ZIUA in judet

Despre meleagurile pe care l-ar fi purtat pașii pe poetul latin exilat în Tomis Interviuri Live. Ovidiu în anul Centenarului (galerie foto + video + documente)

Orașul Ovidiu este comunitatea despre care discutăm în această săptămână în cadrul proiectului „Interviu Live. Județul Constanța în anul Centenarului“.

Interviul live cu primarul orașului Ovidiu, George Scupra, va avea loc miercuri, 8 august, ora 14.00, pe https://www.facebook.com/ziuaconstanta/.
 
Vom discuta despre istoria localității, despre personalitățile care și-au lăsat amprenta asupra comunității, despre meleagurile pe care legenda spune că l-ar fi purtat pașii pe marele poet latin Ovidiu, exilat în Tomis în anii 9-17 e.n. Vom atinge și subiecte legate de strategii de dezvoltare a localității, investiții, identitate, fonduri europene, servicii publice, învățământ sau performanțe culturale și sportive. Așteptăm și întrebările dumneavoastră pentru invitatul ediției, în timp real, pe pagina noastră de Facebook.

Istoric și identitate
 

Orașul Ovidiu este așezat pe șoseaua națională ce leagă cel mai mare port al României - Constanța - de capitala țării, într-o zonă favorabilă dezvoltării agriculturii. Localitatea Ovidiu s-a dezvoltat din timpuri străvechi ca sat de agricultori și pescari. Cele mai vechi urme omenești din zona insulei Ovidiu și a împrejurimilor lacului Siutghiol sunt din paleoliticul mijlociu, dar cercetările arată că stratul cel mai profund de locuire este cel traco-get, peste care s-a suprapus cel geto-roman.
 
Alături de populațiile daco-getice-scitice, la fel de vechi, încă din secolul al VII-lea i.e.n., s-au întemeiat aici colonii grecești, în vecinătatea orașului, la numai 10 km depărtare fiind vestita colonie a Tomisului, iar în partea de sud a localității, pe malul lacului, s-au găsit urmele unui castru roman și ale unui apeduct care se pare că aproviziona așezarea de pe insulă.
 
Legat de numele insulei, se pune întrebarea dacă a existat vreo legătură între acest toponim dobrogean din timpurile noastre și marele poet latin Ovidiu, exilat în Tomis în anii 9-17 e.n., iar la bază stau numeroasele legende care au circulat în popor. După una dintre legende, cei doi stejari bătrâni ce se înalță pe insula ar fi fost plantați de Ovidiu, iar alta spune că mormântul marelui poet s-ar afla undeva pe insulă. În sprijinul acestor legende vin cercetările arheologice și , stabilind corelația dintre elementele de cultură materială de apartenență romană găsite pe insulă și în împrejurimi, de ce n-am admite ca ținutul acesta, loc de inspirație poetică, de recreație sufletească, să fi constituit colțul de refugiu al autorului „Tristelor si Ponticelor“?
 
Ca așezare, după documentele vremii, localitatea Ovidiu ar data de prin 1650, sub denumirea de Siliște, fiind compusă din câteva case, care, mai târziu, din cauza distrugerilor și a lipsei de apă, se va muta pe malul lacului Siutghiol, redenumindu-se în Canara. De la înființare și până în 1930, satul a purtat numele de Canara, nume de origine turcă ce se traduce prin „loc de unde se scoate piatra“, deoarece în împrejurimi se află îngrămădiri de dealuri pietroase unde s-au deschis cariere din cele mai vechi timpuri.
 
Satul Canara a aparținut înainte de 1880 comunei Anadalchioi, așezată la 3 km spre nord de Constanța pe șoseaua ce duce la Tulcea, iar între 1880 și 1909 intră în componența comunei Palazu Mare. Din anul 1909, luând o dezvoltare mai mare decât comuna de reședință, Palazu Mare, satul Canara a fost declarat comuna de reședință și pentru Palazu Mare până în anii 1920-1922, când cele două localități se separă definitiv. În anul 1930, Canara va primi numele de Ovidiu, după mica insula Ovidiu din lacul Siutghiol ce se află în dreptul localității, la o depărtare de circa 100 m. Lacul Siutghiol (nume turcesc ce înseamnă lacul de lapte - cu apă dulce), la nord de Constanța, păstrează numele lui Ovidiu, fapt consemnat de harta din 1722 a geografului vienez Tobias Lother.
 
