CARTEA ZILEIAngus Roxburgh, Vladimir Putin – Un țar în căutarea unui nou imperiu

 


  Revin cu prezentarea unei alte cărți despre Vladimir Putin fără a insista totuși cu acest personaj controversat și carismatic în același timp, care intrigă contemporanii. Cartea de astăzi mi se pare interesantă pentru un alt motiv și anume unicitatea lui Putin conform afirmațiilor autorului cărții de prezentate de către noi astăzi. Liderul național al Rusiei, așa cum îl numește Roxburgh,  nu seamănă cu nici un alt președinte sau lider al lumii. După un debut timid și stângaci Putin devine un lider autoritar, fără inhibiții și un narcisist afirmă autorul. Noul Țar nu ratează nici o ocazie pentru a-și etala forța fizică în ședințele foto sau în fața camerelor de filmat. Tot mai multe ipostaze în care se lasă filmat ori fotografiat demonstreză narcisismul său. Putin campion la judo, Putin la comanda unui avion de luptă, Putin expediționarul și iubitorul de animale , Putin cel care se lasă fotografiat la bustul gol în Siberia sau este filmat în timp ce înoată într-un râu cu apa rece ca gheața tot în Siberia.  Același  Putin  ne este prezentat în timp ce stinge incendii devastatoare, conduce snowmobile, motociclete sau mașini de Formula 1 !

  Ideea de a scrie această carte a venit în momentul în care autorul a fost consultant șef pentru documentarul în patru părți intitulat Putin, Rusia și Occidentul realizat de casa de producție Brook Lapping. În această calitate a adunat sute de ore de interviuri luate unor oficialități de rang înalt din Rusia, SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Georgia. Sunt interviuri inedite care crează o nouă imagine asupra evenimentelor și a realităților Rusiei de astăzi.

    Putin este cuternitor dar poate fi și grosolan, în funcție de situație sau de interlocutor, susține Roxburgh. Este un lider care a condus Rusia cu mână forte. De multe ori își admonestează miniștrii în public creând o atmosferă intimidantă printre subalterni care se tem să îl contrazică. Putin a creat un mecanism de tip piramidal în sistem ierarhizat numit verticala puterii care inspiră teamă și înăbușă orice altă inițiativă.
    Sub conducerea lui Putin statul rus a devenit tot mai autoritar care nu ție seamă de drepturile propriilor cetățeni, un stat în care șeful comisiei electorale centrale se ghidează după ceea ce spune V. Putin.  Roxburgh susține că statul rus este spațiul politic în care decizii importante sunt luate între doi trei oameni fără ca poporul să fie consultat în vreun fel.

  Potrivit lui Angus Roxburgh, fost consilier la Kremlin, Occidentul a subestimat situația geopolitică, crezând că ar putea să-şi consolideze propria strategie de securitate în detrimentul Rusiei, deoarece a inspirat Moscovei sentimentul de pericol și amenințare. Putin a vrut ca Rusia să fie considerată un  pion  important în arena marilor puteri în calitate de aliat. Putin a considerat că opiniile ruse merită luate în considerare, aşa cum a crezut că se întâmplă după ce fostul preşedinte american George W. Bush i-a acceptat ajutorul în susținerea efortului de război împotriva terorismului.
  Putin nu s-a comportat așa de la începutul primului mandat de președinte, susține autorul. La începutul anilor  2000  mulți  lideri occidentali considerau că abordarea politicii promovate de Putin era de bun augur și încercau să ajungă la un consens cu liderul rus. Progresiv, însă,    Putin a devenit dinc e în ce mai autoritar, sfidând Occidentul ceea ce a dus la escaladarea neâncrederii reciproce.      

   Teama crescândă, în raportul cu puterile occidentale, a lui Putin are mai multe cauze, potrivit lui Roxburgh. Printre ele putem aminti una importantă și anume teama de a fi îndepărtat de la putere în urma unei revoluţii așa cum s-a întâmplat în alte sisteme autoritare și dictatoriale. Potrivit logicii lui Vladimir Putin, revoluția din Ucraina a fost susţinută de Occident. Putin a fost convins încă din 2004 la momentul în care se desfășura Revoluţia Portocalie, când candidatul prorus Viktor Ianukovici a fost nevoit să accepte înfrângerea în faţa prooccidentalului Viktor Iuşcenko. Această înfrângere a influenței ruse din Ucraina a fost urmată de protestele din Moscova de la sfârşitul lui 2011, cele mai ample din 1990 și până acum. Liderul rus crede că a fost pus în scenă un plan de „distrugere a Rusiei”, potrivit cuvintelor unuia dintre consilierii săi. Astfel, Putin consideră că ar fi următorul pe lista preşedinţilor eliminaţi de Occident.  O altă temere ar fi legată de securitatea strategică a Rusiei.

