„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Sediul BNR Constanța, „inima“ monetară din Piața Ovidiu - Constanța, readus la viață de lucrările întreprinse de Aedificia Carpați

  • Aedificia Carpați SA a fost antreprenorul general al lucrărilor de reabilitare, consolidare și modernizare întreprinse la Banca Națională a României – Sucursala Constanța.
  • Grație lucrărilor întreprinse de Aedificia Carpați SA și partenerii săi pentru acest proiect, bijuteria arhitecturală din Piața Ovidiu ce reprezintă o veritabilă „inimă monetară“ a Constanței, a fost redată comunității.
Un imobil impunător, trecut prin diferite schimbări de regim, bătut de vânturi, ploi și răbdător în fața imprevăzutului de zi cu cu zi se dezvăluie falnic în sufletul Constanței vechi, fiind o adevărată „inimă“ monetară!
 
Banca Națională a României – Sucursala Constanța, căci despre ea este vorba, este bijuteria arhitecturală din Piața Ovidiu, învecinată cu Portul Constanța, „poartă“ a României dinspre Marea Neagră.
 
Din anul 2019, imobilul a fost redat publicului, strălucitor și falnic ca odinioară, grație amplelor și complexelor lucrări de reabilitare, consolidare și organizare întreprinse de compania bucureșteană Aedificia Carpați SA și partenerii săi pentru acest proiect.
 
Puțini sunt însă cei ce cunosc istoria acestei veritabile bijuterii arhitecturale, momentele sale mai grele, toate culminând cu renașterea din martie 2019.
 
Clădirea ce „veghează“ Portul Tomis de peste 100 de ani
 
Construcţiile sunt singurii martori ai istoriei care nu mint. Adesea, însă, trecerea timpului, alături de alți factori agresivi duc la amuţirea acestor martori sinceri, iar poveştile pe care ei le ştiu, dar nu le mai pot arăta, riscă să fie pierdute pentru totdeauna.
 
Este o muncă titanică încercarea de a recupera istoria, salvând construcţiile unor vremuri apuse. Însă când o astfel de muncă este realizată de profesionişti, rezultatele vorbesc de la sine, iar clădirile şi imobilele ce păreau pierdute istoriei  îşi recapătă vocile.
 
Cazinoul din Constanța nu este singura lucrare de salvare a unei clădiri vechi întreprinse de compania Aedificia Carpați în oraşul de la malul mării.
 

Sub deviza „Restaurăm istoria și construim viitorul“, în martie 2019, societatea de construcţii a redat comunităţii sediul local al Băncii Naţionale Române, în urma unor complexe lucrări de reabilitare, consolidare și modernizare întreprinse alături de partenerii săi pentru acest proiect.
 
Fost Hotel Mercur, sediul din Constanţa al Băncii Naționale Române este situat în Piaţa Ovidiu, aproape de graniţa cu marea, fiind ridicat pe faleza înaltă la poalele căreia se află Portul Turistic Tomis.

 
Autorizația de construcţie pentru imobilul ce avea să devină Hotelul Mercur, din Constanţa, a fost semnată în luna iunie 1913, iar noua clădire urma să fie ridicată pe locul ce înainte susţinea fostul Hotel Gambetta.
 
Gambetta fusese demolat cu un an înaintea emiterii autorizaţiei de construcţii pentru Hotel Mercur, dat fiind că fundaţia sa nu era solidă şi exista riscul prăbuşirii.
 
Clădirea, naționalizată în 1948
 
Inaugurat în anul 1916, Hotelul Mercur deţinea cele mai moderne dotări tehnologice ale vremurilor sale, inclusiv apă caldă curentă, calorifere şi ascensoare.
 
Ulterior, hotelul a cedat locul diferitelor sucursale bancare ce şi-au găsit locul în imobil.
 
În cele din urmă, în 1948, clădirea a fost naţionalizată şi a devenit sediul Băncii Naţionale a României - Constanţa.
 
Sucursala Constanța a BNR a funcţionat în acest sediu fără întrerupere până în anul 1998, când au fost iniţiate ample lucrări de renovare şi consolidare.
 
După diverse poticniri birocratice, contestații şi licitaţii, în anul 2014, contractul privind renovarea şi consolidarea sediului BNR din Piaţa Ovidiu - Constanţa a fost atribuit antreprenorului Aedificia Carpaţi.
 