Suprafața orașului este de 8198 ha, acesta fiind așezat pe podișul Dobrogean, având un aspect tabular, ușor inclinat spre lacul Siutghiol. Ca resurse naturale, în perimetrul localității Ovidiu se găsesc depozite de calcar, care au început să fie exploatate încă din cele mai vechi timpuri, dar mai intens după începerea portului Constanța. În formațiunile jurasice se mai găsesc zăcăminte de dolomită cu calități industriale reprezentate prin trei perimetre, în prezent exploatarea zăcământului făcându-se în carieră pentru necesitățile locale.

Elemente social-economice - culturale

În perioada de până în 1989, ponderea deosebită în potențialul economic era deținută de industrie, concretizându-se în următoarele unități industriale sau industrial-agrare: termocentrala Ovidiu, secția de prefabricate din beton armat și simplu, carierele de piatră, fabrica de conserve din legume și fructe, trei cooperative agricole de producție, o bază de aprovizionare tehnico-materială, două ferme ale Întreprinderii de stat Murfatlar și M. Kogălniceanu și întreprinderea intercooperatistă pentru producerea nutrețurilor combinate.
 
După Revoluția din 1989 au dispărut o serie de întreprinderi și au apărut altele noi. La ora actuală, există următoarele unități industriale sau agrar-industriale: exploatațiile de carieră (Dobromin SA și Uranus-Pluton SRL), Portul Ovidiu la Canalul Dunăre-Poarta Alba-Midia (unde se încarcă și se descarcă balastru și nisip), Ecluza 1 (Canal), Fabrica de conserve „Munca“, Agroserv (piese agricole), Baza 13 Ovidiu (aprovizionare pentru sectorul agricol), fabrica de confecții, un depozit de medicamente și unul de chimicale - Biochem, SC Metacom SRL, SC Astek SRL, SC Congaz SA, SC Da Vinci SRL.  
 
Orașul Ovidiu are o stație CF situată pe traseul principal de cale ferată care leagă Constanța de București, pe ruta Nazarcea - Dorobanțu.
Centrul cultural din localitate are o sală de 180 de locuri, o bibliotecă cu sală de lectură, două săli de expoziții, o sală dotată cu calculatoare și o sală de biliard. Aici își desfășoară activitatea Ansamblul folcloric „Dobrogeanca”, cunoscut atât în țară, cât și în străinătate.
 
În oraș există un grup școlar cu clasele I - XII, trei școli generale și patru grădinițe, unde își desfășoară activitatea atât elevi din Ovidiu, cât și din localitățile învecinate. Stadionul orășenesc are o capacitate de 2.000 de locuri și este dotat cu pistă de atletism. În localitate există patru biserici ortodoxe și două geamii - în structura populației existând o puternică comunitate musulmană.
 
Pe malul lacului Siutghiol există o unitate piscicolă a Institutului de Cercetări Marine din Constanța și o pescărie. La nord de localitate se află Unitatea de Vinificație Nazarcea, în zonă, două grupuri sociale - Nazarcea și Culmea, cu un număr total de 1.240 de locuitori.
 
Bibliografie: Monografia Orașului Ovidiu - Primăria orașului Ovidiu; Monografia județului Constanța - Editura Sport-Turism, București, 1980)
 

Personalitățile orașului Ovidiu

 Încă din anul 1933, orașul Ovidiu a beneficiat de un cămin cultural. Acesta se numea „Nădejdea noastră” și îl avea ca președinte pe preotul localității, Ion Turcu. În perioada comunismului, la Ovidiu se construiește un nou cămin cultural în perioada 1958 -1960, iar astăzi, comunitatea se bucură de un Centru Cultural, inaugurat în 2001 și reabilitat în 2015. Centrul poartă numele artistei Elena Roizen, considerată una dintre personalitățile care au făcut cinste comunității, cântecele sale dăinuind mai departe. Artista s-a născut în Ovidiu și a debutat la Radiodifuziunea Română, cu cântecul „Hai, Dunărea mea“, în 1965. În 1997, marea interpretă a cântecului popular dobrogean s-a stins.
 