       În altă ordine de idei Putin s-a simţit exclus, umilit și subestimat, atunci când SUA au construit un nou scut antirachetă, iar NATO şi-a extins influenţa asupra Europei de Est în fostele state pe care le domina URSS. Liderul rus o fost ofensat de aceste schimbări alte atitudinii Occidentului deși fuseseră date asigurări că aceste măsuri de securitate nu aveau să fie puse în aplicare. În cele din urmă, promisiunea NATO din 2008, potrivit căreia Ucrainei îi va fi permis să se alăture alianţei, a fost lovitura finală pentru Putin. Orientarea Ucrainei spre Vest ar duce, în viziunea lui Putin, inevitabil spre integrarea în NATO, izolarea Rusiei, ameninţarea graniţelor sale şi pierderea unei baze navale în mâinile inamicilor.


      Autorul cărții prezentate, Angus Roxburgh, și-a petrecut o bună parte a vieții sale în URSS și apoi în Federația Rusă, a studiat și a predat limba rusă, a fost translator la Moscova pentru serviciul monitorizare al BBC, a fost corespondent la Moscova pentru Sunday Times. În calitate de corespondent al publicației amintite, Roxburgh a fost expulzat din Moscova de către șefii lui Putin, care era spion la Dresda în acea perioadă. Acțiunea constituise un răspuns din partea autorităților comuniste la acțiunea expulzării tuturor spionilor sovietici de către Margaret Thatcher. Ca o ironie a destinului, Roxburgh devine consilier al lui Putin după anul 2000 și consultant pe relații publice la Kremlin. Postul obliga pe titular să meargă periodic la Moscova deoarece biroul acestuia avea sediul la Bruxelles. În această calitate a avut acces la o mare cantitate de informații de primă mână și a putut intervieva, după cum veți observa în carte, un număr important de oficiali și experți în problematica rusă. O carte bună aș spune eu care va mai clarifica câteva idei ce fundamentează mitul Putin. Lectură plăcută!

Sursa foto: Editura Litera

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO+TEXT Ședință CLM Constanța. Aleșii locali au aprobat vânzarea mai multor terenuri și documentații tehnico-economice pentru viitoare investiții (DOCUMENTE+VIDEO)

26 Apr 2024 797

Ședința CLM Constanța Aprobarea PUZ-ului pentru teritoriul delimitat de bd. Alexandru Lăpuşneanu, str. Farului și str. Salcâmilor. pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Apr 2024 538

Ședință CLM Constanța Prelungirea valabilităţii planului urbanistic de detaliu, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

24 Apr 2024 471

Noi proiecte incluse pe ordinea de zi a ședinței Consiliul Local! Printre acestea, stabilirea preţului energiei termice și subvenția acordată populației după data de 1 aprilie 2024

24 Apr 2024 355

Cum să te relaxezi și să-ți încarci bateriile online după o zi lungă la muncă

24 Apr 2024 417

Aplicațiile Temu și Shein - metoda prin care păcălesc utilizatorii. ANPC atenționează

23 Apr 2024 753

Ședință CLM Constanța Mai multe terenuri din Constanța, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

23 Apr 2024 487

Ședință CLM Constanța Situația unor terenuri din municipiul Constanța, în atenția consilierilor locali. Unde sunt situate(DOCUMENT)

23 Apr 2024 431

Ședință CLM Constanța Organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al primarului municipiului Constanţa, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

23 Apr 2024 423

Ședință CL Consilierii locali analizează casarea și valorificarea unor mijloace fixe ce aparțin municipiului Constanța (DOCUMENT)

22 Apr 2024 505

Ședință Consiliu Local Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea sistării stării de indiviziune cu sultă asupra unui imobil teren de pe strada Avram Iancu (DOCUMENT)

22 Apr 2024 496

Ședință CL Chițac cere revocarea dreptului de administrare al Administrației Fondului Imobiliar SRL asupra pistei de roleri și skateri din Parcul Tăbăcărie (DOCUMENT)

22 Apr 2024 538

Un imobil din zona Complex Perla din Mamaia va trece în domeniul public al municipiului Constanța? Consilierii locali decid în ședința de CL (DOCUMENT)

22 Apr 2024 535

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 757

Ședință CLM Constanța Protocol pentru organizarea Festivalului Naţional de Muzică Uşoară „Mamaia” şi a Festivalului Naţional al Cantecului şi Dansului Popular „Mamaia”

22 Apr 2024 383