Din noiembrie, un nou regim juridic al contravenţiilor în România Cum se va face muncă în contul amenzilor de circulaţie

Atenţie, şoferi! Pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne a fost publicat, spre dezbatere, proiectul de lege privind „unele măsuri pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informaţii referitoare la încălcările normelor de circulaţie care afectează siguranţa rutieră”. Prin intermediul proiectului mai sus precizat, autorităţile centrale doresc modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 410 din 25 iulie 2001. Concret, printre posibilele viitoare prevederi ale legii se numără prescrierea executării sancţiunilor contravenţionale, modalitatea comunicării procesului-verbal şi a înştiinţării de plată, precum şi pedeapsa prevăzută contravenientului care nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii. Dispoziţiile prezentei legi, conform proiectului de lege, se vor aplică de la data de 7 noiembrie.

Potrivit proiectului de lege privind „unele măsuri pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informaţii referitoare la încălcările normelor de circulaţie care afectează siguranţa rutieră”, publicat pe site-ului Ministerului Afacerilor Interne, executarea sancţiunilor contravenţionale se va prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de 2 luni de la data aplicării sancţiunii.
De asemenea, potrivit sursei mai sus citate, comunicarea procesului-verbal şi a înştiinţării de plată se va face prin furnizorul de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale, cu scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire, în plic închis sau prin intermediul instituţiei sau autorităţii din care face parte agentul constatator sau persoana competentă să aplice sancţiunea ori al celei similare de la domiciliul, reşedinţa ori sediul contravenientului.

„În cazul în care contravenientul refuză să semneze confirmarea de primire sau nu se prezintă la furnizorul de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale în vederea ridicării corespondenţei la data indicată, copia procesului-verbal se afişează în plic închis la domiciliul, reşedinţa sau sediul contravenientului de către personalul furnizorului de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale.
(...) Amenzile care se cuvin bugetului de stat pot fi achitate la unităţile Trezoreriei Statului, iar amenzile cuvenite bugetelor locale se achită la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori ale altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale sau unităţilor Trezoreriei statului, indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcţionează, de cetăţenia, domiciliul sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei, precum şi la ghişeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României. O copie de pe chitanţă se predă de către contravenient agentului constatator sau se trimite prin poştă organului din care acesta face parte”, după cum se arată şi în proiectul de lege.

De asemenea, „în cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii, în termen de un an de la data la care se constată imposibilitatea executării silite, autoritatea administraţiei publice locale sau organele de specialitate ale unităţilor subordonate Ministerului Finanţelor Publice - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vor sesiza instanţa în circumscripţia căreia contravenientul îşi are domiciliul sau a fost săvârşită fapta în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama şi de partea din amendă care a fost achitată”, conform MAI. Nu este de trecut cu vederea faptul că, potrivit proiectului de lege mai sus precizat, „în cazul contravenienţilor cu domiciliul/reşedinţa în alt stat, sesizarea instanţei se face după scurgerea unui termen de doi ani, dacă nu a fost cerut transferul executării sancţiunilor în alt stat, în condiţiile legii sau
tratatelor la care România sau Guvernul României este parte”. După cum arătam şi la început, dispoziţiile prezentei legi se aplică de la data de 7 noiembrie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Cu 2MAI puțini“, acțiune în memoria tinerilor pieriți în tragedia de la 2 Mai, în Vama Veche

02 May 2024 494

LIVE VIDEO+TEXT Ședință CLM Constanța. Aleșii locali au aprobat vânzarea mai multor terenuri și documentații tehnico-economice pentru viitoare investiții (DOCUMENTE+VIDEO)

26 Apr 2024 864

Ședința CLM Constanța Aprobarea PUZ-ului pentru teritoriul delimitat de bd. Alexandru Lăpuşneanu, str. Farului și str. Salcâmilor. pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Apr 2024 552

Ședință CLM Constanța Prelungirea valabilităţii planului urbanistic de detaliu, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

24 Apr 2024 488

Noi proiecte incluse pe ordinea de zi a ședinței Consiliul Local! Printre acestea, stabilirea preţului energiei termice și subvenția acordată populației după data de 1 aprilie 2024

24 Apr 2024 370

Cum să te relaxezi și să-ți încarci bateriile online după o zi lungă la muncă

24 Apr 2024 451

Aplicațiile Temu și Shein - metoda prin care păcălesc utilizatorii. ANPC atenționează

23 Apr 2024 775

Ședință CLM Constanța Mai multe terenuri din Constanța, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

23 Apr 2024 499

Ședință CLM Constanța Situația unor terenuri din municipiul Constanța, în atenția consilierilor locali. Unde sunt situate(DOCUMENT)

23 Apr 2024 459

Ședință CLM Constanța Organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al primarului municipiului Constanţa, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

23 Apr 2024 435

Ședință CL Consilierii locali analizează casarea și valorificarea unor mijloace fixe ce aparțin municipiului Constanța (DOCUMENT)

22 Apr 2024 521

Ședință Consiliu Local Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea sistării stării de indiviziune cu sultă asupra unui imobil teren de pe strada Avram Iancu (DOCUMENT)

22 Apr 2024 516

Ședință CL Chițac cere revocarea dreptului de administrare al Administrației Fondului Imobiliar SRL asupra pistei de roleri și skateri din Parcul Tăbăcărie (DOCUMENT)

22 Apr 2024 553

Un imobil din zona Complex Perla din Mamaia va trece în domeniul public al municipiului Constanța? Consilierii locali decid în ședința de CL (DOCUMENT)

22 Apr 2024 555

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 772