Și Căminul Cultural din Poiana poartă numele unui artist cunoscut în România. Este vorba despre Gabriel Cotabiță, a cărui familie își are rădăcinile în satul Poiana. Activităților culturale li se alătură istoria sportivă a orașului, care a atins apogeul în 2009, atunci când cel mai important fotbalist din România, Gheorghe Hagi, a decis să înființeze o academie de fotbal la Ovidiu. Academia de fotbal „Gheorghe Hagi” a preluat echipa ovidienilor din Liga a III-a și a transformat-o în „Viitorul Constanța”, echipă care în 2017 a reușit să câștige campionatul Ligii Naționale.
 
O altă personalitate a orașului este doctorul Nicolae Țibrea, medicul ovidienilor de 60 de ani. La 86 de ani, el profesează în centrul medical de permanență din oraș care-i poartă numele. Povestea doctorului o veți citi însă,  zilele următoare, la rubrica „Omul Centenar”.
 
Nu în ultimul rând, merită amintit că orașul Ovidiu a marcat recent un moment cultural important. La inițiativa primarului George Scupra, au fost lansate cartea și filmul documentar „Ovidiu 100“. Ambele creații sunt realizate de Primăria și Consiliul Local Ovidiu, sub logo-ul „România 100“ (centenarul Marii Uniri), dar și sub semnul bimilenarului ovidian (2.000 de ani de la moartea poetului Ovidiu). Evenimentul s-a desfășurat în cadrul galei „Ovidiu 100“, bucurându-se de prezența unor personalități marcante din mediul academic, cultural, istoric, a unor europarlamentari, deputați, senatori, oameni de afaceri.
 
Una dintre prioritățile administrației locale din Ovidiu vizează promovarea și cunoașterea identității locale a orașului. Astfel, filmul și cartea prezintă transformările și viața comunității din Ovidiu din ultimii 100 de ani.

„Ideea unui film și a unei cărți despre poetul Ovidiu și despre orașul nostru este strâns legată, în primul rând, de marcarea a două evenimente deosebite din acest an: centenarul Marii Uniri și bimilenara ovidiană. Sunt două evenimente pe care un muritor nu le poate prinde decât o dată în viață. Pentru comunitatea noastră e foarte important să prezentăm dezvoltarea orașului Ovidiu în ultima sută de ani. Este de datoria noastră să lăsăm o moștenire culturală și identitară generațiilor viitoare. Am făcut eforturi susținute pentru a crea în timp o dezvoltare durabilă, pentru a sprijini mediul economic, de afaceri, punând însă întotdeauna accent pe tot ce înseamnă sport, cultură, educație, întrucât, până la urmă, aceasta e moștenirea pe care vrem să o lăsăm noilor generații. Și, nu în ultimul rând, pentru că ne dorim să creștem calitatea vieții în Ovidiu“, a declarat primarul orașului Ovidiu, George Scupra.
 
În numele comunității locale, acesta le-a înmânat medalii lui Constantin Țițineanu, lui Cristian Cealera, lui Dan Cojocaru și lui Cristian Andrei Leonte, membri ai echipei de realizare a filmului și a cărții „Ovidiu 100”.

 

Echipă liberală la conducerea orașului

Primarul orașului Ovidiu este George Scupra (PNL), care face echipă cu viceprimarul Doru Cumpănașu (PNL). Consiliul Local Ovidiu este format din consilierii Doina Gheorghe (PND), Carmen Soancă (PSD), Emilia Valentina Giogea (PSD), Adrian Marin (PSD), Robert Cristian Bădoiu (PNL), George Băltărețu (PNL), Daniela Bîrsan (PNL), Răzvan Claudiu Călinescu (PNL), Nicolae Frangeti (PNL), Nelu Darie (PNL), Ionuț Doncea (PNL), Dorina Iancu (PNL), Gheorghe Manole (PNL), Dan Pîndichi (PNL), Ion Strungaru (PNL), Sesnur Suliman (PNL). Declarațiile de avere și de interese ale aleșilor locali din Ovidiu pot fi consultate în secțiunea „Documente”.
 
Primarul orașului Ovidiu, George Scupra, a semnat, recent, contractul de finanțare nr. 1897 pentru proiectul „Zona de relaxare și agrement în orașul Ovidiu”, încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru POR, proiect ce constă în realizarea a două parcuri de agrement în orașul Ovidiu.
 
