Originea vieţii pe Pământ, dezvăluită de noi experimente

descopera_1.jpgOamenii de ştiinţă au descoperit noi dovezi ce servesc la elucidarea unui mister îndelung cercetat: care a fost sursa vieţii pe planeta noastră.

Cercetările confirmă faptul că viaţa pe Terra se datorează cometelor care au bombardat planeta noastră cu miliarde de ani în urmă, depozitând aici ingredientele esenţiale pentru apariţia sa.

Jennifer G. Blank, coordonatoarea echipei de cercetători, a descris experimentele realizate în laborator cu ajutorul unor instrumente puternice şi a unor modele computerizate. Oamenii de ştiinţă au recreat condiţiile din interiorul cometelor în momentul în care acestea au lovit atmosfera Pământului cu o viteză de aproximativ 40.000 de kilometri pe oră, prăbuşindu-se apoi suprafaţa planetei.

 Cercetarea face parte dintr-un amplu efort ştiinţific ce are drept ţel înţelegerea modului în care aminoacizii şi celelalte ingrediente necesare vieţii au fost depozitate pe planeta noastră în urmă cu câteva miliarde de ani. Înainte de acest moment, Terra era o planetă aridă şi pustie.Aminoacizii sunt ingredientul cheie al proteinelor, „cărămida" de bază a tuturor formelor de viaţă, de la microbi la oameni.

„Cercetarea noastră arată că aceste elemente cheie pentru viaţă ar fi putut rămâne intacte, în ciuda undei de şoc imense create în urma impactului cometei", a declarat Blank.

 „Cometele reprezintă un corp ideal pentru livrarea ingredientelor necesare pentru evoluţia chimică ce a dus la apariţia vieţii. Scenariul acesta este ideal, pentru că include toate ingredientele vieţii: aminoacizi, apă şi energie", a adăugat Blank.

Cometele sunt formate din gaze îngheţate, apă, gheaţă, praf şi rocă. Aceste corpuri pot măsura 15 kilometri în diametru, sau mai mult. Cometele orbitează soarele într-o centură situată la o distanţă foarte mare de planetele din sistemul solar. Periodic, câteva comete pot evada din acest loc, devenind vizibile pe cer.

 Acum câteva miliarde de ani, numeroase comete şi asteroizi au bombardat Pământul, craterele de pe Lună fiind dovezi ale acestui eveniment.

Dovezile ştiinţifice sugerează că viaţa pe Terra a început la finalul unei perioade ce s-a încheiat acum 3,8 miliarde de ani, după ce Terra a fost bombardată de asteroizi şi comete. Înainte de acest moment, Terra era prea fierbinte pentru a susţine forme de viaţă.Cele mai vechi fosile ce oferă dovezi ale vieţii datează de acum 3,5 miliarde de ani.

Analiza probelor colectate de sondele NASA din comete a confirmat faptul că acestea conţin aminoacizi. Acum, experimentele efectuate de Blank şi colegii săi în cadrul unui centru de cercetare NASA au arătat că aminoacizii au putut rezista impactului cu Terra. În cadrul experimentului, oamenii de ştiinţă au observat că aminoacizii au început să formeze legături peptidice, primul pas spre formarea proteinelor.

Blank afirmă că este posibil ca de-a lungul anilor să fi avut loc mai multe evenimente de „livrare" a elementelor esenţiale vieţii pe Terra, acestea fiind aduse pe planeta noastră de comete, asteroizi şi meteoriţi.

Dovezile au fost prezentate în cadrul celei de-a 243-a întâlniri aAmerican Chemical Society, cea mai mare societate ştiinţifică din lume, ce a fost fondată în 1876.

Sursa: Descopera.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum să te relaxezi și să-ți încarci bateriile online după o zi lungă la muncă

24 Apr 2024 423

Ce sărbătoare este astăzi în calendarul ortodox, din 22 aprilie 2024?

22 Apr 2024 1739

În anul 2024, cartierul Palas din Constanța, praf și mocirlă după o simplă ploaie!

21 Apr 2024 515

Nivel de alertă ridicat în Grecia pentru incendii de pădure

07 Apr 2024 453

La Brick, cumpărăturile de Paște îți aduc premii senzaționale!

03 Apr 2024 466

Ministrul Educației, Ligia Deca, s-a întâlnit cu mai mulți reprezentanți de la numeroase federații. Iată ce s-a discutat

01 Apr 2024 587

Vrei să-ți cumperi o casă sau un teren? Vezi unde găsești cele mai ofertante opțiuni

19 Mar 2024 419

Constanța Halterofilii, pe podium și la competițiile de la Bascov (GALERIE FOTO)

18 Mar 2024 579

Alianța Dreapta Unită solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale

11 Mar 2024 589

IGSUMisiunile pompierilor din ultimele 24 de ore

29 Feb 2024 393

S-a lăsat cu numeroase amenzi și sancțiuni ale polițiștilor locali, în Constanța. Iată motivele

24 Feb 2024 689

IGSUBilanțul misiunilor zilnice

23 Feb 2024 390

IGSUBilanțul misiunilor zilnice

16 Feb 2024 395

IGSUPompierii militari, la datorie pentru salvare de vieți și bunuri!

13 Feb 2024 374

Istoria Dobrogei - Bibliografie Clemens (sec. II-III) - „Covoarele”

09 Feb 2024 5876