrafa Mireille Savopol (galerie foto)

20 Aug 2018 772

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Valentina Șambra (galerie foto)

18 Aug 2018 990

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Rodica Raicu Uretu

17 Aug 2018 1311

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru teatrologul Romeo Profit (galerie foto)

16 Aug 2018 891

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru solista Gabriela Popescu (galerie foto)

15 Aug 2018 730

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Radu Popescu

14 Aug 2018 753

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actriţa Ileana Ploscaru (galerie foto)

13 Aug 2018 785

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Gheorghe Parnica (galerie foto)

11 Aug 2018 1015

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Cristina Oprean (galerie foto)

10 Aug 2018 866

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actriţa Agatha Nicolau (galerie foto)

09 Aug 2018 798

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru tenorul Vasile Moldoveanu

08 Aug 2018 825

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actriţa Marieta Mihalcea (galerie foto)

07 Aug 2018 884

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Alexandru Mereuţă (galerie foto)

01 Aug 2018 905

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Eugen Mazilu (galerie foto)

31 Jul 2018 974

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru teatrologul Georgeta Mărtoiu

30 Jul 2018 812

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul şi compozitorul Aurel Manolache (galerie foto)

28 Jul 2018 929

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Gelu Manolache (galerie foto)

27 Jul 2018 954

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Liviu Manolache

26 Jul 2018 983

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Betty Lux

25 Jul 2018 1036

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actriţa Maria Lupu Vasilescu (galerie foto)

24 Jul 2018 1057

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru maestrul coregraf Fănică Lupu (galerie foto)

23 Jul 2018 872

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru muzicologul Dumitru Lupu (galerie foto)

21 Jul 2018 1205

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul şi directorul Jean Ionescu (galerie foto)

20 Jul 2018 970

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actriţa Viţa Ionescu (galerie foto)

19 Jul 2018 947

#RespectTeatruMedalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul şi directorul Lucian Iancu

18 Jul 2018 1072

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Călin Hanţiu (galerie foto)

17 Jul 2018 860

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru pianista Carmen Gutuleanu (galerie foto)

16 Jul 2018 775

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul şi directorul Lică Gherghilescu (galerie foto)

14 Jul 2018 1205

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru regizorul tehnic Nicolae Gheorghiu (galerie foto)

13 Jul 2018 921

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru impresarul artistic Muezel Geambec

12 Jul 2018 1426

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actriţa Aneta Forna Christu (galerie foto)

11 Jul 2018 827

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru muzicologul prof. Adrian Doxan (galerie foto)

10 Jul 2018 842

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru solista Veronica Diaconu

09 Jul 2018 845

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru directorul şi dirijorul Constantin Daminescu (galerie foto)

07 Jul 2018 883

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru regizorul Claudiu Cristescu (galerie foto)

06 Jul 2018 857

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Jean Constantin (galerie foto)

05 Jul 2018 1068

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actriţa Minodora Condur

04 Jul 2018 1001

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Vasile Cojocaru (galerie foto)

03 Jul 2018 1060

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Stela Cocârlea

02 Jul 2018 791