Administrația locală și-a propus să reconstituie până în 2022 Castrul Roman și deja a demarat lucrările de construcție a grădiniței și școlii generale din satul Poiana. Un alt proiect vizează construirea unui „Ponton acostare ambarcațiuni mici și delimitare culoar trafic pentru ambarcațiuni mici“, pe malul lacului Siutghiol.
 
Despre celelalte proiecte aflate în evaluare sau derulare vom discuta miercuri, la Interviu Live, cu primarul George Scupra.

 

Accesând secțiunea „Video”, puteți urmări filmul „Ovidiu 100”, realizat de Primăria orașului Ovidiu și Imago Studio, cu ocazia Centenarului.


 
Citește și:
 
Oameni ale căror reușite, idei, eforturi vor modela județul Constanța în următorii 100 de ani Lansăm „Interviuri live ZIUA de Constanța“

 
Istoric, personalități, proiecte, identitate, dezvoltare Interviuri Live. Techirghiol în anul Centenarului (galerie foto + documente)

Techirghiol. Omul Centenar Părintele Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai importanți duhovnici ai ortodoxiei române

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Marele război la Porţile Constanţei", reconstituire istorică în Piața Ovidiu

13 Nov 2018 380

Cum arată clipul de promovare a stațiunii Mamaia și a orașului Constanța. Ce imagini au fost surprinse (video)

12 Nov 2018 507

Gică Hagi - „E lucru mare!“ Cu şase titulari cu vârsta între 19 şi 21 de ani, FC Viitorul a dominat clar Concordia Chiajna

12 Nov 2018 700

Remiză între FC Viitorul și Concordia Chiajna în meciul de la Ovidiu

10 Nov 2018 392

FC Viitorul joacă sâmbătă la Ovidiu contra Concordiei Chiajna Gică Hagi - „Sperăm să obținem o victorie frumoasă”

09 Nov 2018 269

Avarie RAJA pe strada 9 Mai, din orașul Techirghiol. Ce abonații sunt afectați

09 Nov 2018 245

Oficial de la IPJ Constanța. Cum s-a petrecut accidentul de ieri seară de la ieșire din Ovidiu, zona Celsy. O autoutilitară s-a răsturnat

09 Nov 2018 856

UPDATE. Accident rutier la ieșire din Ovidiu, în zona Celsy. O mașină răsturnată. Două victime (galerie foto+video)

08 Nov 2018 1881

Se pun în vânzare biletele la meciul FC Viitorul - Concordia Chiajna. Cu ce preț poate fi achiziționat un bilet

07 Nov 2018 320

Șofer depistat în trafic pe raza orașului Ovidiu fără permis de conducere. Suspectul a fost arestat preventiv

07 Nov 2018 257

Activitate rutieră Judeţul Constanţa. Dosare penale pentru mai mulţi şoferi. De ce au fost sancţionaţi

07 Nov 2018 279

Servicii moderne, bazate pe tehnologie Biblioteca orăşenească Ovidiu, înscrisă în competiţia RO Smart

07 Nov 2018 489

Judeţul Constanţa Tânăr fără permis de conducere, depistat de poliţişti

06 Nov 2018 791

Fermă avicolă, înfiinţată la Ovidiu. Cine este beneficiarul (document)

06 Nov 2018 469

Avarie Enel la stația de pompare Caragea-Dermeni din Ovidiu, judeţul Constanţa

05 Nov 2018 334

Fotbalul judeţului Constanţa Rezultatele din etapa a 15-a a Ligii a 4-a

04 Nov 2018 661

FC Viitorul joacă duminică cu Dunărea Călărași Gică Hagi - „Cred că va ieși un meci foarte frumos” (galerie foto)

03 Nov 2018 460

Fotbalul judeţului Constanţa. Meciurile din weekend, de la Ligile a 4-a, a 5-a şi a 6-a (program + clasamente complete)

03 Nov 2018 479

Comunicat de presă Concurs de recrutare la Primăria Ovidiu, pentru ocuparea a cinci posturi vacante. Detalii

02 Nov 2018 581

Atenţie şoferi! Transport agabaritic pe ruta Constanţa-Tulcea

29 Oct 2018 488

Accident rutier la Medgidia. Două mașini implicate. Un bărbat a fost rănit. Ce au stabilit polițiștii

26 Oct 2018 317

Județul Constanța. Pericol de explozie la Ovidiu. O conductă de gaz a fost fisurată pe strada Primăverii. Pompierii chemați în ajutor

