Şi-o fi ţinut primarul municipiului Constanţa promisiunea? Radu Mazăre şi iahtul „Laura“ cel eşuat în Portul Tomis

Ulterior anchetei, s-a stabilit ca singurul vinovat de producerea accidentului naval este cetateanul german Hans Fritze Joachim.
În urmă cu aproximativ un an, cazul unui cetăţean german care a fost implicat într-un accident naval în Portul Tomis a dus la discuţii aprinse, la momentul respectiv, între autorităţi şi primarul municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre.

Totul a început pe 12 iunie 2013, când Garda de Coastă a fost sesizată prin Sistemul Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului de la Marea Neagră (SCOMAR) cu privire la intrarea unui iaht german în apele Portului Constanţa. La bordul vasului „Laura“ se afla cetăţeanul german Hans Fritze Joachim, care venise cu intenţia de a acosta în port. Potrivit autorităţilor, la acea dată, cetăţeanul german ar fi cerut indicaţii pentru a putea ajunge în Portul Turistic Tomis, însă acesta nu a mai ajuns la destinaţie. În apropierea Comandamentului Forţelor Navale, iahtul s-a lovit de stânci şi a rămas blocat. Câteva ore mai târziu, vasul a fost ridicat de o macara, pentru a fi dus la reparat. După incident, primarul Radu Mazăre şi-a exprimat dezacordul cu privire la modul în care autorităţile au acţionat în acest caz, susţinând că va cere să fie deschisă o anchetă. La acea dată, edilul a mai declarat că situaţia creată este „de neacceptat“. „Cetăţeanul a fost dat afară din port noaptea. Nimeni nu face aşa ceva. Nu trebuia să-l lase să plece. Nu cred că i-a interesat“. De asemenea, Mazăre a spus că îl va căuta pe cetăţeanul german şi că îi va plăti acestuia costul reparaţiilor necesare navei.

Ce spune Autoritatea Navală Română

Pentru a afla mai multe detalii referitoare la modul în care a fost gestionat accidentul cetăţeanului german Hans Fritze Joachim de către Autoritatea Navală Română, am stat de vorbă cu Liviu Cazan, directorul ANR. El ne-a informat că, în acest caz, s-a deschis un dosar de cercetare penală. Cazul a fost finalizat când Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a dispus neînceperea urmăririi penale. Tot potrivit ANR, la bordul vasului se afla doar cetăţeanul german, care, deşi avea sisteme de navigare performante, a ajuns din eroare în Portul Constanţa. Acesta a fost îndrumat către destinaţia dorită în mod corect, se mai arată într-o informare ANR. Potrivit anchetei desfăşurate de autorităţile constănţene, proprietarul şi totodată căpitanul iahtului este declarat vinovat de producerea incidentului. De asemenea, ANR a precizat că nu deţine informaţii cu privire la eventualele lucrări de reparaţie a vasului, unde anume au fost realizate sau cine a suportat costul pagubelor, menţionând că aceste lucruri ţin doar de proprietarul navei, care nu are  obligaţia de a informa autoritatea navală. În cauză, nu a fost aplicată nicio sancţiune, contravenţională sau de altă natură.

Ce a făcut Radu Mazăre în acest caz

În contextul celor precizate mai sus, reporterii cotidianului ZIUA de Constanţa au încercat să afle dacă cetăţeanul german Hans Fritze Joachim a fost ajutat de primarul municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, să îşi repare vasul. În acest sens, pe 9 mai, i-am transmis edilului-şef un SMS cu următorul conţinut: „Bună ziua! Numele meu este Loredana Panait, redactor al cotidianului ZIUA de Constanţa. Doresc să vă rog să îmi comunicaţi, în măsura în care este posibil, dacă, în cazul accidentului naval care a avut loc în data de 12 iunie 2013, în urma căruia vasul «Laura» al cetăţeanului german Hans Fritze Joachim a necesitat reparaţii, l-aţi susţinut pe cel din urmă în vreun fel pentru a-şi repara ambarcaţiunea, după cum aţi declarat la acea dată. Vă mulţumim!“.
Până la momentul publicării acestui articol, Radu Mazăre nu a răspuns acestui mesaj. Menţionăm că, în cazul în care vom primi un răspuns de la edil, acesta va fi publicat în cel mai scurt timp.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procesul s-a terminat! Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis

19 Apr 2024 560

CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța evaluează parcelele de teren pentru închiriere

11 Apr 2024 411

UPDATE! Incendiu la un apartament de pe strada Cișmelei din municipiul Constanța! Mai multe persoane, printre care și copii, evacuate (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Feb 2024 2083

Justiție Constanța Marți, 12 decembrie 2023, primul termen în apelul dosarului terenurilor din Portul Tomis!

12 Dec 2023 1346

Autorizație de construire pentru ABADL! Este vizată o investiție în zona Portului Tomis din Constanța

07 Dec 2023 1274

Expert Proiect 2002 SRL revine în clientela Primăriei Constanța și va proiecta un pasaj rutier la intersecția bulevardelor Tomis cu Aurel Vlaicu (DOCUMENT)

07 Dec 2023 1126

Cine este procurorul de la DNA care îl cercetează pe arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență

06 Dec 2023 10109

UPDATE Intervenție de urgență pe bulevardul Tomis din Constanța. Intervin mai multe echipaje de pompieri

02 Dec 2023 1475

UPDATE. Știri justiție Constanța Primul termen în apelul dosarului terenurilor din Portul Tomis

13 Sep 2023 1131

Decebal Făgădău, achitat în dosarul terenurilor din Portul Tomis! Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța (DOCUMENT)

12 Sep 2023 1321

Ce „spune“ legea despre achitarea lui Decebal Făgădău, în dosarul terenurilor din Portul Tomis - fapta nu este prevăzută de legea penală!

01 Aug 2023 2106

Ultima oră! Tomis Marina Management SRL câștigă procesul pentru Portul Tomis Constanța (MINUTA)

12 Jul 2023 3774

Cum vor circula autobuzele CT BUS pe perioada festivalului NEVERSEA

06 Jul 2023 1640

Programul de transport CT BUS pe perioada festivalului NEVERSEA

30 Jun 2023 1566

Procesul pentru Portul Tomis! Terasele din port fac scut pentru Tomis Marina Management

29 Jun 2023 1883