Agricultorii vor beneficia, de la 1 ianuarie 2017, de un regim special de TVA

Agricultorii vor beneficia, din 1 ianuarie 2017, de un regim special de TVA, introdus prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 84/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, care aduce modificări Codului fiscal.
 
Agricultorul care solicită regimul special depune la ANAF o notificare privind aplicarea regimului special, pentru a putea beneficia de scutirea de mai multe obligații, cum ar fi înregistrarea în scopuri de TVA la momentul în care cifra de afaceri depășește 220.000 de lei, păstrarea evidenţelor în scopuri de TVA, ori depunerea decontului de taxă pentru livrările de produse/servicii agricole.
 
De asemenea, în condițiile prevăzute de alin. (16) al aceluiași articol, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care optează pentru aplicarea regimului special pentru agricultori, pot solicita scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea aplicării regimului special. Solicitarea se poate depune la ANAF între 1 şi 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă. Anularea înregistrării este valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA.
 
Potrivit art.3151 alin.(15) din Codul fiscal, agricultorul care aplică regimul special de TVA poate opta oricând pentru aplicarea regimului normal de taxă, în condiţiile prevăzute prin norme, prin depunerea unei notificări în acest sens, caz în care este radiat din Registrul agricultorilor care aplică regimul special de TVA până la data de 1 a lunii următoare celei în care a fost depusă notificarea. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală organizează Registrul agricultorilor care aplică regimul special de TVA. Registrul este public şi se afişează pe site-ul ANAF. Înscrierea în Registrul agricultorilor care aplică regimul special se face pe baza notificărilor depuse de agricultorii care aplică regimul special de TVA, până la data de 1 a lunii următoare celei în care a fost depusă notificarea.
 
Având în vedere cele de mai sus, este necesară emiterea unui ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, prin care să fie aprobat modelul și conținutul formularului de notificare privind aplicarea/încetarea aplicării regimului special pentru agricultori (formular 087). Totodată, întrucât modelul deciziei privind anularea, la cerere, a înregistrării în scopuri de TVA este aprobat prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 631/2016 pentru aprobarea modelului şiconţinutului unor formulare de înregistrare/anulare a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, este necesară completarea acestui formular de decizie, cu o rubrică distinctă pentru situația în care persoana impozabilă solicită scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea aplicării regimului special pentru agricultori.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Amendă civilă aplicată de judecători Primarului Municipiului Constanța. Vergil Chițac câștigă definitiv procesul. Motivare

24 Apr 2024 787

ANAF a publicat Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală

18 Apr 2024 424

Digitalizarea Fiscului cu SRI mai are un pas. Urmează votul final la Camera Deputaților

17 Apr 2024 504

Marius Mocanu, fostul avocat al lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, executat silit de fiscul din Constanța (DOCUMENT)

14 Apr 2024 6090

Justiție Constanța Contestație împotriva deciziilor administrative fiscale. Confort Urban SRL versus ANAF

03 Apr 2024 620

AJFP Constanța. Ce seminarii web se vor desfășura în luna aprilie 2024?

03 Apr 2024 509

A doua licitație, organizată de fiscul din Constanța pentru valorificarea a două terenuri deținute de Primăria Cogealac (DOCUMENT)

29 Mar 2024 723

Vergil Chițac câștigă definitiv procesul deschis Fiscului, în urma unei amenzi civile aplicate de judecători Primarului Municipiului Constanța (MINUTA)

27 Mar 2024 636

A cerut eșalonarea contribuțiilor restante aferente lefurilor pentru 2023 Primarul Cristian Radu jonglează iar cu salariile angajaților din administrația locală de la Mangalia! (DOCUMENT)

26 Mar 2024 1079

ANAF vinde vila de lux a Prințului Paul, de la Sinaia!

26 Mar 2024 698

Atenție! ANAF avertizează asupra unor mesaje false trimise în numele instituției

20 Mar 2024 681

Reorganizarea ANAF, aprobată de guvern (DOCUMENT)

14 Mar 2024 982

Vergil Chițac, proces cu Fiscul, pentru o amendă civilă aplicată Primarului Municipiului Constanța. Verdictul, la finalul lunii

12 Mar 2024 829

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 835

Deficiențe cu influențe semnificative asupra situațiilor financiare găsite de angajații Camerei de Conturi Constanța la primăria 23 August (DOCUMENT)

06 Mar 2024 747