26 Oct 2018 2039

Accident rutier la ieşire din Ovidiu. Două maşini, implicate. Trafic îngreunat (video)

24 Oct 2018 1912

Constanța Transport agabaritic pe ruta Aeroport Mihail Kogălniceanu - Corbu

23 Oct 2018 609

Proiectul pentru situații în caz de urgență, lansat de Primăria Ovidiu George Scupra - „Ne dorim să creștem gradul de siguranță al cetățenilor“

23 Oct 2018 480

La Festivalul Național „Crizantema de aur“, ediția 51 Premiu special pentru piesa interpretată de baritonul Iulian Bratu

23 Oct 2018 854

FC Viitorul Under-19 joacă mâine la Zagreb în Liga Campionilor. Meciul va fi transmis în direct

22 Oct 2018 440

FC Viitorul, învinsă la Ovidiu de Sepsi Sf. Gheorghe Cătălin Anghel - „Am comis greşeli individuale şi colective impardonabile“

22 Oct 2018 588

Sepsi Sf. Gheorghe a învins FC Viitorul la Ovidiu, după un meci cu cinci goluri!

20 Oct 2018 767

FC Viitorul joacă fără Ianis Hagi la meciul de la Ovidiu cu Sepsi Sf. Gheorghe (galerie foto)

20 Oct 2018 634

Avarie RAJA! Mai multe localităţi, fără apă potabilă

19 Oct 2018 321

11 cupluri din Ovidiu care au împlinit jumătate de secol de căsătorie, premiate de primarul George Scupra

19 Oct 2018 640

Cutremur în Marea Neagră! La ce adâncime s-a produs şi care a fost magnitudinea

18 Oct 2018 377

Judeţul Constanța, sub cod galben de ceață densă. Când expiră atenționarea meteorologilor și ce localități sunt afectate

18 Oct 2018 252

FC Viitorul joacă sâmbătă la Ovidiu cu Sepsi Sf. Gheorghe. Biletele de intrare la meci se pot achiziţiona de joi

17 Oct 2018 668

Revista presei locale

17 Oct 2018 385

Comunicat de presă Proiectul „Sit arheologic Ovidiu - conservare, reconstituire parțială și punere în valoare a Castrului Roman”, lansat, azi, de Primăria Ovidiu

16 Oct 2018 533

FC Viitorul a câștigat amicalul cu Dunărea Călărași (galerie foto)

13 Oct 2018 1136

Percheziție la o adresă din Constanța. Vizat, un tânăr suspectat de proxenetism. Ce au stabilit anchetatorii

12 Oct 2018 1510

Mai multe centre din subordinea DGASPC Constanţa necesită reparaţii. Iată ce probleme sunt! (document)

11 Oct 2018 594

UPDATE. SSC Farul - U Cluj, miercuri, la Constanţa Petre Grigoraş - „Aşteptăm cât mai mulţi spectatori la meci!”

09 Oct 2018 2329

Județul Constanța. Accident rutier la ieșire din Ovidiu în sensul giratoriu. Un TAB al Poliției Militare implicat (video)

09 Oct 2018 6119

Sâmbătă, FC Viitorul va disputa la Ovidiu un meci amical cu o echipă de Liga 1

09 Oct 2018 538

SSC Farul revine acasă! Miercuri, meci cu U Cluj „Vocile voastre să fie din nou auzite la unison, pe stadionul unde s-a scris istorie“

09 Oct 2018 2187

Fotbal. Judeţul Constanţa Rezultatele înregistrate în etapa a 11-a a Ligii a 4-a (galerie foto)

07 Oct 2018 1363

Fotbalul judeţului Constanţa Ce meciuri se joacă în weekend în Liga a 4-a, a 5-a şi a 6-a

06 Oct 2018 942

„El crede că poate să joace fotbal doar cu talentul“ Gică Hagi, supărat. Un jucător nu mai face parte din lotul primei echipe

06 Oct 2018 1150

Accident rutier la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu din Constanța. O persoană a fost rănită (galerie foto + video)

04 Oct 2018 1584

DIICOT. Bărbaţi, reţinuţi pentru operaţiuni cu etnobotanice (document)

04 Oct 2018 505

Accident rutier în Ovidiu. Două persoane, rănite. Intervine elicopterul SMURD (galerie foto+video)

04 Oct 2018 1757