Budincă de tăiţei cu brânză de vaci

taitei_2.jpgDesert cult al Transilvaniei, arhaic şi totodată modern, Vargabeles (se pronunţă vorgobeleş) s-a născut în secolul XVIII în Cluj. Paternitatea sa este atribuită unui hangiu din Cluj pe nume Varga iar numele ei s-ar putea traduce prin căptuşeala cizmarului. Budincă din tăieţei laţi, stropiţi cu unt cald şi amestecaţi cu brânză de vaci subţiată cu smântână, legată cu ouă, îndulcită cu zahăr, parfumată cu vanilie şi/sau coajă de lămâie şi dată la cuptor spre desăvârşire, Vargabeles este un desert săţios, întâlnit în mai toate casele din Transivania şi în multe din restaurantele ei. Simplu de preparat, cu ingrediente nepretenţioase, acest desert cunoaşte o binemeritată popularitate în toată lumea occidentală.

Porţii: 8

Timp de preparare: 60 de minute

Ingrediente:

400 grame tăiţei laţi (sau tagliatelle)

500 grame brânză de vaci

100 ml lapte călduţ

5 linguri smântână grasă

6 linguri bune de zahăr

2 linguri zdravene de unt

1 cană de stafide

coaja de la o lămâie

2 plicuri zahăr vanilat

5 ouă

2 linguri zahăr pudră

2 linguri de pesmet

1 vârf de cuţit de sare

Preparare:

Încingeţi cuptorul la 150-160 de grade Celsius (temperatură mică).

Turnaţi laptele cald peste stafide şi lăsaţi-le să se înmoaie.

Fierbeţi tăiţeii în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe pachet.

Topiţi untul.

Scurgeţi tăiţeii şi amestecaţi-i cu untul topit. Lăsaţi tăiţeii să se răcorească.

Separaţi albuşurile de gălbenuşuri.

Amestecaţi gălbenuşurile cu brânza de vaci, smântâna, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi puţină sare.

Adăugaţi în amestec stafidele scurse de lapte.

Bateţi albuşurile spumă. Adăugaţi în spumă zahărul pudră.

Ungeţi o formă termorezistentă sau un o formă de tort cu margine detaşabilă cu puţin unt şi pudraţi-o cu pesmet.

Amestecaţi pastele cu crema de brânză, suficient de bine cât brânza să se distribuie uniform dar destul de gentil cât să nu rupeţi tăieţeii.

Turnaţi tăiţeii în forma tapetată cu pesmet.

Turnaţi spuma de ou peste şi nivelaţi-o.

Introduceţi budinca la cuptor pentru 15-20 de minute, până când spuma de ou se rumeneşte la suprafaţă.

Scoateţi budinca şi lăsaţi-o să se răcească înainte de servire. Vargabeles se serveşte rece, simplă, pudrată cu zahăr, cu o lingură de frişcă (şi smântână dulce bătută) sau siropuri de fructe.

www.cevabun.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cozonacul a ajuns un desert de lux. Cu cât a crescut prețul față de anul trecut?

03 May 2024 369

Calendar-Ortodox 30 mai - omenirea preacuviosului nostru Isaachie Mărturisitorul, egumenul Mănăstirii Dalmaţilor, la Constantinopol

30 May 2023 952

Meniu special de Revelion pentru pacienții din spitalele constănțene, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL

01 Jan 2023 6297

Ziua Internaţională a ananasului. „Raita cu ananas”, rețeta pas cu pas

27 Jun 2022 1282

Solistul trupei U2 a povestit că are un frate vitreg de a cărui existenţă nu a ştiut zeci de ani

26 Jun 2022 1075

Calendar-Ortodox pomenirea preacuviosului Isaachie Mărturisitorul, egumenul Mănăstirii Dalmaţilor, la Constantinopol

30 May 2022 1243

Desertul sănătos care se prepară în 5 minute, din 3 ingrediente (VIDEO)

17 Apr 2022 7917

Ziua tortului Pădurea Neagră. Rețeta pas cu pas a acestui desert delicios

28 Mar 2022 1520

Ziua Sufleului de Ciocolată. Cum se prepară acest desert delicios

28 Feb 2022 1118

Ziua fisticului. Cum pregătim rapid un desert cu fistic şi fructe. Rețeta completă

26 Feb 2022 1897

Centrul Natura Fructul de Longan este ușor sedativ, determinând o stare de relaxare

07 Feb 2022 2258

Pătrățelele amărui care ne fac să vedem viața în roz

03 Feb 2022 1567

Bancul zilei. Doi nebuni mergeau prin deșert

22 Jan 2022 1511

Meniu special de Revelion pentru pacienții din spitalele constănțene, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL

31 Dec 2021 3329

GastroArt Boules de Nieges (Rețetă din 1931)

29 Dec 2021 1924