Inaugurarea din 2019
 
Lucrările au fost finalizate de Aedificia Carpaţi la finele anului 2018, iar sediul renovat al Sucursalei Regionale Constanţa a BNR a fost inaugurat în prezenţa autorităţilor pe data de 18 martie 2019, în anul în care s-au împlinit 125 de ani de operaţiuni bancare ale BNR în Dobrogea.
 
Imobilul este construit în stil eclectic şi are multe elemente decorative ce aparţin stilului neo-românesc. Acesta a fost inclus în lista monumentelor istorice din Constanţa, întocmită de Misterul Culturii.
 
La discursul de inaugurare a sediului, după finalizarea lucrărilor, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, afirma că „au fost mulți cei care au considerat că unirea Dobrogei cu România nu era o binefacere pentru tânărul stat român, dar au fost și alții, care, pentru a-l parafraza pe Mihail Kogălniceanu, într-un discurs din 1882, credeau în viitorul Dobrogei, așa cum credeau în viitorul României. Cei din urmă erau convinși că România nu putea să aibă un viitor, dacă nu se bucura de avantajele comerciale și strategice date de stăpânirea unui port maritim“.
 
În martie 2019, Mugur Isărescu spunea: „acum, când și Banca Națională a României marchează 125 de ani de la deschiderea porților celei dintâi dintre agențiile sale din Dobrogea în luna mai a anului 1894, putem spune că cei care acum cinci sferturi de veac au decis ca banca de emisiune să fie prezentă pe țărmurile mării în străvechiul Tomis, devenit peste veacuri Constanța, au crezut, așa cum credem și noi, în viitorul României“.
 
Sursa foto: Primăria Constanța
 
Citește și
„Restaurăm istoria și construim viitorul“
Palatul Băncii Naționale a României și amplele lucrări ce au redat monumentului farmecul istoric

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Remon Proiect SRL, proiectantul general al renașterii Cazinoului din Constanța, asistență tehnică pentru lucrările de la terasă și zidul de apărare. „Cazinoul nu poate fi «uitat»“ (DOCUMENT)

05 Jun 2024 780

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Universitatea Națională de Arhitectură, prestigios giuvaier arhitectural ce continuă să inspire noile generații, grație lucrărilor Aedificia Carpați (FOTO)

30 May 2024 678

Licitații Constanța Cazinoul din Constanța, la un pas de renaștere! Aedificia Carpați, compania ce restaurează monumentul, se va ocupa și de lucrările exterioare (DOCUMENT)

01 May 2024 1139

Restaurăm istoria și construim viitorul“ Schitul Darvari, odihnă pentru suflet în inima Bucureștilor! Lucrări impresionante l-au adus din veacul lui Ghica-Voievod până azi (FOTO)

31 Mar 2024 806

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2394

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 1264

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Complexul Romsilva, construit ca o metaforă ce amintește de statornicia pădurilor seculare

21 Feb 2024 997

FOTOREPORTAJ Cazinoul, vânt din pupa pentru restaurare! Pardoseli ca ape cristaline, tâmplărie exterioară de nota 10 și „misterul“ sursei de încălzire din interior

09 Feb 2024 2009

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Mânăstirea Antim, dovada vie din inima Bucureștilor a unui timp în care viața era mai grea, dar oamenii mai buni

31 Jan 2024 894

VIDEO EVOLUȚIE LUCRĂRI Cazinoul din Constanța, patru ani pe drumul renașterii! „Va străluci“ (FOTO+VIDEO)

15 Jan 2024 1445

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Muzeul Țăranului Român, leagăn al sufletului românesc. Despre impresionantele lucrăril ce îl fac să respire, din nou, viață (FOTO)

30 Jul 2023 2677

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Mii de arii minunate și voci dumnezeiești, reunite cu emoțiile vii ale miilor de spectatori, sub acoperișul Operei Naționale București, monument istoric refăcut cu atenție și migală

10 Apr 2023 1881

Cazinoul din Constanța, promisiunea care învinge scepticismul (VIDEO)

10 Nov 2022 6845

Vestea bună de la Cazino Constanța! (GALERIE FOTO)

23 Sep 2022 2301

Cele mai frumoase momente ale Cazinoului Constanța, de la abandon! Ziua din care Cazinoul ne-a lăsat să vedem că renaște (FOTO-VIDEO)

20 Aug 2022 3051