Primaria Lipnita rezolva problemele populatiei

Inca din primele zile ale mandatului, primarul Ion Dinu s-a preocupat de implementarea mai multor proiecte importante pentru comunitate * In acest an, va fi realizat sistemul de alimentare cu apa pentru satele Coslugea si Carvan * Soseaua de piatra din Lipnita a fost realizata pe o suprafata de aproximativ 300 de metri in zona Veterani # Locuitorii din satele Lipnita, Coslugea si Canlia vor fi conectati, in perioada imediat urmatoare, la sistemul de cablu * In perioada 21 iulie - 01 august, trei elevi ai Scolii generale din Lipnita vor fi invitati in Franta, pentru un schimb de experienta

Pentru anul in curs autoritatile administrative locale din comuna Lipnita si-au propus sa implementeze o serie de proiecte importante pentru comunitate. Primarul comunei, Ion Dinu, considera ca anul 2004 este unul deosebit de important, in care se vor continua actiunile demarate anul trecut.Pana in prezent, Primaria si Consiliul Local au realizat o serie de reparatii curente la gradinita din satul Lipnita si reparatii capitale la scoala generala din satul Coslugea. Potrivit declaratiilor primarului Dinu, cele doua cladiri au fost renovate deoarece aveau o vechime de peste o suta de ani si nu mai beneficiasera de reparatii de foarte mult timp. De asemenea, institutiile de invatamant din satele Lipnita si Coslugea au fost imprejmuite cu gard, astfel incat elevii sa nu fie in pericol de accidentare atunci cand se afla in recreatie. "Pentru a moderniza cat de cat aspectul claselor, toate scolile de la nivelul comunei beneficiaza, inca de la inceputul anului scolar, de mobilier nou", a precizat primarul Ion Dinu. Modernizarile institutiilor de invatamant au costat aproape 500 de milioane de lei, suma fiind acoperita din bugetul local.

Peste 700 de milioane de lei pentru refacerea bisericilor

Pe de alta parte, toate fantanile si cismelele, in numar de 18, din satele Cuiugiuc, Canlia, Izvoarele si Coslugea au fost igienizate. In ceea ce priveste reabilitarea si modernizarea lacasurilor de cult, seful administratiei locale din Lipnita a mentionat ca "Primaria si Consiliul Local au alocat peste 700 de milioane de lei pentru refacerea acestor biserici". In acest context, au fost reparate bisericile din satele Izvoarele, Lipnita, Carvan si Coslugea. "Biserica din satul Coslugea a necesitat aproape 600 de milioane pentru a fi reparata in totalitate. Si asta din cauza faptului ca era intr-o stare jalnica. Aici am montat geamuri si usi de tip termopan, am refacut acoperisul, iar pictura a fost refacuta", a completat Ion Dinu.O alta prioritate a administratiei locale a fost si cea a amenajarii unor garsoniere pentru doua cadre didactice calificate, a unui birou de politie si a unui camin cultural. "Pentru realizarea acestor obiective au fost executate reparatii capitale la sediul fostului CAP din satul Carvan", a mai spus Dinu.

Sistem modern de alimentare cu apa potabila

Pentru acest an, pe lista de prioritati figureaza actiunile de realizare a sistemului de alimentare cu apa pentru satele Coslugea si Carvan, acesta fiind un program guvernamental. "Acest program este o prioritate esentiala a autoritatilor locale deoarece din cele sapte sate ale comunei doar unul avea sistem centralizat de alimentare cu apa, iar pe viitor aproape 1700 de locuitori vor beneficia de apa potabila curenta", a subliniat Ion Dinu. Primarul comunei a afirmat ca lucrarea este finantata atat de Ministerul Transporturilor, Turismului si Locuintei, cat si de Consiliul Judetean Constanta, iar sistemul va fi unul la standarde de ultima generatie. Tot pentru acest an se va avea in vedere finalizarea actiunilor de pietruire a drumurilor intravilane, in buget fiind prevazute aproximativ doua miliarde de lei pentru acest proiect. In acest sens, a demarat deja actiunea de turnare a covorului asfaltic pe drumul comunal DN 3 Coslugea si intravilan din Coslugea si Lipnita. De asemenea, a inceput deja pietruirea drumurilor intravilane din satele Canlia, Goruni, Carvan, Cuiugiuc si Izvoarele. Pentru a intari declaratiile primarului, viceprimarul comunei, Vasile Dumitrascu, a precizat ca "soseaua de piatra din Lipnita a fost realizata pe o suprafata de aproximativ 300 de metri in zona Veterani, in acest moment fiind functionabila".

Sistem de cablu TV pentru populatie

In ultimul timp, autoritatile locale s-au confruntat cu o serie de cereri de la locuitori pentru a beneficia de retea de cablu TV. Pentru ca in cateva sate ale comunei existau mai multi doritori, Primaria si Consiliul Local Lipnita au decis sa realizeze demersurile necesare pentru instalarea cablului de televiziune. Potrivit declaratiilor primarului Ion Dinu, in acest moment locuitorii doresc sa se informeze si sa isi poata petrece timpul liber intr-un mod cat mai placut. In acest sens, in perioada imediat urmatoare, cetatenii din satele Lipnita, Coslugea si Canlia vor fi conectati la sistemul de cablu.

Trei elevi din Lipnita, invitati in Franta

Beneficiara a unei subventii europene, Scoala generala din Lipnita realizeaza, in acest moment, mai multe proiecte cu institutii de invatamant din Franta. Potrivit declaratiilor directorului Scolii generale Lipnita, Ion Sulea, in acest moment se deruleaza, in cadrul proiectului "Serviciul de voluntariat", o serie de activitati cu elevii. "O tanara din Franta desfasoara, zilele acestea, activitati extracurriculare impreuna cu elevii claselor I-IV, ceea ce reprezinta o noutate si un privilegiu pentru aceasta comuna", a precizat directorul institutiei de invatamant. Avand in vedere ca acest parteneriat cu doua localitati din Franta se desfasoara din anul 1990, de-a lungul anilor mai multi elevi din comuna au efectuat vizite in aceasta tara. "In perioada 21 iulie - 01 august, alti trei tineri, elevi ai scolii, vor fi invitati in Franta pentru a face un fel de schimb de experienta cu tinerii francezi. Aceasta vizita reprezinta o continuare a actiunilor anterioare derulate intre institutiile de invatamant dintre cele doua state", a conchis Ion Sulea.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 617

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 853

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 869

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 602

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 766

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 646

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 859

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1486

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 713

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 522

Cumpărări directe Constanța În satul Moșneni, comuna 23 August, se va construi un teren de sport multifuncțional (DOCUMENT)

16 Apr 2024 756

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. CS Peștera a câștigat cu 12-0

15 Apr 2024 1290

Cumpărări directe Constanța Alsar Pro Construct SRL a bifat trei contracte cu Primăria Grădina în valoare de peste 300.000 lei (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 459

Constanța „Nu te vom uita!“. Competiție memorială în amintirea celui ce a fost Paul Cămui, antrenorul de volei decedat la numai 27 de ani

14 Apr 2024 1078

Farul Constanța Pe lângă Louis Munteanu, și Mihai Popescu ar fi pe lista de achiziții a FCSB. Ce a declarat Gheorghe Hagi

12 Apr 2024 1092