Visul poetului satiric Stelian Filip nu s-a împlinit nici la nouă ani de la moartea scriitorului

Zilele trecute s-au împlinit nouă ani de când scriitorul dobrogean Stelian Filip ne-a părăsit. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, profesor de limba română, redactor şi realizator şef de secţie la Radio România.
 

 
Poetul şi prozatorul s-a născut pe 18 septembrie 1924 în comuna Islaz, fostul judeţ Romanaţi, în prezent judeţul Olt şi a murit pe 2 ianuarie 2010, fiind înmormântat, la dorinţa sa, în cimitirul din Tuzla, chiar dacă avea loc de veci pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu. În 1926, familia poetului s-a mutat în comuna constănţeană Tuzla. Stelian Filip a vrut să rămână pe pământ dobrogean, chiar şi după ce a părăsit această lume.
 
Din dorinţa de a-i cinsti memoria într-un mod deosebit, fiica acestuia, Viorela Filip, a vrut ca şcoala din Tuzla să poarte numele lui Stelian Filip, dar s-a lovit fie de neştiinţa autorităţilor, fie de ignoranţă. În anul 2016 a depus dosarul prin care solicita atribuirea numele tatălui său şcolii din localitate, însă promisiunea pe care aleşii din Tuzla au făcut-o la un moment dat a fost dată uitării.
 
Aşa cum multe instituţii de învăţământ din localităţile în care s-au născut poeţi, prozatori, preiau numele acestora, în cazul comunei Tuzla, acest lucru nu a fost posibil.
 
Chiar dacă, în anul 2015, scriitorul Stelian Filip a devenit cetăţean de onoare al comunei Tuzla, iar la acel moment ideea că şcoala din localitate să îi poarte numele a fost bine primită, iar primarul Florin Micu i-ar fi promis cântăreţei Viorela Filip că acest lucru se va înfăptui, nu s-a întâmplat nicicum, indiferent că aceasta a fost şi dorinţa scriitorului înainte de moarte.
 
Viorela Filip spune despre tatăl său că „a fost un creator care a adus onoare comunei şi ţării sale, a fost o personalitate admirată şi cu o certă valoare în cultura românească. Şi tatăl meu, şi eu, am fost întotdeauna mândri că suntem tuzleni. A lăsat cu limbă de moarte să fie înmormântat în cimitirul comunei Tuzla, deşi putea fi înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu. A ales locul pe care l-a iubit cu sfinţenie şi patimă şi de unde a pornit drumul către marea lume literară: comuna Tuzla”.
 
Ignorată fiind de autorităţi şi revoltată din pricina faptului că orice demersuri ar fi făcut, nu s-a înfăptuit nimic, cântăreaţa Viorela Filip a decis ca pe viitor să îl cinstească chiar ea pe tatăl său, printr-un bust, aşezat în curtea casei, şi o placă comemorativă pe care intenţionează să scrie „De aici a plecat Stelian Filip să cucerească lumea literară şi aici s-a întors ca să-şi trăiască veşnicia”.
 

Din anul 2017 până în prezent, nu foarte multe s-au schimbat în privinţa atribuirii numelui lui Stelian Filip şcolii din Tuzla. Primarul nu a făcut niciun demers, chiar dacă promisiunea făcută tatălui cântăreţei a fost auzită de mulţi. Dezamăgită, Viorela Filip consideră că nu mai poate fi ajutată de nimeni. Aceasta a menţionat că acea comisie de la Inspectoratul Judeţean Constanţa care răspundea de numele date instituţiilor a fost desfiinţată, iar acest aspect a rămas la latitudinea primăriilor şi a consiliilor locale.
 
Chiar dacă Viorela Filip a înregistrat la Primăria Tuzla dosarul privind atribuirea numelui tatălui său şcolii din localitate, ea a fost tratată ca şi cum autorităţile nu cunoşteau deloc situaţia.

 

Despre Stelian Filip

 
Scriitorul Stelian Filip a fost elev al şcolii din Tuzla, dar a urmat cursurile liceale la Constanţa şi Bucureşti, pentru ca apoi să meargă la Bucureşti, acolo unde a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie, unde a susţinut lucrarea de licenţă pe tema operei lui Ion Luca Caragiale.
 
A debutat la revista „Papagalul”, în anul 1946, iar în 1953 a scris pentru revista „Tânărul scriitor”. A fost colaborator al revistelor umoristice, a scris articole cu caracter satiric, epigrame, poezii şi versuri în prozodie fixă.
 
Stelian Filip a murit la venerabila vârstă de 85 de ani. Dintre operele sale amintim: „Catrene… muşatesciene!”, Galaxia ochilor noştri”, „Parodii adevărate”. Opera sa cuprinde 19 volume, iar ultima carte scrisă de acesta, „Fabuliada”, este o antologie a creaţiilor sale. Aceasta a văzut tiparul în anul 2009.
 
Profesor, metodist cultural şi redactor, acesta a reprezentat România în oficiul internaţional de radio şi televiziune. Pentru că Stelian Filip a fost cunoscut şi remarcat de mulţi scriitori din jurul său, Aurel Baranga spunea despre acesta că este un poet desăvârşit. „Un poet autentic, de o nobilă conştiinţă”.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Viorelei Filip. Artista din Tuzla împlinește 72 de ani

15 Mar 2023 1359

#citeșteDobrogea Un deceniu de așteptări zadarnice pentru memoria poetului satiric Stelian Filip

02 Jan 2020 3041

Se împlinesc 10 ani de la decesul scriitorului dobrogean Stelian Filip

01 Jan 2020 1893

Șapte ani de la decesul scriitorului dobrogean Stelian Filip. Ce promisiune au făcut aleșii locali din Tuzla și au uitat de ea

03 Jan 2017 5982