Vizită comună în Muntenegru a ministrului român al afacerilor externe Bogdan Aurescu, alături de omologii din Croaţia, Polonia şi Ungaria

În cadrul vizitei comune în Muntenegru, organizată la iniţiativa ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, cei patru miniştri ai afacerilor externe din România, Polonia, Croaţia şi Ungaria au participat astăzi, 22 iulie 2015, alături de omologul muntenegrean, la un seminar pe tema Politicii NATO a Uşilor Deschise. Dezbaterea a fost deschisă publicului şi presei muntenegrene.

În alocuţiunea sa, şeful diplomaţiei române a prezentat experienţa României în parcursul pentru integrarea în NATO, evidenţiind că procesul de reforme pe care îl traversează în prezent Muntenegru reprezintă, în esenţă, așa cum a fost şi în cazul României, un beneficiu major pentru modernizarea şi dezvoltarea statului. De asemenea, a evidenţiat beneficiile de securitate, dar şi economice, pe care le generează calitatea de membru al Alianţei Nord-Atlantice. "România se află în prezent la cel mai înalt grad de securitate din istoria sa contemporană, datorită calităţii de membru al celei mai puternice Alianțe defensive din istorie.", a arătat Bogdan Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a apreciat rolul constructiv şi echilibrat pe care îl joacă Muntenegru în regiunea Balcanilor de Vest, evidenţiind angajamentul autorităţilor de la Podgoriţa în procesul de integrare europeană şi euro-atlantică. A adresat un apel autorităţilor muntenegrene să continue procesul de reforme, în special în domeniul consolidării statului de drept şi în privinţa creşterii sprijinului opiniei publice pentru aderarea la NATO.
Totodată, şeful diplomaţiei române a evidenţiat importanţa continuării procesului de extindere a NATO, România fiind un susținător ferm al politicii "ușilor deschise" a Alianței, în beneficiul consolidării securităţii şi stabilităţii în spaţiul euro-atlantic, dar şi ca răspuns eficient la noile riscuri de la frontierele Alianţei. În acest sens, a exprimat sprijinul României şi pentru ceilalţi aspiranţi, în special Georgia, dar şi Bosnia-Herţegovina şi Macedonia.

Vicepremierul şi ministrul afacerilor muntenegrean a mulţumit în mod special ministrului Bogdan Aurescu pentru iniţiativa sa în organizarea acestei vizite, precum şi celorlalţi omologi din Croaţia, Polonia şi Ungaria care au răspuns prompt demersului României, exprimând interesul major al Muntenegrului de a primi invitaţia de aderare la NATO cu prilejul reuniunii miniştrilor Aliaţi de externe din decembrie 2015. Totodată, a subliniat determinarea Muntenegrului de a continua procesul de reforme.

Programul vizitei a mai cuprins o întrevedere cu Igor Lukšić, vicepremier şi ministrul afacerilor externe și o vizită a Centrului Naval de Comandă din Bar, găzduită de amiralul Dragan Samarđić, Şeful Statului Major al Armatei.
 
Informaţii suplimentare:
 
Vizita comună a miniştrilor afacerilor externe NATO din România, Croaţia, Ungaria şi Polonia în Muntenegru, a fost organizată în intervalul 22 – 23 iulie 2015, ca urmare a iniţiativei ministrului român al afacerilor externe Bogdan Aurescu. Iniţiativa se înscrie pe linia sprijinului pe care România l-a acordat în mod constant candidaturii Muntenegrului la NATO şi vizează încurajarea autorităţilor muntenegrene să continue eforturile de implementare a reformelor necesare, inclusiv în domeniul sprijinului opiniei publice muntenegrene pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la seminarul „Asigurarea securității infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”

26 Apr 2024 272

MAEUngaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 241

MAE Atenționare de călătorie pentru Ungaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 310

MAEÎntrevederea secretarului de stat Ana Tinca cu ambasadorul agreat al Republicii Kârgâze în România, nerezident, Idris Kadyrkulov

26 Apr 2024 248

MAEParticiparea secretarului de stat Janina Sitaru la reuniunea de lucru interinstituțională pe tematica UNESCO

26 Apr 2024 272

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 26 aprilie 2024, vă semnalăm

26 Apr 2024 256

Atenționare de călătorie pentru Franța! Anunțul MAE

24 Apr 2024 397

MAERepublica Franceză - Posibile perturbări ale traficului aerian

24 Apr 2024 315

MAEÎntrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ministrul afacerilor externe al Republicii Coreea, Cho Tae-yul, în marja vizitei oficiale a Președintelui României în Republica Coreea

24 Apr 2024 229

MAEDin Agenda de lucru a MAE 24 aprilie 2024, vă semnalăm

24 Apr 2024 202

MAEParticiparea secretarului de stat Ana Tinca la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

23 Apr 2024 262

MAEDin Agenda de lucru a MAE 23 aprilie 2024, vă semnalăm

23 Apr 2024 276

MAEParticiparea secretarului de stat Andrei Novac la inaugurarea expoziției „What Work Is / Ce este munca”, în cadrul Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia

19 Apr 2024 284

MAEDin Agenda de lucru a MAE 19 aprilie 2024, vă semnalăm

19 Apr 2024 262

MAE Unul din grupurile de români blocate în aeroportul din Dubai, a revenit în România

18 Apr 2024 436