Vă transmitem declaraţiile de presă susținute de președintele PNL, Crin Antonescu, la Palatul Parlamentului, după adoptarea moțiunii de cenzură

Crin Antonescu: Eu aveam speranţe cum v-am spus şi ieri, cum v-am spus şi dimineaţă, nu ştiam rezultatul votului am crezut la un moment dat chiar că va fi şi mai dramatic, adică în momentul în care am văzut că presiunile asupra doamnei Plăcintă, de exemplu, sau asupra proaspătului nostru coleg de la Timişoara, domnul Dugulescu care nu a ajuns la vot, au succes, sigur că am început să am chiar îndoieli. Am sperat, cum v-am spus, tot timpul şi mă bucur că a fost un rezultat clar, estimarea chiar făcută undeva de 238 - 239 de voturi dovedindu-se realistă.

Nu ne-am bazat pe voturile minorităţilor. Am sperat că reprezentanţii sau o parte dintre reprezentanţii minorităţilor naționale în Parlamentul României îşi vor exercita acest drept de vot în faţa unei moţiuni foarte importante, votând într-un fel sau altul. Asta am sperat şi sincer să fiu speram ca mai mulţi reprezentanţi ai minorităţilor să facă acest lucru.

Eu nu am de ce să comentez spusele domnului Boc. Domnul Boc a vorbit mult ca şi doamna Boagiu, ca şi alte doamne şi domni, au vorbit mult în aceste zile despre traseism. Poate aţi remarcat faptul că astăzi „inculpatul", adică primul ministru, care era supus unei moţiuni de cenzură, era un fost membru al Partidului Naţional Liberal, avocaţii pledanţi pentru Partidul Democrat au fost Toader Paleologu, fost membru al Partidului Naţional Liberal, senatorul Radu F. Alexandru, fost membru al Partidului Naţional Liberal şi domnul Dumitru Oprea, fost membru al Partidului Naţional Liberal. Aşa încât ce să comentez? Nu ştiu până la urmă câte voturi de la minorităţi au fost în sprijinul moţiunii de cenzură

Dacă domnul Boc califică drept trădare exercitarea de către un parlamentar român a dreptului său de a lua bilele şi de a le băga în urne cum vrea el, conform conştiinţei sale, atunci cred că domnul Boc este cu totul în afara oricărei norme democratice.

La consultările de la Cotroceni acum, preşedintele trebuie să distingă, să degaje dacă există o majoritate sau cine are șansa mai mare de a obţine o majoritate şi să încredinţeze mandatul de a alcătui guvernul cuiva, unei persoane, sigur care aparţine unei formaţiuni politice sau unei alianţe politice. După aceea, persoana respectivă vine în Parlament cu un program, cu o echipă şi acela este momentul în care discutăm de membrii ai cabinetului. Deocamdată este clar mandatul nostru, Uniunea Social Liberală consideră că este obligaţia ei să îşi asume răspunderea de a încerca să facă un guvern, este fără îndoială cu 227 de membri grupul politic cel mai mare din Parlament şi acesta este mandatul cu care mergem la Cotroceni.

235, rezultatul votului de azi, nu poate fi extrapolat automat la investirea viitorului guvern. Azi am avut 235 de voturi pentru moţiunea de cenzură, deci împotriva guvernului Ungureanu, drept care a şi căzut. Noi avem 227 de membri ai grupurilor parlamentare. Sigur că de la 227 pornind este mai uşor să începi să construieşti o majoritate şi asta va fi probabil misiunea premierului desemnat, dacă el va fi aparține grupului nostru.

Eu cred că domnul Traian Băsescu este conectat la realitate şi că nu va propune a doua oară pe Mihai Răzvan Ungureanu. Nu ne aflăm în situaţia politică din toamna anului 2009 şi nu ne aflăm la o lună şi jumătate de alegerile prezidenţiale. Dacă nu am fi fost atunci în această situaţie, s-ar fi pornit procedura de suspendare a lui Traian Băsescu. Eu cred că nu va repeta acum acest gest, dar rămâne de văzut.

În legătură cu competenţa guvernului, atât ca persoane, cât şi formaţiuni politice, eu aş dori să nu vorbesc, îmi spun părerea, discut cu cel pe care noi am dori să îl avem premier desemnat, dar cred că este corect ca domnia sa vorbească despre chestiunea asta.

Există riscuri întotdeauna în politică, dar există şi riscul, nu pentru USL, sau pentru un partid sau altul, dar există si riscul ca România să aibă în continuare guverne improvizate sau guverne proaste, guverne iresponsabile şi cred că acesta este riscul cel mai mare pentru noi toți.

Iar acum va fi din postura de partid care până la urmă a răsturnat actuala putere în cea mai mare parte, care a reuşit să câştige această bătălie şi care şi-a asumat responsabilitatea de a scoate România din situaţia în care se află.

Avem tot timpul să discutăm despre suspendarea președintelui, discutăm despre o situaţie normală instituţională, avem un guvern care a căzut sau nu mai avem un guvern, care a căzut, a căzut în cel mai democratic mod, în cel mai frumos mod, ca democraţi cred ca pot fi chiar foarte bucuroşi - am auzit chiar că domnul Ungureanu este foarte bucuros, şi ca atare nu are rost să discutăm de situaţii excepţionale. Suspendarea este o situație excepțională.

Eu am spus de la începutul anului că alegerile anticipate erau soluţia. Dacă s-ar putea face anticipate şi eu cred că s-ar putea face numai cu un acord majoritar al tuturor factorilor politici, partide parlamentare, preşedinte, e bine să le facem. Dacă nu, repet, USL este capabil să facă un guvern care să ţină lucrurile sub control pe un mandat strict delimitat până în noiembrie. Nu văd de ce o formațiune politică, o alianţă, partide, adică noi, care spun în noiembrie: "Daţi-mi ţara, pot să o conduc cel puţin 4 ani, nu pot să o conducă şi 6 luni înainte".

Domnul Ponta a vorbit câte ceva despre măsurile prioritare ale USL, chiar astăzi în plenul Parlamentului, simţind parcă ceva,că va cădea guvernul Ungureanu și eu sunt convins că ați fost cu toții atenți.

27 aprilie 2012 Departamentul de Comunicare PNL Constanţa


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1218

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1263

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1295

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1234

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1395

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1534

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 1991

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1601

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1541

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1465

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1637

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1879

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3829

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3151

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6228