Dilema primarului Marian Dan A fi sau a nu fi incompatibil?! (document)

Deleni_primar_Marian_Dan_02.jpgPrimarul comunei Deleni figurează la Registrul Comerţului ca administrator al firmei SC Inter Dan Production SRL

După validarea în funcţia publică, unii primari au omis să-şi încheie socotelile cu afacerile pe care le administrau înainte să devină primari. Într-o astfel de situaţie se află şi primarul comunei Deleni, Marian Dan, care figurează la Registrul Comerţului ca administrator al firmei Inter Dan Production SRL.

Conform legii, funcţia de primar este incompatibilă cu cea de administrator de firmă, iar constatarea stării de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţia publică. Aşa cum spuneam, primarul comunei Deleni, Marian Dan, figurează în baza de date oficială a Registrului Comerţului ca administrator al SC Inter Dan Production SRL, înfiinţată în 1996. Menţionăm că firma se află în lichidare, însă nu a fost radiată, specialiştii precizând că în această situaţie primarul este incompatibil.

De precizat că Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei prevede la art. 87, alin. 1), lit. d) că „funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice".

Şi Legea ANI prevede la art. 47, alin. (3) că „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective".

Se putea retrage în 15 zile de la validarea mandatului

Conform legii, pentru a nu deveni incompatibil cu funcţia publică, primarul a avut timp să se retragă din funcţia de administrator de firmă, după validarea mandatului de primar. Potrivit art. 91, alin. (1) din Legea 161/2003, starea de incompatibilitate intervine numai după validarea mandatului. „Alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie (...)", se arată în alin. (3) al art. 91 din Legea 161/2003. Aşadar, primarul Marian Dan a avut la dispoziţie 15 zile să se retragă din funcţia de administrator al SC Inter Dan Production SRL.

Reprezentanţii ANI spun că este incompatibil

Potrivit datelor furnizate de către Registrul Comerţului, firma se află în lichidare, însă edilul nu s-a retras din funcţia de administrator, deşi societatea a fost preluată de către un lichidator. Societatea nu şi-a mai depus bilanţul anual la Registrul Comerţului din 2004. Pentru a ne lămuri asupra incompatibilităţii în acest caz, i-am contactat pe reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Reprezentanţii Departamentului de Comunicare al ANI ne-au răspuns la întrebare citând tot din Legea 161/2003 privind regimul incompatibilităţilor, mai exact din acelaşi articol 87. „Funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu cea de administrator şi cu calitatea de comerciant persoană fizică", ne-au declarat reprezentanţii Departamentului de Comunicare al ANI.

Marian Dan: „Când o să termine lichidatorul, o să mă radieze şi pe mine"

Contactat telefonic, primarul comunei Deleni s-a arătat mirat că figurează la Registrul Comerţului ca administrator al firmei SC Inter Dan Production SRL. „Firma este în faliment. Este la lichidator de ani de zile. Eu nu mai am niciun drept acolo. Când termină lichidatorul, probabil o să mă radieze şi pe mine", ne-a declarat primarul Marian Dan, care a adăugat că, din punctul său de vedere, nu este incompatibil. „Dar ce, firma a făcut afaceri cu primăria?", a adăugat el.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ACS Power Gym Constanța Medalii de aur la Campionatul Balcanic pentru Elena Novac, laureată cu titlul de campioană absolută la Fitness Challenge (GALERIE FOTO)

02 May 2024 1693

Baschet CSM Constanța trimite seria cu CSU Sibiu în meciul decisiv (GALERIE FOTO + VIDEO)

29 Apr 2024 745

Baschet CSM Constanța a cedat dramatic în primul meci cu BC CSU Sibiu

25 Apr 2024 669

Cumpărări directe Constanța Ambarcațiune achiziționată de Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ (DOCUMENT)

25 Apr 2024 440

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 949

Handbal CSM Constanța, înfrângere cu Politehnica Timișoara, dar e în continuare favorită la locul doi

20 Apr 2024 899

Lumea marinarilor Aplauze pe scena Atlanticului. „Mircea”, SUA, botez marinăresc

18 Apr 2024 1097

Șapte handbaliști de la CSM Constanța, în lotul României pentru dubla de calificare cu Cehia

17 Apr 2024 650

Baschet CSM Constanța va juca pentru locurile 5-8, după trei înfrângeri cu CSM CSU Oradea (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 866

Baschet Duelul CSM CSU Oradea - CSM Constanța se reia pe litoral, marți, 16 aprilie 2024. „Băieții noștri mizează pe tribune pline!“

16 Apr 2024 449

Trei echipe de juniori de la Farul Constanța, calificate în semifinalele campionatelor

15 Apr 2024 781

Constanța „Nu te vom uita!“. Competiție memorială în amintirea celui ce a fost Paul Cămui, antrenorul de volei decedat la numai 27 de ani

14 Apr 2024 1123

Cumpărări directe Constanța Unitatea Militară 02132, din Constanța, cumpără de la SC Drapelul Personalizat SRL aproape 800 de drapele

13 Apr 2024 496

Baschet Vicecampioana României, CSM CSU Oradea, conduce cu 2-0 CSM Constanța în sferturile Ligii Naționale

11 Apr 2024 601

Baschet CSM Constanța, înfrângere în prima partidă cu vicecampioana CSM CSU Oradea. Joi, cele două echipe se duelează din nou

10 Apr 2024 491